烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

煲"濃"咗個不鏽鋼高速煲, 擦到手都軟, 手指都損, 擦極都擦唔去燒焦既地方, 邊隻牌子清潔劑攪得掂???

幫幫手, 唔該晒

男爵府

有冇人幫下我呀

大宅

buffalo有支可去呢d..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企有, 可以去呢d積 (好似d cream)
不過唔記得叫什麼名, 大約 $70-80
我今晚返屋企睇完, 明天話你知.

伯爵府

其實你可以試下用水浸一晚,第二日再用清潔劑(我就用潔而亮)及鋼絲洗
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

去中藥鋪買"墨魚骨", 白色一舊野, 買時要話要一舊舊, 因我嗰次去買剩番兩舊, 中醫師走去磨成粉架
跟住在乾身的lone位擦擦擦, 一定得
我試過潔嘟亮, 牛頭牌都唔得架

珍珠宮

你試下用小梳打(baking soda) + 醋, mix 成獎糊咁, 等一晚就光潔如新

男爵府

環保接龍勳章

去amway買支軟性沙粉. 配合埋佢地個鋼絲擦. 好容易搞掂
我用皇后套煲. 有時都會煲濃架. 但係用呢支軟性沙粉到而家用咗幾年都仲新淨.. 你試下啦. 用於金屬制品有意想不到收穫. 以前我買時係廿幾元,而家可能係三十元左右. (我唔肯定)
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

唔該晒咁多位

BUFFALO試咗唔得 我會再試下其它方法, 唔該晒各位

大宅

有幾"濃"呀? 唔洗攪咁多野, 去五金舖買沙紙,我唔記得係幾號沙紙, 你話比佢聽用黎'省'不銹鋼煲o既,佢地就識比你架啦, 用時加D清潔劑,如潔而亮, 普通污糟用洗潔精都得架啦, 唔會整花個煲架, 因隻沙紙好幼o個種,你試下啦, 以後洗煲洗鑊就會愛上佢!

複式洋房

最平、最簡單:

你試吓用d粗鹽開小火炒炒佢,炒到粗鹽同果d燶既物體混埋一齊,就好易鏟走,再用鋼絲擦一擦就得喇!

[ 本文章最後由 jenny912 於 08-9-29 08:38 編輯 ]

複式洋房

原文章由 dimdim 於 08-9-29 02:22 發表
有幾"濃"呀? 唔洗攪咁多野, 去五金舖買沙紙,我唔記得係幾號沙紙, 你話比佢聽用黎'省'不銹鋼煲o既,佢地就識比你架啦, 用時加D清潔劑,如潔而亮, 普通污糟用洗潔精都得架啦, 唔會整花個煲架, 因隻沙紙好幼o個種,你試下 ...

對呀!唔係講笑的, 不過係最後方法, 一定得的, 買1500 or
2000號 水磨沙紙, 省完煲水, 再用洗漯精清潔 ok!

首頁

尾頁

跳至