心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Re: 你點睇綜緩 ?

如果真係有好提議又可向那裡提出?

我又諗到辦法

1)假設政策重新整理,有關政府部門,ex郵局,教育處,入境處,水務處等便有一個檔案處理綜援人事個案,方便整理/輸入資料,有甚麼數要查便一目了然,有甚麼開支可以即時處理,
當然也要做到資料受保護

當有普通4人家庭批准申請,便給以$2500為應急or買零星野,再出一張紀錄o吉(類似吉之島 J o吉,下稱為card)

規定去超市or有申辦的商鋪購買日常用品,然後每月card數結數後,
政府同商店磋商收費,目的是控制成本和監察是否有人胡亂開公數(我亦相信電腦化會節省成本)

其餘一些固定開支例如租金,,家居電話,這些單據直接寄給政府,或者關於政府部門收費更可免除手續,直接past去一個檔案處理.

一些浮動性費用,水,電,煤,學費所有單據都以直接給郵局收取or auto pay,以防有人打虎頭,而水,電,煤均設定上限,超過就記錄下來,設定形式要當時人日後要賠償

*另規定所有申請人事必須編入住公屋,否則不可得到租金津貼
*有病要排街症
*出境必須申報地點原因,無特別事都不能出境

2)現有好多單親家庭,因無人去照顧小孩(有病,有問題除外)而無法做工,
現有的托兒所服務又不全面(尢其公眾假期),唯有加長服務時間,可以讓輪更,輪休的家長彈性處理

3)一些監犯,弱能人事都可以生產一些東西來賺取金錢,為何正常人不能夠呢?派發一些可以帶回家中工作的事做,收入可能足夠食幾餐呀?例如抄寫打字,裝配一些配件ex入筷子,摺紙,編織,拾紙皮汽水,做手工藝品,衣車,種植,................總好過悠手好閒,無聊又不充實

4) 強制培訓學歷低,無技能人仕,新移民.....ex學按摩,學剪頭髮,學技能,修甲,化妝.,學寫字,學沖咖啡水吧....................

5. 設立"獎金指控", 如有足夠指控當時人有騙取綜緩, 可獲獎勵, 而且秘密處理控訴人身份
=============================
---如果有,舉報騙取綜援有獎金,那麼為甚麼舉報其他罪行沒有,例如黃、賭、毒。現在社署都有舉報基制,投訴人身份都是保密,但有好多人都抱住唔想攪咁多事,而未有舉報,又或者講些不講些,要人點查?好多都因舉報証據不足,而查不到所以來。
就算實行困難,也可以加強宣傳,有阻嚇作用,總好過有d人大搖大擺,驚死冇人知咁.獎金必須吸引

6)政府與二手機購合作,收集二手傢俱,物品,嬰兒用品分組,派結有需要人仕,or設定捐贈區域地點

7)我個人認為無錢不一定全部要依靠有錢人幫助,其實政府也可以靈活處理,例如綜援仕要搬屋,但冇錢,也可以找其他綜援人仕幫手搬,不一定要比錢呀,又例如單親家庭兒童(年紀大少少)欠缺人手照顧,也可以安排其他綜援人事幫手照顧,

8)做義工的範圍廣闊d,例如粉飾市容,剪草,洗地,淋花,洗車.........

大宅

I-Love-U-Boyz 寫道:
johnny_english

我諗你係咪誤會左youngyoung講乜? 由頭到尾佢都冇話你有"強烈反擊"同埋你係綜緩人士喎.

係呀,當我誤會左啦,唔好意思~
[img align=left]http://yip.lui8.com/Q.picture/line-01.gif[/img]

洋房

moonhome

好 好 好

起碼 唔會dun懶人

但我們的政府...
I love my family 我的小天使,為妳,媽媽會努力工作

大宅

小精靈, 絕對同意你的講法....不勞而獲.....仲要呻...貓BB你日頭係屋企上緊網."呻"你有幾可憐的同時....有好多人係出面仲捱緊騾仔, 比老闆鬧緊.......... 不過人地有骨氣, 寧願"自食其力".....唔知呢四個字有無係你個腦海度出現過一秒鐘呢???

