自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

子爵府

畀面勳章

唔係我唔想搵,係可以有機會走左去,因為我住村屋,咁個廚房位係用鐵皮搭成,所以有機會係d窿位度走左去,所以就算我反轉個廚房都冇用,e+唯有公屋快d有就好la
原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-19 23:12 發表

係呀....d....蜈蚣一對對架.....
你一定要比d....勇氣....搵佢出黎呀..... 因為佢地好鍾意黑蚊蚊就走出黎咬人.....你刀唔想小朋友比佢咬架ma..... ...

子爵府

畀面勳章

你講起夜mama,我都試過夜晚比隻好似係蜘蛛既野爬過我身上,果晚嚇到我死 e+搞到我晚晚要開小夜燈先可以訓到
原文章由 rogavi818 於 08-9-20 00:02 發表
我都試過半夜三更嚇親, 仲要 2 次咁多, 第一次又係o向廚房洗手盤,起初第一次入去洗手因冇開燈所以睇唔到佢o既存在(一隻手指尾咁長).第二次再洗手呢之開左燈,跟住就比佢嚇到半死喇. 於是係咁開水將佢沖走, 有一次仲恐 ...

侯爵府

原文章由 clementbaby 於 08-9-20 00:23 發表
唔係我唔想搵,係可以有機會走左去,因為我住村屋,咁個廚房位係用鐵皮搭成,所以有機會係d窿位度走左去,所以就算我反轉個廚房都冇用,e+唯有公屋快d有就好la
...

甘.....睇下可唔可以....響廚房門呀....地下呀....噴下剎虫水啦....等佢唔好走入廳.....

珊瑚宮

原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-20 00:45 發表

甘.....睇下可唔可以....響廚房門呀....地下呀....噴下剎虫水啦....等佢唔好走入廳.....

咁夜見到你,我仲驚呀

子爵府

畀面勳章

好在廚房有門,通常都會閂左唔會長開,我就係怕有d蛇蟲鼠蟻行入廳,其實我都會定時噴殺蟲水,但係唔知點解都會有,唔知係咪對呢d比較大既野冇咩用!
原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-20 00:45 發表

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 clementbaby 於 08-9-19 14:39 發表
琴晚諗住行入廚房熄燈,行到入去我feel到有d野郁下郁下,點知回頭望.......嘩 ......一條我諗有一對外賣筷子咁長既蜈蚣行緊,我嚇到郁都唔敢郁,係咁叫c6入廚房話有蜈蚣ar....好大條,最慘我c6以為我吹水(以為係條好細 ...

我信你呀,上兩星期我又係呢個時候,打打下字突然右腳指比野針左一下我嘩咁一拉隻腳上來....

我見到隻蜈蚣直情係企直準備攻擊我,我又唔驚佢呀,即刻用拖鞋追佢啦,佢走得好快,不過我驚中毒即刻係咁擠個傷口d血出來,不過好左佢只係針我一點,冇麻痺冇見暈,過在幾日隻野由我老公房走出廳就比我老公用垃圾筒壓住.

之後我拎把大菜刀加打蚊水毒暈佢先,一拎起個垃圾筒我就劈開佢4段,有成10吋長,肥嘟嘟呀,我聽過d老人家講就來有大風雨,水浸就會走出來架,平時係d泥入面喎.
<br><br>

子爵府

畀面勳章

我事後都好後悔,點解我要咁驚姐,牛高馬大比隻咁既野嚇到面青口唇白,我同c6話比我下次見到佢實不得好死
原文章由 chinatea 於 08-9-20 01:54 發表

我信你呀,上兩星期我又係呢個時候,打打下字突然右腳指比野針左一下我嘩咁一拉隻腳上來....

我見到隻蜈蚣直情係企直準備攻擊我,我又唔驚佢呀,即刻用拖鞋追佢啦,佢走得好快,不過我驚中毒即刻係咁擠個傷口d血出來,不 ...

