親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

星期五就要出發去北海道, 上星期開茶會話唔可以著普通波鞋, 會好跣, 提議我們買爬山鞋 (如Timberland), 但我們一對都冇. 請問各位jm是否一定要買爬山鞋 (望過又重又唔靚)?

男爵府

回覆:去北海道一定要買雪靴?

望埋Columbia, Marelle 嗰D款,防止防滑就得。

禁止訪問

引用:星期五就要出發去北海道, 上星期開茶會話唔

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已經睇過Columbia, 佢哋話雪地一定要指定款式, 但過千一對, 好貴, 而且好重好大對. 請問仲有冇其他好提議?

公爵府

luckymother 發表於 16-2-1 13:05
星期五就要出發去北海道, 上星期開茶會話唔可以著普通波鞋, 會好跣, 提議我們買爬山鞋 (如Timberland), 但 ...
我過去十年每年冬天都去北海道一兩次,一直都係著普通波鞋,係有 d 跣,不過小心 d 行,唔好太大動作,我也生存至今

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

行山鞋就算防水gore-tex都會有機跌, 同埋始終唔夠厚會涷架~

男爵府

luckymother 發表於 16-2-1 13:05
星期五就要出發去北海道, 上星期開茶會話唔可以著普通波鞋, 會好跣, 提議我們買爬山鞋 (如Timberland), 但 ...

我就去旅行社買咗雪爪,就咁套上對鞋。我驚跌,去到出街跌要就著行,好無隠,我靈買定雪爪好過,費事到時要慢動作,真喺不如唔好去。去到一定忘型㗎嘛。

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

買鞋爪先, 去到北海道啲OUTLET先買雪鞋, 平啲同款式多啲.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

買呢類鞋for 實用性質多

仲要穿埋厚襪〈隻腳暖爭好遠)
再加厚手底穿入面

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:去北海道一定要買雪靴

我而家係北海道,屋企人著防水gore-tex波鞋,行冰面都有d滑,不過就無跌,如果小心d同避開冰面,其實都ok既

禁止訪問

引用:已經睇過Columbia, 佢哋話雪地一定要指定款

大宅

Most important is 鞋底啲坑深啲
If 高筒D will be even better as much much warmer

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 luckymother 於 16-02-01 發

水晶宮

引用:Quote:luckymother 發表於 16-2-1 13:05 星

原帖由 bblover123 於 16-02-01 發表
我就去旅行社買咗雪爪,就咁套上對鞋。我驚跌,去到出街跌要就著行,好無隠,我靈買定雪爪好過,費事到時 ...
我都係波鞋加雪爪, 唔係線到行唔到

大宅

引用:星期五就要出發去北海道, 上星期開茶會話唔

原帖由 luckymother 於 16-02-01 發表
係日本便利店買這雪抓就得,有兩款,我會比較喜歡全膠的,因入到室內不用除,鐵釘那款,因怕會刮花地板及有聲,入室內要除,比較麻煩

子爵府

回覆 magg2241 的帖子

我有朋友都話去到便利店買這種膠雪爪, 唔知係咪好易買到呢?

大宅

引用:回覆 magg2241 的帖子我有朋友都話去到便利

原帖由 luckymother 於 16-02-03 發表
回覆 magg2241 的帖子

我有朋友都話去到便利店買這種膠雪爪, 唔知係咪好易買到呢? ...
我兩次冬天去北海道,啲便利店及藥妝店都見有得賣

珍珠宮

去過幾次
我著波鞋啫

別墅

同事媽咪早兩日係北海道跌斷腳, 回港即刻入左醫院住, 都係買對防滑功能好嘅鞋安全D

首頁

尾頁

跳至