要比籍口去支持自已係超容易的事...算吧啦小精靈, 而家D人笑"窮"不笑"攞綜援"lor.....成個社會氣候都係甘.....

呀...貓BB你既然話D 綜媛有幾唔夠.....點解仲有多餘錢上網???費解費解........

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

民房

唉! 你們要貓bb講幾多次先明白? 她不用錢也可以上網的, 她的家姐幫她比錢嗎?

她不出外找工也有'原因'的, 因為她身子差, 她的'家姐'又不比她出外搵工.

她生多個仔, 也是無奈, 因為她經期不準, 無法避孕, 可能'窮'到連避孕套也買不起吧.

有bk的媽咪幫她搵工, 也給她拒絕了, 原因係'身子差'.

我身子也差, 無奈也要工作! 多多藉口!

複式洋房

1) 假設政策重新整理,有關政府部門,ex郵局,教育處,入境處,水務處等便有一個檔案處理綜援人事個案,方便整理/輸入資料,有甚麼數要查便一目了然,有甚麼開支可以即時處理,
當然也要做到資料受保護

---咁樣標籤綜援人士,有違私隱條例,而且對打擊騙取綜援者成效不大。

當有普通4人家庭批准申請,便給以$2500為應急or買零星野,再出一張紀錄o吉(類似吉之島 J o吉,下稱為card)

規定去超市or有申辦的商鋪購買日常用品,然後每月card數結數後,
政府同商店磋商收費,目的是控制成本和監察是否有人胡亂開公數(我亦相信電腦化會節省成本)

其餘一些固定開支例如租金,,家居電話,這些單據直接寄給政府,或者關於政府部門收費更可免除手續,直接past去一個檔案處理.

一些浮動性費用,水,電,煤,學費所有單據都以直接給郵局收取or auto pay,以防有人打虎頭,而水,電,煤均設定上限,超過就記錄下來,設定形式要當時人日後要賠償

---咁龐大嘅監察系統,政府開支更大,仲有電及煤都不在綜援資助範圍,曾經有人建議將一筆過款項批如綜援人士,不要分標準金額、水費、租金、及其他項目,總之如何分配自己既事,唔夠都冇得再多,但社署沒有接納,可能怕要減省職員數目掛。

*另規定所有申請人事必須編入住公屋,否則不可得到租金津貼
*有病要排街症
*出境必須申報地點原因,無特別事都不能出境

---如果佢地規定有公屋住,實開心死,依家大陸果班人,一落黎,就想要屋,其實綜援都係其次。公屋係社會福利黎架,點可以咁益佢地。
---綜援受助人係政府或subvented 醫院或診所睇醫生已經唔駛俾錢。
---現有綜援制度,健全人士每年度可離港不超過60日,已經俾人話苛刻,而其他老、弱、傷殘者,每年度不可離港超過180日。

2) 現有好多單親家庭,因無人去照顧小孩(有病,有問題除外)而無法做工,
現有的托兒所服務又不全面(尢其公眾假期),唯有加長服務時間,可以讓輪更,輪休的家長彈性處理

3)一些監犯,弱能人事都可以生產一些東西來賺取金錢,為何正常人不能夠呢?派發一些可以帶回家中工作的事做,收入可能足夠食幾餐呀?例如抄寫打字,裝配一些配件ex入筷子,摺紙,編織,拾紙皮汽水,做手工藝品,衣車,種植,................總好過悠手好閒,無聊又不充實

4) 強制培訓學歷低,無技能人仕,新移民.....ex學按摩,學剪頭髮,學技能,修甲,化妝.,學寫字,學沖咖啡水吧....................

