自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:自己仔女考試考得理想 口氣都大啲

我姑9都成日哂,不停what app佢女考試卷show off,考第6都唔滿意

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:有啲家長講,我個女考第一,舊年都係第三問返

原帖由 channba31 於 16-02-07 發表
有啲家長講,我個女考第一,舊年都係第三
問返我個個考成點
我跟本講唔出口,係咁意恭喜佢,但內心好難受點解人 ...
囝囡健康開心成長不是已經好好嘛?唔好唔開心

男爵府

我識人有讀障做到醫生
不過比起成績,我覺得親子關係更重要

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔駛上心

大宅

不用理會其他家長,而且讀書叻又如何,又唔等於一切,
每個小朋友都有個人才能,最緊要自己小朋友開心,健康成長

男爵府

車,駛鬼上心,考得叻又唔代表以後一定穩到份好工,又唔一定好識人際關係,我係你,就算考得好唔好都唔答,最多贈句,唉,讀唔讀到書唔緊要,唔好行差搭錯,唔好害人,做人平平穩穩就得。

禁止訪問

男爵府

問返我個個考成點
我個 nephew 有讀寫障礙+ADHD, 讀書對他可說是事倍功半,他父母便盡量發掘他設計方面的天份,他自知文字方面弱但對藝術方面就好有信心。讀到書當然好但要接受有 d人係多努力都無辦法,讀唔到唔代表他蠢,唔代表他失敗。做人最緊要係不要失去自信心。樓主亦不用自責,好老套講句小朋友身心健康已經係最好。

水晶宮

平常心,咪理佢。問起,就話幾好、OK呀、幾滿意咁lor。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

問返我個個考成點
我同你情況一模一樣喎⋯⋯ 怪自己基因

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

又未必係會口氣大d,小朋友上上落落緊有!考得好我會讚小朋友,考得唔好會鼓勵佢下次努力。

男爵府

玩具勳章

引用:Quote:原帖由 channba31 於 16-02-07 發表

原帖由 cestlav 於 16-02-07 發表
我個 nephew 有讀寫障礙+ADHD, 讀書對他可說是事倍功半,他父母便盡量發掘他設計方面的天份,他自知文字方 ...
講得好!連你都咁容易被動搖,對小朋友來說沒好處。
凡事兩面,你覺得別人晒,人地夠可以話你妒忌,我相信對方都無惡意,如果仔女有成就,係人都想晒啦!

男爵府

啲家長無聊啫!我從來唔問人, 除非諗住幫佢補習, 唔係人地嘅事知嚟無意思。

男爵府

之前睇過一篇專欄,講浸大校長錢大康,都好encouraging

https://hk.mobi.yahoo.com/news/輸在起跑綫的校長-215514741.html

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

qqaa 發表於 16-2-7 18:03
食幾多着幾多並唔係睇你考第幾

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

channba31 發表於 16-2-7 14:43
問返我個個考成點

點唔開心都好,唔好怪自己。知道小朋友有個別問題就盡量去幫佢,應付學業係其次,學懂怎樣做人才是最重要。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

catfy 發表於 16-2-7 15:44
都冇辦法。我會照講我果個讀書麻麻,你就好拉唔駛煩

我估我都會咁講,冇所謂啦,對方都係想聽呢啲,新年咪就下佢,等佢開心吓。事實龍定蟲,一日長跑重未完,一日都未知結果,就算唔係跑第一又點,盡佐力就ok。
樓主,人生好長,明白你既唔開心,但小朋友重有漫漫長路,有啲到中學先發力,唔洗過早傷心。加油啊!
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

所以千其唔好曬, 睇下上面d回覆, 讚都有骨, 仲好多咒人大左都未必叻

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

平常心
最緊要係讀得開心

水晶宮

引用:唔係好明點解有人咁中意問人仔女考成點我從

原帖由 mingmama 於 16-02-07 發表
唔係好明點解有人咁中意問人仔女考成點我從來唔會問人~顧掂自己仔女先啦

...
我都係,幾好朋友我都唔會問,唔想俾人有壓力!唔明點解啲人係咁追住人問!

首頁

尾頁

跳至