興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

終於有多d 料, 不過, 吸引力就真係 ....
http://www.dpreview.com/news/0809/08091705canon_5dmarkII.asp

用左二千一百萬象素, 3吋高解象 LCD MON, DIGIC IV,
ISO 50-25600, CMOS 除塵,
可拍 FULL HD 片 (諗唔到又可以拍片 )

可惜重係一秒3.9 張 (比舊 5D 多0.9張)
(重有, 叫 5D II, 但直度又出新款, 焗你俾 $$$)

[ 本文章最後由 chloepapa 於 08-9-17 13:34 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 chloepapa 於 17/9/2008 13:09 發表
http://www.dpreview.com/news/0809/08091705canon_5dmarkII.asp

用左二千一百萬象素, 3吋高解象 LCD MON, DIGIC IV,
可拍 FULL HD 片 (諗唔到又 ...

終於都出黎見人, 價錢唔算貴, 不過我冇錢買
連拍唔可以做得太快, 如果太快咁就冇人買 1仔架啦

男爵府

拎住部DSLR拍片, 好似有D怪......

版主

原文章由 pakyu0429 於 08-9-17 14:24 發表
拎住部DSLR拍片, 好似有D怪......

拍片好短, 都係當 bonus 好d

一於由 pakyu ma 出手先, 等妳的user report !!!

男爵府

原文章由 chloepapa 於 08-9-17 14:31 發表

一於由 pakyu ma 出手先, 等妳的user report !!!

睇定D先.......

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

12MINS 都唔太短啦嘩??? 要啲電視台姐仔唔NG 連做12分鐘戲都唔係個個得架.

原文章由 chloepapa 於 08-9-17 14:31 發表

洋房

DSLR拍片將來必成大勢,我就非常有興趣買,有冇人想約埋一齊團購呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀, 睇得來咁架LA.

原文章由 pakyu0429 於 08-9-17 14:36 發表

睇定D先.......

版主

原文章由 kwwu80 於 08-9-17 16:24 發表
DSLR拍片將來必成大勢,我就非常有興趣買,有冇人想約埋一齊團購呢?

我想, 不過無 $$$$ , 上左 5D 唔夠半年
又入埋 Canon 的 HF100 DV機

不如你約定 pakyu 媽同 KnN la, 佢地興趣大d

子爵府

原文章由 chloepapa 於 08-9-17 13:09 發表

可拍 FULL HD 片 (諗唔到又 ...

每秒3.9張都ok 啦, 我地用就應該無乜問題, 有邊個成日每秒5張以上呢? 我自已就真係一年一次咁上下.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-9-17 04:35 PM 發表

我想, 不過無 $$$$ , 上左 5D 唔夠半年
又入埋 Canon 的 HF100 DV機

不如你約定 pakyu 媽同 KnN la, 佢地興趣大d

me ? 我最愛d700 now bor.
同埋果個價錢, 唔值呀..

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KnN 於 08-9-17 17:48 發表

me ? 我最愛d700 now bor.
同埋果個價錢, 唔值呀..

知幾錢拿?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

價錢唔算貴,不過真係無乜吸引力,都係買部50D玩玩,下一步轉會。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 matau 於 08-9-17 20:58 發表
價錢唔算貴,不過真係無乜吸引力,都係買部50D玩玩,下一步轉會。

5D MkII Video sample

幾好玩喎.... 又幾清...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Simar 於 08-9-17 08:56 PM 發表

知幾錢拿?

dchome話US 2699 , hk$21000左右
但都係9點對焦, 中間一點cross. 呢樣真係睇到"媽"一聲..

[ 本文章最後由 KnN 於 08-9-17 21:20 編輯 ]

子爵府

原文章由 KnN 於 08-9-17 21:18 發表

但都係9點對焦. 呢樣真係睇到"媽"一聲..

D300, D3, D700 話有51點對焦, 但好多人都係用11點, 無乜所謂啦, $21000 都唔算貴, 你要計埋Canon通常每個月例減, 半年後買可能$13000-$15000喇.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-9-17 09:22 PM 發表
D300, D3, D700 話有51點對焦, 但好多人都係用11點, 無乜所謂啦, $21000 都唔算貴, 你要計埋Canon通常每個月例減, 半年後買可能$13000-$15000喇.

係,我都set 11點, 但5D II用5D果隻, 全9點堆晒係中間, 我覺得無咩理由唔改改佢嗎

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KnN 於 08-9-17 21:18 發表

但都係9點對焦, 中間一點cross. 呢樣真係睇到"媽"一聲..

好似係9點都 cross 喎....

不過得9點真係唔長進....

版主

果九點真係太集中在中間
11點, 分散d 都夠用

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Simar 於 08-9-17 10:26 PM 發表

好似係9點都 cross 喎....

不過得9點真係唔長進....

岩岩有人講 9 + 6 AF Point ( Cross Type)
咁樣係9定6點 ?
我仲未開到張sample 睇, 成晚都開唔到. 

首頁

尾頁

跳至