興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:都唔擔心得咁多啦,+始終佢地都老啦,+我淨

原帖由 nicotine105 於 16-02-16 發表
都唔擔心得咁多啦, 始終佢地都老啦, 我淨係希望佢第日走唔好咁痛苦, 我之前隻狗訓訓下覺走左, 好突然。 ...
係呀⋯ 我早前在amazon 訂左本有關狗仔cancer 照顧guide. 當中比我最大啟發係接受左佢地都老事實同向佢地表達多謝。另外而家見到佢食到野已很安慰⋯

大宅

回覆:Keroleen 的帖子

係呀, 唔肯食都迫佢食, 或者塞落佢咀, 食dd都好。
唔食真係餓死都未到因為病發而死。
有時, 煲d清既菜湯, 比d佢飲.
最緊要佢肯食。

別墅

引用:係呀,+唔肯食都迫佢食,+或者塞落佢咀,+

原帖由 nicotine105 於 16-02-16 發表
係呀, 唔肯食都迫佢食, 或者塞落佢咀, 食dd都好。
唔食真係餓死都未到因為病發而死。
有時, 煲d清既菜 ...
呢幾日我見佢又嘔d食物出來,唔知係腸胃有事定食物難消化⋯

大宅

咁睇睇獸醫穩陣d呀.老狗比較危險。

我老狗新年前都有屙嘔, 可能我比左d零食佢。 好彩即日發現帶佢睇醫生, 佢嘔損左喉嚨有血絲呀。 我超內疚。
跟住醫生開左一枝益生菌比佢, 每日2次, 每次3ml, 仲有d止屙嘔藥。好彩3日後好番哂。
醫生話因為佢老, 消化不良。 自此之後我唔再比d硬身既零食佢, 雞柳就自佢手術後摵絲餵佢。
始終老人家, 飲食就如同老人一樣, 太硬un胃。

別墅

引用:咁睇睇獸醫穩陣d呀.老狗比較危險。我老狗新

原帖由 nicotine105 於 16-02-17 發表
咁睇睇獸醫穩陣d呀.老狗比較危險。

我老狗新年前都有屙嘔, 可能我比左d零食佢。 好彩即日發現帶佢睇醫生 ...
昨晚打電話比醫生講返個情況。整身個主診放假但護士話問左另一個醫。醫生話佢嘔有可能同腫瘤有關,叫我去找有腫瘤化療做既獸醫。我都係要問清楚個本身既醫生先⋯本身我係見佢嘔一兩次想睇下食返處方幫唔幫到佢⋯

大宅

係呀。問返主診個獸醫好d,佢清楚狗狗病情。你呢段時比咩野佢食? 雞柳摵絲餵佢試試。易消化d

男爵府

回覆:老狗做手術

希望樓主狗狗快d無事,身體健康,陪主人耐d!

別墅

引用:係呀。問返主診個獸醫好d,佢清楚狗狗病情。

原帖由 nicotine105 於 16-02-18 發表
係呀。問返主診個獸醫好d,佢清楚狗狗病情。你呢段時比咩野佢食? 雞柳摵絲餵佢試試。易消化d

...
我主要比左雞/豬肉同菜。但我無切到絲禁細膩⋯同我比左d湯佢飲⋯可憐地昨晚狗狗有痾情況⋯明天book左另外一個醫生(cau)問下情況

想請問你當時同狗狗做過咩檢查去確定邊part有事⋯?

大宅

回覆:老狗做手術

驗血, 超聲波, X光
最主要係我摸到佢有d野向淋巴腺附近腫起。 後來切左後, 獸醫送去美國化驗, 證實是良性。
血就ok靚, 除左腎既功能指數有d差。 其他都尚算中等理想。

大宅

咁炸炸林帶佢睇左止左屙先, 屙左幾次? 老狗屙要小心。 叫獸醫開Royal 個類似寶礦力粉比你, 補補佢碘典解質先, 可能未必關腫瘤事, 消化問題唔定。 可以就問埋佢益生菌對你狗狗o唔ok. 我老狗之前大大又乾又硬。 食益生菌後胃口好左便便靚左好多。