大宅

唔一定一對對的...
知唔知條蜈蚣點黎?
有可能係因為你既鄰居用蜈蚣喂金龍魚,
而無比個條蜈蚣走luck左,先去到你屋企.
據我所知, 係咁既情況, 蜈蚣已被金魚舖mok牙...
為安全起見, 你找漁農處捉佢啦.

大宅

未婚時我老公都住村架,間屋四邊都係荒廢左既田地,有次佢瞓瞓下話比野咬醒,傷口好細,佢話好痛好痛,跟住死都要搵係咩咬佢,因為佢驚係蛇,跟住比佢發現係有成6寸長既大蜈蚣,佢同佢阿媽夾手夾腳又用鋸又用大鐵鎚先整得死佢,我就嚇到踎左係張餐枱上面,跟住我老公用個膠盒裝起佢,自後我陪老公睇急症,e生話唔洗驚hkd蜈蚣冇毒既,我地猛同e生講我地帶左隻野黎,死叫e生界定係咪真係冇毒,e生都話唔睇,我地死都攞比佢睇,跟住打支針就走人,其實唔知要幾耐再補多支,但老公都冇補到,好在冇事啫.

我原本早多幾年都可以嫁既,但我真係好怕佢屋企有蛇蟲鼠蟻,寧願等多幾年申請到公屋先嫁渣. 佢阿嫂咪試過係佢屋企瞓左一晚(回港渡假),即刻話要搬,因為果晚瞓瞓下塊面痕,一摸原來有條紅色硬殼蟲(冷)落佢塊面度呀.

男爵府

我尋晚放狗0個陣又係見到條大蜈蚣呀!好彩我有武器(藤條),我即刻將佢"fit"死!

大宅

原文章由 倫倫個媽咪 於 08-9-21 13:12 發表
我尋晚放狗0個陣又係見到條大蜈蚣呀!好彩我有武器(藤條),我即刻將佢"fit"死!

你個仔咪.... 怕怕~

子爵府

畀面勳章

我隔離屋冇養魚架!呢d係應該係山坡果邊爬入屋架!
原文章由 constance0801 於 08-9-21 12:22 發表
唔一定一對對的...
知唔知條蜈蚣點黎?
有可能係因為你既鄰居用蜈蚣喂金龍魚,
而無比個條蜈蚣走luck左,先去到你屋企.
據我所知, 係咁既情況, 蜈蚣已被金魚舖mok牙...
為安全起見, 你找漁農處捉佢啦. ...

子爵府

畀面勳章

咁厲害!用籐條"fit"死佢都得
原文章由 倫倫個媽咪 於 08-9-21 13:12 發表

大宅

原文章由 clementbaby 於 08-9-21 15:09 發表
咁厲害!用籐條"fit"死佢都得

我諗佢成日操"fit"自己, 先有一身好武功mouth:

侯爵府

原文章由 clementbaby 於 08-9-21 15:07 發表
我隔離屋冇養魚架!呢d係應該係山坡果邊爬入屋架!

所以每次打風或大雨前.....我第一時間械....響間屋周圍....噴哂剎虫水先.....

子爵府

畀面勳章

係咪真係有用架!我成日覺得對呢d比較大既昆蟲係冇咩用途
原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-21 15:46 發表

所以每次打風或大雨前.....我第一時間械....響間屋周圍....噴哂剎虫水先.....

侯爵府

原文章由 clementbaby 於 08-9-21 15:50 發表

我唔知對佢地有無用.....不過...我用左就真係無發現..佢地有入屋LAW.....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

殺蟲水唔可以長用1款,要成日轉至有用ga!
原文章由 clementbaby 於 08-9-21 15:50 發表
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

侯爵府

原文章由 wong2323 於 08-9-21 15:56 發表
殺蟲水唔可以長用1款,要成日轉至有用ga!

係呀......所以我每用完一樽....就會轉第2個牌子.....

首頁

尾頁

跳至