自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我表姐舊年年中買左樓,而家跌成一球,佢話

原帖由 angel321 於 16-02-04 發表
我表姐舊年年中買左樓,而家跌成一球,佢話自住買貴無所謂,我心諗如果明明對鞋500蚊,但你比1000去買,因 ...
你要幫佢供?

Otherwise,值唔值佢既事

珍珠宮

畀面勳章

我表姐舊年年中買左樓,而家跌成一球,佢話自住買貴無所謂,我心諗如果明明對鞋500蚊,但你比1000去買,因 ...
好似係當時買1000蚊鞋
而加減價500先啱

有早知無乞兒
而且樓係有跌又有升

伯爵府

回覆:自住買貴=自欺欺人,同唔同意

人人都想平買,但係邊個會知幾時係平幾時係貴?
香港地,有能力上車,已經好叻同埋有福氣
點都好過交租幫人供樓

edhepp    發表於 16-2-5 10:26

公爵府

一日未賣未知賺蝕

珍珠宮

我反而有興趣知邊個區邊個屋苑,半年跌咗一百萬?

laalalla    發表於 16-2-5 11:48

侯爵府

唔好提

子爵府

租樓閒閒地都要廿十鬆一年啦!自住樓條數吾係甘計既

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

但樓分分鐘升個double都唔定,一日未蝕賣都唔算輸

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

回覆:angel321 的帖子

其實一日未賣都唔知賺/蝕。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

琥珀宮

畀面勳章

咁唔買租樓都要幾十萬啦

珍珠宮

自住貴買≠自欺欺人
層樓一日未賣,點知邊個係贏家?

Gi-leung    發表於 16-2-4 23:25
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

侯爵府

唔同意,有d人買鞋就係要追新款,你等特價時out.曬啦,你宜家仲會唔會用禁機電話?以前幾千蚊部宜家300有找。自主有需要先買ge姐,如果要等樓價跌先買,甘係咪你有地方比佢住先?

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

別墅

引用:早買早享受,遲買平幾球 +

原帖由 Lotharingien 於 16-02-04 發表
早買早享受,遲買平幾球

公爵府

咁唔係點講丫?!唔通話自已蠢左咩。人生就係咁架啦,有得有失,係都要逼自己諗埋一邊咩。

侯爵府

好媽媽勳章

自住買貴, 等吾等於自欺欺人, 現在已不再是重點(因已買了1。
如果佢吾係一畢過比,而係慢慢供,不如諗下,如何係今年(2016)年經濟下滑兼加息既情況下,保住份工吾好失業更實際!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:唔同意,鞋一旦買左,唔會賣返出去,價錢唔

原帖由 theluckysheep 於 16-02-04 發表
唔同意,鞋一旦買左,唔會賣返出去,價錢唔會浮動

但樓唔同,一日未賣,賺蝕都未知,如果真係有住屋需要又 ...
非常同意:thinking
鞋着咗唔會賣, 就算賣都未必人人啱, 人人需要

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:angel321 的帖子

供得起,冇所謂。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:Quote:原帖由+stagea+於+16-02-04+發表唔同

原帖由 Superman-GF 於 16-02-04 發表
減價成日無size, 樓一樣,市差時又未必係心水。
所以話正價買了才是早買早享受

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不同意,因為賺左住,唔洗出去幫人供樓,再加上貴買,可以貴賣,無問題,又無蝕

首頁
12345...19

尾頁

跳至