婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次係老公家人第4次來我屋企食飯
第1次
99 只帶了一個餸來, 但無機會出場, 姑仔老公勁話我煮喲餸正, 姑仔個女平時食兩啖就話飽都係咁食

第2次
99 叫老公叫我唔使煮咁多餸, 佢會帶餸來, 結果我煮嘅食晒, 99煮嘅淨返晒係度

第3次
99叫老公叫我只係煮喲我地想食嘅餸就得, 佢會帶餸來, 我只煮左4樣餸, 點知呢次連平時無視我兼揀飲擇食嘅姑仔都話好味, 姑仔老公仲係咁同個女講食多喲, 呢喲餸無乜機會有得食, 99帶來嘅又係淨返晒係度

今次
第4次
99 終於唔俾我再煮, 要個個都無得揀, 食返佢煮嘅

我問老公, 咁我係咪連你想食嘅都使整, 老公叫我照整

99煮嘅餸, 一味得個鹹字, 鹹就係有味, 又唔會理會仔女喜好,無心機求其亂煮, 煮出來無人食自已又唔食, 次次都淨返晒係度

99每次來, 都要我收留佢帶來嘅老土碗碟, 明明無位放仲話我有位, 要拎多喲碗碟來俾我, 之前已經掉左, 話無位都唔拎走

更新
餐飯今晚食左
99帶左5個餸+燒味來, 燒味清晒, 有4個餸原封不動
姑仔一家應該打左底, 姑仔個女一坐低就話好飽食唔落, 姑仔都只係係咁易食2啖就無食
我只係煮咗俾阿囝食嘅, 乜都無整
呢餐飯, 得99一個食得最開心, 其他人全部目無表情, 食飯時, 我好開心好大聲咁同99講, 辛苦晒你啦
99聽到笑到四萬咁, 但其他人無人出聲

男爵府

回覆:老公家人來食飯, 99話我需要煲飯, 一樣餸都唔好整

整定一d擺得的,話你整定俾聽日,但“唔夠餸”時,拎出來大家分,即係白切雞呀,老水牛等等

碗碟,佢俾幾多你,下次探佢俾返佢,佢話明唔要都照攞,當無聽過。

子爵府

LSC 發表於 16-1-26 00:43
第1次
99 只帶了一個餸來, 但無機會出場, 姑仔老公勁話我煮喲餸正, 姑 ...
咁今次你唔煮~~~d人食乜呢???~~~食白飯???
陰公啦~~~個個諗住去你到有啖好食~~~點知又係食返你奶奶果d~~~

男爵府

引用:+本帖最後由+LSC+於+16-1-26+00:51+編輯+\\

原帖由 LSC 於 16-01-26 發表

我99都係唔鐘意我煮飯好食過佢。
佢成日用埋d唔靚嘅食材,又整得難食!

侯爵府

掉返轉,叫99唔洗帶送上黎,過門都係客,你唔好意思。

la_source    發表於 16-1-26 12:47
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

公爵府

回覆:LSC 的帖子

咁點解要嚟你度食?嚟你度唔係食你煮嘅嘢,咁不如返98度食直接啲啦!駛咩搬嚟搬去?

男爵府

BK Milk勳章

我好奇你煮乜?真心想學野

翡翠宮

畀面勳章

同99講唔駛搬黎搬去咁麻煩,全部移師去佢度食,不過有冇人去唔敢包

日日是好日

侯爵府

呵呵,我會聽話,物都吾煮,開飯時大聲多謝奶奶錫大家,講到明唔准我煮餸,包辦哂成餐飯,多謝晒!

當然,當日下午會同老豆食個遲來的下午茶。再準備一個飽肚的飯後甜品。

真的不忍心的話,可以煮立味飯。

已刪除用户

男爵府

喺你度食飯帶乜鬼嘢餸過嚟啫

要你地食佢煮嘅餸咪order你地上去佢度食咪得囉

真係好多餘

男爵府

我唔會理佢會照煮,同佢講話大家鍾意食。黎得我度食梗係我話事,一係唔好黎食。會叫佢唔好整,但佢鍾意整黎我阻唔到,至於食唔食係客人嘅選擇。

珍珠宮

如果係我,無所謂。。
心知邊個煮得好食咪得囉~
我反而唔明,要99煮嘅,點解唔番99度,一定要去你度?

侯爵府

不如你預先整自己一家打底;之後d親戚到左出自你手only自飯,餸全部99,d人食曬白飯餸又剩好多,小朋友:嬸嬸我想食你煮個d呀!或大人:Xx點解今曰你冇煮嘅?

你99應該會醒曬

侯爵府

做個靚太 發表於 16-1-26 10:04
如果係我,無所謂。。
心知邊個煮得好食咪得囉~
我反而唔明,要99煮嘅,點解唔番99度,一定要去你度?

我覺得係屋企塞唔入甘多人

侯爵府

我的育兒心得勳章

似我99,當時太單純,諗住佢放工煮飯辛苦我又off,買齊大家都like既餸返嚟整,唔係要人讚,只係想呀99抖抖啫,點知呀暗黑料理99勁黑面左了右了,夾比佢掉返落碟,食都未食就話唔口岩食,要自己走去再整,但同檯C6二伯都話好味,仲話點解同一樣野99整得咁怪又喊,我整既就好食d,仲清哂碟!99整既無人食!99最後講左一句令我刻骨銘心既說話,佢同C6講:係呀,你老婆煮咩都好食,煮垃圾比你都話好食架,個廚房洗鬼整到咁乾淨咁巴閉呀,唔用得咩!跟手...我無再煮過比佢老人家食!有d福,真係唔係人人都可以享架!

kkan    發表於 16-1-26 13:28

男爵府

畀面勳章

唉,有新抱煮埋咪仲好,自己只係等食,不過相信你姑仔應該都同佢亞媽一樣係地獄廚神,佢老公仲講【同個女講食多喲, 呢喲餸無乜機會有得食】,小心連姑仔都嬲埋你。

伯爵府

我系樓主就會同奶奶講,請家人上黎我度食飯我點可以凈系煮白飯。我會準備曬所有“送”,奶奶你過黎食就得喇,唔洗拿黎拿去甘辛苦。
然後我唔會理會照準備送羅~

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆 LSC 的帖子

我都想知你煮左咩KO左你99

公爵府

多唔整,整兩味

到99問,一嘢推落C6度,你個仔我老公話要食

首頁

尾頁

跳至