婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我 2009年都做過甲狀腺腫瘤,切去左邊甲狀腺有成11CM大,未做手術前都入過兩次急症室,俾佢壓到氣管透唔到氣,條氣變哂形,個時如排政府做要等一個月,但都算快因個腫瘤真係太大,因有買保險所以最後都系私家做,埋單差不多4萬,但好彩冷凍切片結果唔系 cancer

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

我下星期二去聖德肋撒做全割啦, 尋日再照超聲波, 有8cmx10cm大, 實心.

好緊張呢!

另外, 我之前都有睇過中醫, 都係煲海龍,海馬,夏枯草,昆布之類. 飲咗兩三個月係好咗. 但因有第二胎, 有bb後, 甲狀腺腫脹又大返. 再睇中醫都唔好, 仲大到兩邊都腫, 所以都係搵西醫做手術.

複式洋房

亞古豬媽 發表於 16-1-30 13:50
我都好似你咁。不過,排左半年就可以做全割甲狀腺手術。

想問下全割後對日後生活有咩影響呢?我4cm大,醫生建議割曬,但好驚第日變長期病患者咁

子爵府

大家不如試下去睇中醫,割左又長不是辦法,但睇中醫係應該要長服藥,可能以年計,要有心理準備,我用中醫醫緊乙肝,服了幾年中藥,情況良好

大宅

我20/2做全切手術,我排左1個月就有得做手術在一政府

大宅

suki54332 發表於 16-1-31 00:57
可以咁快既你?我個係囊性物體黎架,入面有d好“傑”既血濃漿,我都想快d做,但唔到我話事醫生講明起 ...

因為我有一次抖气辛苦入急症,e生話水瘤好大壓住气管,要立即做手術,但上到病房話因為冇位做,結果,立即抽細瘤先等我可以抖到气,之後,排快期俾我做手術
其實我係急症俾e生鬧,点解拖咁耐,而且已經一早叫你做手術架啦!我就佢我有唔係cancer, 又抖到气咪拖下先囉!

洋房

suki54332 發表於 16-1-29 16:53
一年比一年大,好煩,想馬上做手術割佐佢,但係冇買保險排緊政府又唔知等幾耐,好煩,好困擾,每次都要著有 ...

你如果感到卑嘢摙住条頸,頭痛。就入急症。因可以令氣喉修窄,不能呼吸,医生會快症给你做手術。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 garfield_pooh 的帖子

可否pm鄺美玲醫生資料我? 妳公司係唔係AIA plan ? Or other insurance plan ?

子爵府

虎到金來勳章

garfield_pooh 發表於 16-2-1 08:17
嘩!樓主望落好腫賬呀!我之前都有兩粒結節,大得好快,過落好似男人咁有'喉核',不過無你咁腫咁大,我上 ...

請問算是大手術定小手術

別墅

回覆 suki54332 的帖子

我係政府17年2月超聲波照到甲狀線有瘤, 排左期10月先有針抽, 10月頭針抽, 報告出黎係惡性(CANCER), 政府排期都要排到12月(等2個月). 我當時係惡性都要等2個月先有得做手術, 個人感覺如果係良性, 排政府唔會快得去邊.

子爵府

虎到金來勳章

ddhappy 發表於 18-1-16 15:37
回覆 suki54332 的帖子

我係政府17年2月超聲波照到甲狀線有瘤, 排左期10月先有針抽, 10月頭針抽, 報告出黎 ...

咁你現在情況怎樣?

別墅

TV8 發表於 18-1-16 21:21
咁你現在情況怎樣?

我做完手術啦,等緊食碘

子爵府

虎到金來勳章

ddhappy 發表於 18-1-16 22:33
我做完手術啦,等緊食碘

喺政府做定私家呢?我現在就做了超聲波,私家診所照,未抽血,謝謝回答

別墅

回覆 TV8 的帖子

我係政府啊, 超聲波,抽針手術,黎緊食碘所有野都係政府

子爵府

虎到金來勳章

ddhappy 發表於 18-1-17 09:01
回覆 TV8 的帖子

我係政府啊, 超聲波,抽針手術,黎緊食碘所有野都係政府

我現在排瑪麗,唔知要多久!你現在做完好嗎?

別墅

回覆 TV8 的帖子

你講既好係指咩? 我做完手術仲要食碘, 之後再掃描先知D癌細胞係埋冇晒

男爵府

TV8 發表於 18-1-17 06:21
喺政府做定私家呢?我現在就做了超聲波,私家診所照,未抽血,謝謝回答
...

我早兩星期都有類似問題,個心好亂好慌!於是走去法國醫院專科門診睇咗外科醫生,醫生同姑娘都好好人,即時抽針,幾天就有報告,現在放下心頭大石,自己留意住情況及每年檢查就OK!

子爵府

虎到金來勳章

ruby 發表於 18-1-22 17:27
我早兩星期都有類似問題,個心好亂好慌!於是走去法國醫院專科門診睇咗外科醫生,醫生同姑娘都好好人,即 ...

抽針是什麼?謝謝回答!

首頁
12345...6

尾頁

跳至