婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

RAINQQ 發表於 19-1-21 13:49
你都係惡性?咁你排左幾耐呀?咁你覆診洗唔洗食藥?
我約左下個月中做
...

我良性,唔使食藥,排左兩年幾啊!

複式洋房

我10年前左右都有甲狀腺問題,靠睇中醫食中藥好返,但樓主情況咁嚴重,可能要食好耐藥

男爵府

ddhappy 發表於 18-1-16 15:37
回覆 suki54332 的帖子

我係政府17年2月超聲波照到甲狀線有瘤, 排左期10月先有針抽, 10月頭針抽, 報告出黎 ...

想問問惡性係咪已經代表係(cancer)
你係全切嗎?
咁切完要唔要化療果D?
我細粒發現(惡性)但外科醫生話半切?

佢又講到唔急咁,所以我安排左2月中先手術

大宅

回覆樓主

請問各位! 我剛照完超聲波發現甲狀線有粒5cm 大嘅瘤, 之後醫生轉介我睇專科 個專科醫生安排我抽血驗鈣,肝功能,腎功能, 抽針驗(甲狀線)及抽黏膜,照肺, 及照胃鏡 . 請問各位 發現甲狀缐有問題時有冇驗咁多嘢? 係必要嗎?

男爵府

yoyolai 發表於 19-2-12 22:42
請問各位! 我剛照完超聲波發現甲狀線有粒5cm 大嘅瘤, 之後醫生轉介我睇專科 個專科醫生安排我抽血驗鈣,肝 ...

我驗到時醫生都只係建議抽針同甲狀腺功能,其他都無要求驗

大宅

yoyolai 發表於 19-2-12 22:42
請問各位! 我剛照完超聲波發現甲狀線有粒5cm 大嘅瘤, 之後醫生轉介我睇專科 個專科醫生安排我抽血驗鈣,肝 ...

我只驗甲狀腺功能及抽针

大宅

可pm法國医院医生資料給我,謝

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

ruby 發表於 18-1-22 17:27
我早兩星期都有類似問題,個心好亂好慌!於是走去法國醫院專科門診睇咗外科醫生,醫生同姑娘都好好人,即 ...

我B超報告有囊腫,建議要抽針。我係咪攞埋份報告去法國醫院,登記時話睇外科醫生,佢會即時幫我抽針㗎?法國醫院係咪即是九龍嗰間聖德肋撒醫院吖?謝謝!

男爵府

jumpy 發表於 19-6-5 23:57
我B超報告有囊腫,建議要抽針。我係咪攞埋份報告去法國醫院,登記時話睇外科醫生,佢會即時幫我抽針㗎? ...

聽其他jm講徐醫生已經離開法國醫院,詳情pm你

男爵府

唔好意思想請問做完手術3個月個傷口好似仲紅色咁,係咪有問題?係朋友問先發覺無理由仲咁紅色
唔知係咪有芽?好擔心

男爵府

chansuifong 發表於 18-7-27 22:20
老火湯飲得多不好,豆腐可能系有些成份对結節不好,我见有林淦生甲結消,吾知有沒有人試过
...
你好, 請問你最後有無試過林淦生甲結消? 有無用呀?

男爵府

菲比108 發表於 18-10-29 09:24
我諗住買林淦生呢隻試下..
請問你最後有無試過林淦生的甲結消? (我見其他post, 知道你已做手術, 但我想知道你係試過林淦生後, 覺得無用, 定還是根本無試過呢隻中藥就決定做手術?)

謝謝解答!

別墅

suki54332 發表於 16-1-29 16:53
一年比一年大,好煩,想馬上做手術割佐佢,但係冇買保險排緊政府又唔知等幾耐,好煩,好困擾,每次都要著有 ...

我睇開個中醫好似都有幫人睇甲狀腺嫁,你試吾試下

首頁

尾頁

跳至