跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+holemone+於+16-02-25+發表-

原帖由 happyfleet 於 16-02-26 發表
謝謝! 即是租客不用比commission?
不用,但admin fee及雜費較多⋯⋯
例如,租客一定要買tenant liability insurance,每月£6-£7

男爵府

引用:+本帖最後由+samkee+於+16-2-13+02:49+編輯

原帖由 samkee 於 16-02-13 發表

你個case 與我類近,都係用cash saving, 我俾個checklist 你 ...
補充:樓主張UK passport copy要俾律師/acca會計師 certify 係true copy

大宅

holemone 發表於 16-2-26 09:21
補充:樓主張UK passport copy要俾律師/acca會計師 certify 係true copy

注意律師等做certify true copy要收費的。
在網上見人說,可去民政署做,不用收費,不過又有話唔得,我遲D都會去問清楚。

sponsor UK passort 駛唔駛做certify true copy,網上論壇都一半半,有D話唔駛,因為官會查到查個資料是否正確。 不過如果會去做其他文件certify true copy,咁順便做埋個passport都無壞的

男爵府

引用:+本帖最後由+samkee+於+16-2-26+12:39+編輯

原帖由 samkee 於 16-02-26 發表
我搵朋友老公(ACCA accountant)做certified true copy 的,免費

佢出面收開$300 per document

大宅

引用:[以現金儲蓄的要求]唔知你清不清楚個財務要

原帖由 samkee 於 16-02-04 發表

[以現金儲蓄的要求]
想問這筆錢應放在先生(applicant),我(sponsor),定聯名户口好些? 最近英鎊咁低,應該換哂英磅先,定用港紙,定一半半? 唔知那個組合個官會覺得好些。。。

大宅

happyfleet 發表於 16-2-26 17:12
想問這筆錢應放在先生(applicant),我(sponsor),定聯名户口好些? 最近英鎊咁低,應該換哂英磅先,定用港 ...

睇你用乜category, CAT D cash saving 係計晒兩位的. 如果係其他如有工作咁, 就只計sponsor 收入咁.

如我自己, 我會放多D 錢在sponsor 或聯名戶口, 令官覺得有足夠財力去支持申請人咁, 可能個印象好D. 不過其實都係計晒兩位總和, 應無乜大問題的.

紙水低可以換住D 吧, 各人情況選擇不同呢. 我自己就逐步換, 儲個底, 但唔會換晒, 有可能再低呢, 咁升番又有個貨底我又唔駛急住換. 同埋好少利息呢.... 有時都係睇天做人, 要用先再換.
上年由12.X 一路慢慢換到而家10.9X, 次次換都覺得低呀...但又再跌低, 但仲好, 又再換, 哈.

大宅

D 錢係乜貨幣係無問題的, 最緊要係個總數超過佢個要求!

你要做過SUMMARY 咁, 列出晒戶口的錢及貨幣, 再以申請日當日的匯率計為英鎊, 再計埋個總數出來. 方便個官睇就可以.

大宅

剛去做做TB TEST, 成人要照肺. 原來做呢個時已要提供英國住址, 英國地址要註明在個REPORT內的, 申請settlement時填的地址也要一樣. 這個要留意.

大宅

引用:剛去做做TB TEST, 成人要照肺. 原來做呢個

原帖由 samkee 於 16-03-09 發表

剛去做做TB TEST, 成人要照肺. 原來做呢個時已要提供英國住址 ...
謝謝告知! 請問TB test 只是大人要做,對嗎?

大宅

happyfleet 發表於 16-3-9 21:10
謝謝告知! 請問TB test 只是大人要做,對嗎?

11歲以上要照X光

11歲以下都要見醫生,一般不用照X光,都要拿醫生報告

大宅

引用:Quote:happyfleet 發表於 16-3-9 21:10 謝

原帖由 samkee 於 16-03-09 發表
11歲以上要照X光

11歲以下都要見醫生,一般不用照X光,都要拿醫生報告
Thx very much!

男爵府

回覆:居英權想帶老公仔女移民

剛online 提交了visa申請,好貴!
$10803 visa fee
$4068 priority service
$6780 NHS surcharge

大宅

引用:剛online 提交了visa申請,好貴!$10803 vi

原帖由 holemone 於 16-03-15 發表
真係好貴!
等你好消息!

大宅

holemone 發表於 16-3-15 11:08

加左價再申請仲貴呀...加價25%

男爵府

引用:Quote:原帖由+holemone+於+16-03-15+發表剛

原帖由 happyfleet 於 16-03-15 發表
真係好貴!
等你好消息!
我等緊老公張UK HSBC 2月statement ,FedEx 明天送到香港,星期一21/3會到cwb做biometric appointment

男爵府

引用:Quote:holemone+發表於+16-3-15+11:08+剛on

原帖由 samkee 於 16-03-15 發表
加左價再申請仲貴呀...加價25%
所以拿拿林18號前㩒制submit

男爵府

happyfleet 發表於 16-1-30 21:45
本人在香港,是全職主婦,因沒有收入,打算用積蓄去符合申請老公仔女settlement visa 的財務要求。
想問, ...

樓主,俾個心理準備你,你交visa申請的住址證明,supporting documents 要2-4星期才會有。

tenancy agreement:由landlord 願意租俾你、叫地產出offer letter,到你拿到租約,快則1星期,耐則可以搞好耐,耐係因為referencing 階段,除非你一次過俾6個月租金

council tax bill: 現在等了要3星期都未有

letter from 英國hsbc/any uk bank confirming account information: 呢封信英國hsbc的櫃台可即時出俾我老公 (有老公姓名、uk 地址、戶口編號、當天戶口存款結餘)

tenants home insurance policy / tenant liability insurance: 由簽租約起到1星期後有

utility bills: 由簽租約起到3星期後也未有

大宅

引用:Quote:happyfleet 發表於 16-1-30 21:45 本

原帖由 holemone 於 16-03-16 發表
樓主,俾個心理準備你,你交visa申請的住址證明,supporting documents 要2-4星期才會有。

- tenancy agre ...
嘩,要咁耐! 到時真係要住一個月酒店等攞齊文件先可以返香港。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+holemone+於+16-03-16+發表樓

原帖由 happyfleet 於 16-03-18 發表
嘩,要咁耐! 到時真係要住一個月酒店等攞齊文件先可以返香港。。。
如果你搵屋過程快,d傢私又快送到,可以住先,不過真是等等等等等

在UK開銀行戶口又係等,不可以walk in 開戶,要by appointment (大概等一星期),不過等銀行信快過等council tax bill 做住址證明

男爵府

引用:+本帖最後由+samkee+於+16-2-26+12:39+編輯

原帖由 samkee 於 16-02-26 發表

首頁
45678...12

尾頁

跳至