自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

畀面勳章

oooasis 發表於 16-2-4 21:21
有d斷章取義,同埋加左好多情緒同立場。

本意好似係話:要學生熟練掌握繁體字之後,讀下簡體字書,學認簡 ...
學簡體唔會減少倒誤解囉,溝通唔倒最大原因係詞彙唔同唔係文字唔同,始終北方語系同粵語系相差太遠

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:中小學生要學簡體字

呢個世界學多樣野無壞既

blink_blink    發表於 16-2-6 14:54
cffw    發表於 16-2-5 00:31
scheong    發表於 16-2-4 22:31
bull2015    發表於 16-2-4 21:50

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:manshan86+發表於+16-2-4+21:17+點解

原帖由 oooasis 於 16-02-04 發表
全球咁多華人用的字,居然可以話人地畜牲字?
連基本的尊重和家教都無,侮辱其他人的文化和文字。就算學的 ...
呢d 人唔駛理佢啦,字又點會係畜牲呢,人既行為就似畜牲

blink_blink    發表於 16-2-6 14:54
SillyU    發表於 16-2-4 22:49
scheong    發表於 16-2-4 22:28
bull2015    發表於 16-2-4 21:50

男爵府

Ononluk 發表於 16-2-4 19:23
覺得正規課程一定要用繁體,我絶不抗拒簡體字,但簡體字不用刻意學的,有機會睇內地書,上網睇劇,慢慢一定 ...
x1
當年中學讀中史有d資料系内地出,睇睇下就識寫識睇,唔覺得需要專登學

子爵府

畀面勳章

回覆:oooasis 的帖子

我有冇家教關你咩事,我針對既大陸人!蝗蟲!我當佢地畜牲,要唔要你管!我由細到大學既係繁體!寫既係繁體!講既係廣東話!我就係唔鐘意殘體字!咁又點?

91405    發表於 16-2-4 23:00

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:Quote:manshan86+發表於+16-2-4+21:17+點解

原帖由 oooasis 於 16-02-04 發表
全球咁多華人用的字,居然可以話人地畜牲字?
連基本的尊重和家教都無,侮辱其他人的文化和文字。就算學的 ...
香港大部份國際學校都學簡體字,星馬等地都係學簡體字,乜畜牲字咁難聽呀?

水晶宮

理性d, 識簡體字寫筆記快好多、中學生我覺得ok, 小學就怕佢地已經太多野學了

公爵府

好媽媽勳章

引用:我妹比我細,佢三十到尾,佢識簡體字,佢話

原帖由 麟媽媽 於 16-02-04 發表
我妹比我細,佢三十到尾,佢識簡體字,佢話當年考會考(仍是英管年代)考評局已經容許用簡體字作答,我地讀 ...
依家講的係小學。

侯爵府

中國13億人口,星加坡,馬來西亞,泰國,印尼,香港國際學校都用簡體。

香港+台灣,三千幾萬人口用繁體。

呢個系現實,繁簡都識讀識寫,就是優勢

cffw    發表於 16-2-5 00:32

子爵府

其實有好多野可以學,時間唔應該浪費係殘體字上

珊瑚宮

2024年龍年勳章

中學學冇問題呀,我以前好中意學簡體字,測驗考試寫字都快d,又可以睇簡體書

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:點解要學冇意思既畜牲字體! +

原帖由 manshan86 於 16-02-04 發表
點解要學冇意思既畜牲字體!
請注意用詞

男爵府

醒目開學勳章

轉載

簡「爱」無心殘不堪:也談簡體
近期中港爭抝鬧哄哄,最近網上廣傳一張圖片,作者只用了一百字,去說明簡體何其殘:
「親(亲)不見,愛(爱)無心,產(产)不生,廠(厂)空空,麵(面)無麥,運( 运)無車,導(导)無道,兒(儿)無首,飛( 飞)單翼,湧(涌)無力;有雲(云)無雨,開關(开关)無門,鄉(乡)里無郎,聖(圣)不能聽也不能說;買(买)成鈎刀下有人頭,輪( 轮)成人下有匕首,進(进)不是越來越佳而往井裏走。只有魔,還是魔。」
記得一位英籍的退休機長朋友,為孫兒學中文一事而煩惱。他問我,到底應該學繁體字還是簡體字。我告訴他,繁體字承接了中國數千年的文字演變,而簡體字則是共產黨為了方便
統治而有。他說,怪不得英文將兩者分別譯作「 Traditional」和「 Simplified」了。
我相信,他是少數有此「煩惱」的外國人,這或許與他長期居港有關;對於其他九成九的外國人來說,中文即是簡體中文。強國來了,簡體字早已是國際社會主流的中文字。按維基的資料,全球用繁體中文的人口僅3,000多萬,主要來自台灣和港澳,使用簡體中文的卻有10多億人。
香港算是力守繁體字的少數城市之一。不過,很多受本地家長歡迎的國際學校,也只教簡體字。很難想像,小朋友怎能透過簡體來學會欣賞中文字,如何教他們去理解「 广」和「厂」?
或者,從「國際」角度看:中文只是一种工具,能与13亿人 沟通, 总比只与几千万人 沟通更 强,对吗?
不是的。如果我們只要工具的話,網絡上的火星文也是一種工具。我們要的是語言。幸好,還有很多有心的國際學校家長,願意追補子女
的中文教育之不足。

作者蘇菲,有小型飛機師牌的媽媽,拒做直升機家長,讓孩子翱翔。

公爵府

中文正字係繁體字

珍珠宮

有人唔想學,有人想。不如建議想學嘅學生多睇簡體字書仲好過強制在學校教。

响香港有啲書,响大陸有簡體版,有啲書種,簡體版多啲選擇,而且又平啲。我有買俾細路睇,佢哋睇得多,大部份字都睇得明。亦冇攪錯繁簡體寫法。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

學多樣無壞,唔好自己抗拒就唔想下一代學,我地母語係廣東話,咁學英文來做咩?學多樣外文不是更好嗎?一睇見係中國野就抗拒成咁,真係有些走火入魔。

wcw0826    發表於 16-2-5 12:54
goodday    發表於 16-2-5 09:24

男爵府

引用:Quote:原帖由 lingluk1306 於 16-02-04 發

原帖由 mama01 於 16-02-04 發表
擺明慢慢就取消繁體字
agree

侯爵府

畀面勳章

我讀中學時老師寫黑板有用簡體字,考試時我都有寫簡體字,真係寫得快d...當學多樣野囉…睇簡體字書都方便d

翡翠宮

減齡達人勳章

我覺得先學好繁體,再學簡體,咁冇問題喎,果陣我中五會考前特登學簡體架,諗住做文學中史卷可以快手啲

男爵府

阿爺就係用呢招慢慢淡化繁體...若干年後...加上大量新香港人...會愈黎愈少人用繁體...殘體變主流...冥

首頁
45678...12

尾頁

跳至