自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

功課/溫習在補習班已做, 反而其他課外活動就没有時間練, 所以都唔想佢學咁多嘢

原文章由 daichoigo 於 08-9-17 15:05 發表
嘩, 原來你地小朋友都學咁多嘢, 咁功課係咪自己搞得掂? 通常活動後番屋企都成6點, 做功課食晚飯都已經温唔到書, 點搞?!

大宅

唔會架, 我全部用上門導師,節省好多時間, 有邊樣學學下冇興趣, 我就會quit, 好似我個仔咁, 學左彈琴年多, 見佢開始反感, 就停左喇, 其實好肉痛架, 俾左咁多錢出黎. 不過最緊要佢地學得開心. 其他果d, 我叫佢停, 佢地都唔願意. 其實都好金架, 兩個細路加埋既學野錢...不過,自己唔買野都會俾佢地學... 星期六, 基本上係學野日, 星期日, 就唔學野. 出街玩, 家庭日...

,
原文章由 daichoigo 於 08-9-17 15:06 發表
我仲想問小朋友有咁多活動, 會唔會心散? 分享下.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

趁低年級,還可以參加多様課外活動。
到了高小,恐怕要着重學業多D囉.

侯爵府

星期三---普通話

星期五---跆拳道

仔仔3歲,唔想一下子谷得太盡,慢慢地+英文,游水,畫畫...

子爵府

2 ONLY....
原文章由 朗仔 於 08-9-17 16:53 發表
星期三---普通話

星期五---跆拳道

仔仔3歲,唔想一下子谷得太盡,慢慢地+英文,游水,畫畫...

男爵府

幼稚園真係可以學多d
到小學就要選來上
不過阿女基本唔會再減只會加多1,2樣.
公文已經學左2年多, 舞又跳左2年多
一定keep on .

禁止發言

伯爵府

好媽媽勳章

我個囡岩岩升小一,

星期二放學後學琴~~年頭開始
星期四放學後公文英~~差不多一年
星期五放學後學長笛~~岩岩開始
星期六朝早畫畫(短期), 晏畫合唱團+中國舞(兩年), 晚上游泳(兩年)
星期日試緊番女童軍~~如她不喜歡會cut

暫時亞囡都ok, 因為全部佢都鐘意既, 當然, 放學番來我地set左時間表俾佢, 一定要做晒功課+練琴+長笛+聽公文英先可以玩.

原文章由 daichoigo 於 08-9-17 14:05 發表
如題, 如在星期一至五有三樣課外活動, 你地覺得多唔多?

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-9-17 17:02 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

我囡小一, piano, ballet, engllish, kwik
maths,已經cut左畫畫lu

伯爵府

亞仔啱啱小一
星期一 : 學校歌詠團 (佢話老師選中佢,一定要參加)
星期四 : 小提琴
星期六 : 兒童佛學班
星期日 : 畫班

大宅

阿囡今年K.3

星期三 同 星期六 : 芭蕾舞(學o左年幾)
星期二 : 英文 ( 約半年 )

子爵府

Piano(TUE), Ice-Skating(THUR), Phonics & 跆拳道 (SAT)

男爵府

好媽媽勳章

我女女小一
星期一..將會中國舞(school)
星期二..將會ART(school)
星期三..將會藝術體操(school)
星期六..學琴(學左差不多一年啦..而家開始反感,唔肯琴..日日番學都已經好累..放學仲要做工課,溫習..如果開始左學校D課外活動時..可能CUT學琴.... 不過真係好浪費呀

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

囡囡讀k3
MON:普通話
Tue : 學琴 & 畫畫
Fri : Eglish oral
SAT:ballet

囝囝讀p.3
MON : 普通話
TUE : 畫畫
WED : 學琴
FRI : english oral & 書畫班(校內)
SAT : 童軍
SUN : 足球班

以上都是囝囝自己話要學 ,叫佢cut d 又唔肯.....
同他說如功課or考試成績有影响就一定要減課外活動!

男爵府

原文章由 一家的太陽 於 08-9-17 16:46 發表
趁低年級,還可以參加多様課外活動。
到了高小,恐怕要着重學業多D囉.

無錯...我個囝三年班...響一年班下學期已西淨兩樣...

e 加只有...跆拳、畫畫...

子爵府

阿仔小一,返全日

星期五:乒乓球
星期六:游水、圍棋
我仲想佢學英文,不過未諗定時間點安排。

平時放學後要溫書,(大部分功課已經係學校做完),有時要同佢落樓踢波、打羽毛球,冇時間返興趣班。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我個女
二 ) 東方舞 學校跳
三 ) 劃畫 學校劃
五 ) 童軍 學校
日 ) 游水 出去學

除左童軍我要佢參加, 其餘佢自己選, 好彩樣樣個女都好LIKE....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至