在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家搵12K一個月做文職 (呢行前景暫時都仲OK,另一個SENIOR既同事差唔多40K)
黎緊想去英國探親所以開始認真儲錢
發覺無論幾慳都好,都淨係儲到$400一個月
(條腰有事,所以醫療開支佔左一個大比重)

本身都有諗過做夠一年就轉行
轉去做醫療用品SALES
因為我自己本身有事
所以會研究下相關既產品
都希望可以推介到有用既野俾D客
(純粹自我感覺良好)

想問下呢度有冇用做醫療用品SALES既JM?
可以講下大約幾錢人工,同埋係唔係一定番6日?
都想留番D時間陪下家人

呢一個月令我諗左好多野
我唔想呢一世淨係坐喺OFFICE入面
我想同屋企人小朋友出去睇下呢個世界
想帶佢去落後國家一齊做義工
想同佢去見識唔同地方既風土人情

但係如果係一份OFFICE既工
根本冇可能俾我請到個一個月既假
但係SALES唔同,就算你唔做呢間
你辭職番到黎都可以轉去第二間
而且人工相對多

我唔知我咁諗岩唔岩
希望你地可以講俾我聽
同時多謝你地聽我呻

P.S. 同埋想問埋醫院SALES係咪都係要長期企?
(如果係我驚我搵埋都唔夠睇醫生>_<)

子爵府

你嘅出發點好好

但老實講, 你想做嘅嘢最需要:
(1) 健康嘅身體
(2) 足夠嘅錢

如果你以上兩樣嘢都唔太充足
比較難實現夢想
就算出去見識呢個世界
屋企人同小朋友都要讀書食飯
呢個都係好多人未能放開懷抱追求夢想嘅原因

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

鳥嘴123 發表於 16-2-1 12:22
你嘅出發點好好

但老實講, 你想做嘅嘢最需要:

做呢D野要back up..好似人地做生意咁, 如果一家大細等開飯, 點敢咁博

大宅

回覆:想聽下大家意見/-\\

去落後國家做義工,多是醫生類有餘錢的行善方法,幫人有好多種方法,應量力而為。

如果keep住同其他人比較,的確係會覺得自己好多野都冇。但調番轉頭諗,自己其實好多野都有,有穩定收入,好既工作環境,可愛既小朋友。知足常樂呀朋友。

大宅

回覆:想聽下大家意見/-\\

其實做咩工都可以辭職唔做,去一個月旅行,返來再搵。有信心駛乜驚。一個月好小事,畀人裁員,都分分鐘一個月先搵到工。

首頁

尾頁

跳至