---2)、3) &4)的提議都不錯,可諗下。

5. 設立"獎金指控", 如有足夠指控當時人有騙取綜緩, 可獲獎勵, 而且秘密處理控訴人身份
---如果有,舉報騙取綜援有獎金,那麼為甚麼舉報其他罪行沒有,例如黃、賭、毒。現在社署都有舉報基制,投訴人身份都是保密,但有好多人都抱住唔想攪咁多事,而未有舉報,又或者講些不講些,要人點查?好多都因舉報証據不足,而查不到所以來。
就算實行困難,也可以加強宣傳,有阻嚇作用,總好過有d人大搖大擺,驚死冇人知咁.獎金必須吸引

衣加在各保障部已張貼綜援騙案之下場及用紅色板標示出騙取綜援之後果,在綜援申請表/續期表上,亦有警告騙取綜援,一經訂罪,可被判監十年。

6)政府與二手機購合作,收集二手傢俱,物品,嬰兒用品分組,派結有需要人仕,or設定捐贈區域地點

---衣加都有轉介綜援人士去聖十字會、救世軍等領取上述用品,但係至驚佢地轉手賣,所以要好貼身去跟,會用不足人手的社署的職員許多時間。

7)我個人認為無錢不一定全部要依靠有錢人幫助,其實政府也可以靈活處理,例如綜援仕要搬屋,但冇錢,也可以找其他綜援人仕幫手搬,不一定要比錢呀,又例如單親家庭兒童(年紀大少少)欠缺人手照顧,也可以安排其他綜援人事幫手照顧,

---不能強迫他們去為其他人服務,要他們自願,而政府更要背上負責他們安全的責任,可行性較難。

8)做義工的範圍廣闊d,例如粉飾市容,剪草,洗地,淋花,洗車.........
---我本人都遇過佢地去郊野公園做義工,係咁意做一個鐘,跟住休息個半鐘,而看管佢地果個人根本驚左佢地,坐到老遠,果班男人大大聲聲講三級野,我仲一家大細,幾面紅。

[size=medium]若有意見或好提議,可寫信去衛生福利及食物環境局局長,俾社會福利署長都係廢。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

小精靈:真係左右為難

洋房

唉...講幾多都係無用!

我覺得又唔可以怪晒政府喎,推行問責制之後,d高官意氣風發磨拳擦掌....最後落得一個又一個落台,其實佢地辦事能力如何,真的不想評論,因為只會再掀風波,但我其實頗欣賞楊永強當日在立法會的一句:錢不是樹生的,天跌下來的!!

減綜緩,綜緩人士 say NO;
減教育資助,教育界say NO(我仲記得教育局長畀班大學生圍剿幾慘);
減公務員人工,NO;
加稅,NO(其實我覺得阿松偷步買車,只係畀大家一個發洩機會,趕佢落台,阿松在任究竟做錯過d乜呢);
小至冬冬提出的士減價都被的士司機噓,之後就不了了之,依家冬冬直情影都無!!
不發證予過期居留人士,d家長日嘈夜嘈,當初結婚你就知道要分隔兩地架,依家又講到好似政府千錯萬錯,咁唔想分開,返大陸住lor,唔畀落香港咋,又無唔畀你返上去!!仲要搞到去縱火?!

係大家嚇到班高官乜都唔敢做,政府每下一項決定,不同個體都會站出來聲討政府 d議員為選票,有人反對就會站出來,我覺得大家斷不能怪責高官們做縮頭烏龜吧!!試想閣下如果返工有彈無讚,彈的時候會飯碗不保,甚至名譽掃地,要遠走外地(香港還有誰敢誰他們?),誰會再下決定.....做千古罪人呢?? :-(

綜援問題永遠無方法解決....報紙電視上議員們替一班綜援小朋友要求基本人權,要住屋環境改善,甚麼不要在床上讀書,雖然本人尚年輕,卻還記得70年代一家八口一張床...我媽媽當年返工要由長沙灣步行往葵涌....我想....他們遠比不上當年慘吧!!