別墅

引用:咁炸炸林帶佢睇左止左屙先,+屙左幾次?+老

咁炸炸林帶佢睇左止左屙先, 屙左幾次? 老狗屙要小心。 叫獸醫開Royal 個類似寶礦力粉比你, 補補佢碘典解 ...
醫生做完手術已開左益生菌。係我自己衰見佢無咩事時時唔記得比佢⋯ 好恩惠今日佢都重係有胃口。你累d. 始終做完大手術

別墅

引用:驗血,+超聲波,+X光最主要係我摸到佢有d野

驗血, 超聲波, X光
最主要係我摸到佢有d野向淋巴腺附近腫起。 後來切左後, 獸醫送去美國化驗, 證實是良 ...
單。送去美國化驗架⋯? 會準好多?
你好像話睇Dr tint? 佢係腫瘤專科?

大宅

我唔係睇佢呀。 只係咁岩老狗睇開個間獸醫診所佢地切除既腫瘤都係送去美國化驗。 我唔太記得等左半個月定一月知道結果。 普通獸醫黎架炸。

益生菌真係要依時食架。 唔好懶,狗狗唔舒服唔識自己救自己, 主人要幫佢先得架😁

佢之後屙嘔個段時間我都好想死, 佢直頭屙嘔到向屋企周圍屙, 佢忍唔到去厕所既尿墊度屙, 一日屙十幾次, 又嘔。 我係咁執, 係咁滴露, 不停洗手消毒, 手都敏感甩皮, 佢本身都臭脾氣, 餵佢餵藥隨時咬我, 不過我堅持堅持再堅持。 佢第二日都好似知道咁, 我塞藥比佢食都無再胡我, 所以你都要堅持呀主人! 我見到佢3日後好番, 無哂事, 真係倍感安慰。 證明無白廢☺️

**我老狗之前食過隻係雞肉味膏狀, 起初佢都唔肯食架, 我最初都係格硬hi 落作鼻度等佢lam. 到後來自己食, 仲追lam. 不過不能長食, 佢total食左10日。 之後無再食。

加油呀! 十卜你

別墅

引用:我唔係睇佢呀。+只係咁岩老狗睇開個間獸醫

原帖由 nicotine105 於 16-02-19 發表
我唔係睇佢呀。 只係咁岩老狗睇開個間獸醫診所佢地切除既腫瘤都係送去美國化驗。 我唔太記得等左半個月定一 ...
多謝你呀。

當毛孩有事真是好心痛。想問多你一句雞肉膏狀係咩?在邊買

大宅

係雞肉味益生菌丫, 獸醫開架, 叫PROTEXIN
佢要計份量計體重先食。
你帶狗狗去覆診時, 問問你主診個獸醫有無膏狀要吱出黎個款益生菌。

別墅

引用:係雞肉味益生菌丫,+獸醫開架,+叫PROTEXIN

原帖由 nicotine105 於 16-02-19 發表
係雞肉味益生菌丫, 獸醫開架, 叫PROTEXIN
佢要計份量計體重先食。
你帶狗狗去覆診時, 問問你主診個獸醫 ...
其實要做到化療的話我們應該唔會同佢做啦。佢過去做左2次手術真是弱左好多好多。而家佢食到野已好好。可惜今天佢又嘔到食唔到硬野⋯

大宅

咁睇左醫未呀?

別墅

引用:咁睇左醫未呀? +

原帖由 nicotine105 於 16-02-20 發表
咁睇左醫未呀?
睇左醫生但個醫生唔建議比藥。佢認為應以自然食療同supplement先。狗狗情況有d反覆。前幾日好左今天又差少少⋯可能真是食野方面又或者腸做左手術敏感

別墅

我以前隻狗又係生瘤,但可以先用微針,抽取瘤內物質,寄去澳洲化驗,然後等出報告,睇吓惡性、定良性?痊癒率有幾多?除開刀外,可否化療?先去做決定。

大宅

咁上網睇下有d咩健康食譜整比狗狗食。 辛苦主人了, 你都要加油呀!

首頁

尾頁

跳至