嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我唔知有冇post錯區,如錯請告知。
是咁的,小朋友五歲,生左粒粉瘤,醫生話要做個小手術切除,想請教有經驗jm應該點做,有冇咩要留意?謝謝

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

my 4-yr daughter has such disease on the face and see doctors in QE in several sections, they do not give concrete solution.

very hesistate whether for Operation treatment

子爵府

引用:my 4-yr daughter has such disease on the

原帖由 BENL0303 於 16-03-29 發表
my 4-yr daughter has such disease on the face and see doctors in QE in several sections, they do not ...
thanks for your reply

just for sharing
我帶左我女去仁安小兒外科,醫生就話做個小手術, 因為細個,要全身麻醉
而家諗住去埋公立醫院,攞埋 second advice再決定

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

little_monkey 發表於 16-3-29 17:45
thanks for your reply

just for sharing
你小朋友粉瘤在那部位?

子爵府

引用:Quote:little_monkey 發表於 16-3-29 17:45

原帖由 BENL0303 於 16-03-29 發表
你小朋友粉瘤在那部位?
頸後

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

little_monkey 發表於 16-3-29 18:42
頸後

在面頰,做手術一定留疤痕,已經找過3,4個醫生,決定下星期去私院做,因為這個醫生講中小女情況

大宅

回覆 little_monkey 的帖子

我仔在其中一邊眉骨的位置有一粒天生粉瘤
在去年3月(當時佢1歲半), 私家醫生轉介我去睇兒童外科專科醫生, 專科醫生在st. PAUL 掛單, 好快約左期做手術(因為唔做手術的話, 粉瘤會一直跟人長大)

手術當然是全身麻醉(我自己明白全身麻醉的風險), 好快切左粒瘤出來

而手術後當天可食好稀的粥水, 少少咁餵, 要防止佢嘔, 連止痛藥都嘔埋
食了粥水無問題, 就慢慢食杰少少的糊仔, 飯仔

手術雖小型, 但多數都要留醫一晚, 記住帶D 玩具俾佢去醫院玩, 可以的話買一份新玩具

另外, 當然要防止佢R 傷口, 以免細菌感染
較好的方法係用「防水膜.」包住傷口以免濕水

疤痕大約1個月左右已經不明顯(小朋友身陳代謝快)

大宅

原來樓主係3個月前POST, 唔知你小朋友做左手術未?

子爵府

ingen 發表於 16-5-10 13:43

謝謝分享,暫時仲未做手術

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我女上年都做左,佢生係underarm

男爵府

BK Milk勳章

回覆 ingen 的帖子

你好, 我仔3.5歲, 鎖骨附近有粒左, 我想CHECK..
麻煩你可否比你醫生的資料給我..謝謝

大宅

引用:Quote:little_monkey 發表於 16-3-29 18:42

原帖由 BENL0303 於 16-04-25 發表
在面頰,做手術一定留疤痕,已經找過3,4個醫生,決定下星期去私院做,因為這個醫生講中小女情況
...
我女也有一粒在面額,請問你女女做完手術了嗎?佢而家未夠兩歲

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

juliette0711 發表於 16-6-7 00:54
我女也有一粒在面額,請問你女女做完手術了嗎?佢而家未夠兩歲

已經在4月底做左了

大宅

回覆:BENL0303 的帖子

請問邊個醫生,住院幾日,幾錢?好擔心,近排發炎多左

複式洋房

回覆 ingen 的帖子

你好,可以pm醫生資料給我嗎,我個仔三週大,但一出細塊面同耳仔都有個窿仔,有分秘物,我懷疑係粉瘤,但政府醫生問親都無答係乜,所以我想同佢睇私家。謝謝!

複式洋房

ingen 發表於 16-5-10 13:43

我仔22號就滿2個月,都係右邊眉骨有粒野,我好擔心,開頭健康院寫轉介信去QE,但要到明年2月先有得睇,所以我想睇私家,可否PM你BB睇開個醫生質料我,多謝!

首頁

尾頁

跳至