當然不能抹殺有人真的需要幫忙,但我本人見過的(包括自己親戚)....不用工作,日日呻窮,但又可以連孩子都有自己的手機,每日都不煮飯到快餐店午膳,不過,尚有很多是母親身光頸靚,孩子就髒得....原本醒目的黃色校服變成黑色....很想告訴他們,孩子那麼髒不是窮的表現....只代表做母親的是多麼不衛生!!

樂施會現在也不是只捐錢,他們會為山區農民改善耕種方法,借款購置農具.....香港的綜援戶.....想改善生活,要脫貧,請用自己的一雙手!!

大宅

唉!唔止綜緩就連公屋個入息限制基本上好似要人乞食先可以申請,你估真係個個都有本事供樓咩!香港就係咁,有錢的就越有錢,窮的就越窮。 :-x

複式洋房

Man123 寫道:
唉...講幾多都係無用!

我覺得又唔可以怪晒政府喎,推行問責制之後,d高官意氣風發磨拳擦掌....最後落得一個又一個落台,其實佢地辦事能力如何,真的不想評論,因為只會再掀風波,但我其實頗欣賞楊永強當日在立法會的一句:錢不是樹生的,天跌下來的!!

減綜緩,綜緩人士 say NO;
減教育資助,教育界say NO(我仲記得教育局長畀班大學生圍剿幾慘);
減公務員人工,NO;
加稅,NO(其實我覺得阿松偷步買車,只係畀大家一個發洩機會,趕佢落台,阿松在任究竟做錯過d乜呢);
小至冬冬提出的士減價都被的士司機噓,之後就不了了之,依家冬冬直情影都無!!
不發證予過期居留人士,d家長日嘈夜嘈,當初結婚你就知道要分隔兩地架,依家又講到好似政府千錯萬錯,咁唔想分開,返大陸住lor,唔畀落香港咋,又無唔畀你返上去!!仲要搞到去縱火?!

係大家嚇到班高官乜都唔敢做,政府每下一項決定,不同個體都會站出來聲討政府 d議員為選票,有人反對就會站出來,我覺得大家斷不能怪責高官們做縮頭烏龜吧!!試想閣下如果返工有彈無讚,彈的時候會飯碗不保,甚至名譽掃地,要遠走外地(香港還有誰敢誰他們?),誰會再下決定.....做千古罪人呢?? :-(

綜援問題永遠無方法解決....報紙電視上議員們替一班綜援小朋友要求基本人權,要住屋環境改善,甚麼不要在床上讀書,雖然本人尚年輕,卻還記得70年代一家八口一張床...我媽媽當年返工要由長沙灣步行往葵涌....我想....他們遠比不上當年慘吧!!

當然不能抹殺有人真的需要幫忙,但我本人見過的(包括自己親戚)....不用工作,日日呻窮,但又可以連孩子都有自己的手機,每日都不煮飯到快餐店午膳,不過,尚有很多是母親身光頸靚,孩子就髒得....原本醒目的黃色校服變成黑色....很想告訴他們,孩子那麼髒不是窮的表現....只代表做母親的是多麼不衛生!!

樂施會現在也不是只捐錢,他們會為山區農民改善耕種方法,借款購置農具.....香港的綜援戶.....想改善生活,要脫貧,請用自己的一雙手!!

[size=x-large]你講嘅野好有見地,一針見血,道出起碼我的心聲,犀利!!!

