興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KnN 於 08-9-17 22:53 發表

岩岩有人講 9 + 6 AF Point ( Cross Type)
咁樣係9定6點 ?
我仲未開到張sample 睇, 成晚都開唔到. 

同5D一樣, 9點 focus, 6點輔助
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

• 9-point TTL CMOS sensor
• 6 "Invisible Assist AF points"

原文章由 KnN 於 08-9-17 22:53 發表

岩岩有人講 9 + 6 AF Point ( Cross Type)
咁樣係9定6點 ?
我仲未開到張sample 睇, 成晚都開唔到. 

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

睇來又係只有中間點係十字

子爵府

原文章由 chloepapa 於 08-9-17 23:02 發表
http://www.dchome.net/attachments/day_080917/20080917_96d5f8024e1cd3e2cd56Xj2sXtKnwtae.jpg

咁一定可以同1D系列畫清界線, 打雀, 影 sport 始終要買1D.

大宅

得3.9fps,都無打算俾你打雀, 影 sport

原文章由 軍魁星 於 08-9-18 00:19 發表

咁一定可以同1D系列畫清界線, 打雀, 影 sport 始終要買1D.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-9-17 11:02 PM 發表
http://www.dchome.net/attachments/day_080917/20080917_96d5f8024e1cd3e2cd56Xj2sXtKnwtae.jpg

但個分佈又1想像中好bor. 唔算習中

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 KnN 於 08-9-18 03:52 發表

但個分佈又1想像中好bor. 唔算習中

做咩三點幾來 reply post ???

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

The review is out lah!

http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

果個係Preview 唔係 review. 噚晚一早出左LA.

原文章由 jellybaby 於 08-9-18 12:28 發表
The review is out lah!

http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

原文章由 clpapa 於 08-9-18 12:51 PM 發表
果個係Preview 唔係 review. 噚晚一早出左LA.

Oops!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-9-18 12:01 PM 發表

做咩三點幾來 reply post ???

因為nn 嘈醒左我.....

睇完又睇, 我諗我都係留係nikon, 唔會走嫁喇...

子爵府

好媽媽勳章

5d ii有高iso sample 喇bor .
有無人dl 左黎睇,得唔得呀??

子爵府

原文章由 matau 於 08-9-18 00:46 發表
得3.9fps,都無打算俾你打雀, 影 sport

5D2 好難定位, 如果打得雀, 又賣二萬幾, 到時無人買1D3重大穫.

大宅

咁一於買50D打雀,又平又快。

原文章由 軍魁星 於 08-9-18 18:56 發表

5D2 好難定位, 如果打得雀, 又賣二萬幾, 到時無人買1D3重大穫.

男爵府

原文章由 kwwu80 於 08-9-17 16:24 發表
DSLR拍片將來必成大勢,我就非常有興趣買,有冇人想約埋一齊團購呢?

我都打算入呢部機,如果聖誔前出就最好,可以旅行影。

版主

如果佢冇拍片功能, 平番5K 會好得多. 始終用部咁重既機睇LCD MON 來拍片唔多方便.

原文章由 軍魁星 於 08-9-18 18:56 發表

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 clpapa 於 08-9-19 09:59 發表
如果佢冇拍片功能, 平番5K 會好得多. 始終用部咁重既機睇LCD MON 來拍片唔多方便.

幾錢你會買呢?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

版主

而家呢個價都OK, 不過感覺好似比多左錢買個唔用既HD video function 返來唔係好抵咁.

原文章由 Simar 於 08-9-19 10:08 發表

幾錢你會買呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 clpapa 於 08-9-19 10:12 發表
而家呢個價都OK, 不過感覺好似比多左錢買個唔用既HD video function 返來唔係好抵咁.

其實呢部Mk II 比起 5D 剛推出時, 定價真係平左好多...

不過宜家又有 D700 同 A900 兩大競爭對手, 同以前獨市又有o的唔同....

我估一開始定價可能係$19980, 過兩個月, 就 18,000 左右啦...

男爵府

原文章由 Simar 於 08-9-19 10:57 發表

其實呢部Mk II 比起 5D 剛推出時, 定價真係平左好多...

不過宜家又有 D700 同 A900 兩大競爭對手, 同以前獨市又有o的唔同....

我估一開始定價可能係$19980, 過兩個月, 就 18,000 左右啦... ...

真係咁都幾吸引

首頁

尾頁

跳至