懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我30/12 番新工, 預產期30/9, 如果喺公司做夠40星期就可有有薪產假,我個時間好尷尬呀,咁如果放前二後八,係唔係只係後八有薪,定全部假期無薪?Thx!

複式洋房

回覆:返新工一個月bingo左,唔識點計產假同人工

正常計法……一係全部有薪産假,一係全部冇薪産假

男爵府

仲有勞工法例係前4後6,應該拎吾到產假,打去勞工處問下

大宅

引用:我30/12+番新工,+預產期30/9,+如果喺公司

原帖由 carmen_colourfu 於 16-02-05 發表
我30/12 番新工, 預產期30/9, 如果喺公司做夠40星期就可有有薪產假,我個時間好尷尬呀,咁如果放前二後八 ...
應該要產假開始前做夠40wks 先有有薪假。否則必需放無薪假。你
http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57h_whole.htm

大宅

jaredleto 發表於 16-2-5 22:35
正常計法……一係全部有薪産假,一係全部冇薪産假
下?有機會全部無薪架?我計左前二就應該未夠四十週,後八就週四十週了

男爵府

引用:Quote:jaredleto 發表於 16-2-5 22:35 正常

原帖由 carmen_colourfu 於 16-02-05 發表
下?有機會全部無薪架?我計左前二就應該未夠四十週,後八就週四十週了
...
冇薪產假

大宅

產假係連住計,唔會同你斬開呢part有薪果part無薪喎。。
總之就係計到你開始放產假果日已經夠40週就有薪,唔夠就無。

大宅

引用:我30/12+番新工,+預產期30/9,+如果喺公司

我30/12 番新工, 預產期30/9, 如果喺公司做夠40星期就可有有薪產假,我個時間好尷尬呀,咁如果放前二後八 ...
我同你情況一樣 要係你放產假前已經做夠40星期先會有薪 無論前2或前4都好 否則全部十星期都係無薪假

複式洋房

無論你係放前2後8定前4後6,首先產假時段係以完整10週放取,然後好似上面jm咁講,如果你正式放產假前一日,已經係公司連續受僱滿40週,你就享有有薪產假
所以你就要自己計下正式放產假前一日,你係咪做夠40週先,唔夠的話,即使放產假中途連續受僱滿40週,都唔會中途計你有薪產假,而係整整10星期產假都係無薪

別墅

應該冇喇,我舊年預產期同你差不多,都係返新工冇耐bingo。其實好簡單,你last M第一天比你上班第一天早,咁基本上你前2都冇可能夠40周。

大宅

回覆 bobobooo 的帖子

我番新工係30/12,last m day好似29 定30/12其實有問題想問,我1月中先dodo , 咁唔係會由dodo日預計預產期?
好多問題問添!

大宅

kitcw1010 發表於 16-2-5 23:26
產假係連住計,唔會同你斬開呢part有薪果part無薪喎。。
總之就係計到你開始放產假果日已經夠40週就有薪, ...
明白了,多謝解釋!

大宅

lizlee812 發表於 16-2-5 23:32
無論你係放前2後8定前4後6,首先產假時段係以完整10週放取,然後好似上面jm咁講,如果你正式放產假前一日, ...
原來係十星期咁計!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:回覆+bobobooo+的帖子我番新工係30/12,las

原帖由 carmen_colourfu 於 16-02-06 發表
回覆 bobobooo 的帖子

我番新工係30/12,last m day好似29 定30/12其實有問題想問,我1月中先do ...
預產期係由m day 1去計㗎

大宅

你最後經期日係咪1月尾? 如果係的話你同我個case 差吾多。 勞工法例係生產日期前在公司做滿40週先有有薪產假。 我公司都已經同我傾過, 如果放前4後6有薪產假cover吾到,但放前3後7 or 前2後8就ok.
你其實可以直接同公司傾啊~

首頁

尾頁

跳至