民房

其實政府都好難減綜媛, 頭先睇電視"長毛"都要求唔好再減綜緩, 其他立法會班議員都更加唔會讚成, 佢地唔怕比人鬧,比其他政黨攻擊,可能4年後少左d選票

民房

其實我認為唔應該再減。但後生,又有手有腳正常智慧既人申請就要特別審慎。

大宅

Man 123

Totally agree ! Actually Yeung Wing Keung is right " where is the money come" Only his presentation is poor !!
I have been working in Tuen Mun. I always met some man around 50 yrs old and a boy around 20 and bring a little girl around 2or 3 yrs old. The 20 young man is born in HK and the old man said the young girl is his daughter and born in HK.They like HK because free medical for children and freedom to give birth and more child more 綜緩 ?? :evil: :evil:
And I met another women around 45 yrs she said she will save the money in China and will apply 綜緩 in HK and said HK people is studid :evil: I didn't want to talk to her anymore and want give her a LEG out of my office :evil: :evil:

大宅

100% Hong Kong local people message!!!

政府官員有錯就賣足1個月頭條, 直到佢落台為止... 那涂謹申事件呢..直頭係詐騙啦(比梁錦松買車事件更嚴重)...又咪不了了之!!

話政府官員做事不力, 民主黨又有幾叻呀.....剔人錯處就好容易, 到自已做咪眼高手低!!
人地民建聯又係配票, 佢地又係配票.....佢地咪卒之配到何秀蘭出局!!

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

複式洋房

勢估唔到理個topic因長毛而蒲番上黎。

我諗10月減綜援都在所難免,因為係係舊年立法局通過咗減,如果依家長毛推翻到,即係話舊年贊成班議員統統錯。

話經濟已改善,但我一d都唔覺喎,綜援申請仍然每月上升,政府有嘜理由唔驚,阿爺緊係話今年立法局選舉結果好,起碼民主黨唔係佔最多數,3黨分立,互相牽制,對阿爺最有利。

大宅

我想問: 有冇改過例, 要香港永久公民(即起碼住滿7年)至可以申請綜緩?

定係d 申請到單程証到香港就即可申請?
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

複式洋房

2004年1月1日之前,獲批居港權者(不論是否永久香港居民),需於申請日起過去一年,離港沒超過56日,起碼資格便符合。

2004年1月1日之後,才獲批居港權者,需7年後及要符合上述申請日起,過去一年沒有離港超過56日,其基本資格才可符合。

大宅

我無樓無付支產
我收入算隱定
我唔駛靠綜緩

但系申請綜緩的人你古佢又想咩
有錢邊個唔想揾多D交税交多D

但政付現在利用經濟好轉去減綜緩
實在系無人性
又唔見去減高官人工,上次先加多多後減小小
賤格

現在十月一日又去減
真系令人百上加斤

男爵府

Long

可能你所認識的攞綜援的人係好有骨氣..只係生活迫人才去攞綜援....但事實真係有好多好多人專登唔做野..生幾個去攞綜援.. 佢地話出去搵份工都無咁多錢, 索性辭左份工.. 話攞綜援著數好多....咁你覺得衣班人點呢 ... 唔通真係你咁講
***但系申請綜緩的人你古佢又想咩
有錢邊個唔想揾多D交税交多D***
睇怕佢地唔係係諗得咁單純 ...
Ding

洋房

A good analysis from Ming Pao. I strong agree with point (5) below.

削減綜援不宜翻案 檢討制度應即上馬
9月 22日 星期三 02:25 更新

【明報專訊】社福界候任立法會議員張超雄聯同多名候任議員,呼籲政府放棄在10月1日按通縮削減綜援。社會福利署長鄧國威回應說,削減綜援只是按機制辦事,行政會議通過了的決定不能不執行。我們認為,毋須暫緩按通縮削綜援﹔通脹年代已經重臨,綜援金即使減了,很快便要按通脹重新上調,現階段不宜翻案﹔真正的問題是整個綜援制度錯漏百出,必須全面檢討,否則由此引起的社會爭議將會不斷升級。

在旅客自由行、CEPA(內地與香港更緊密經貿關係安排)、放寬內地企業來港等經濟措施出台後,過去一年,香港經濟的確呈現復蘇

首頁

尾頁

跳至