跳至

首頁

尾頁

子爵府

認別證同萄國護照都過晒期,試過上網 book 時間換證,認別證果個 option 劃咗橫線,揀唔到,揀護照果個就話認別證過期,唔俾 book 時間,請問係唔係要去排隊搞掂個認別證先,或者可以一次過排隊搞晒兩樣,定有其他做法,請指教。

洋房

而家只可以網上預約

伯爵府

唔可以同步進行既,一定要搞左認別證至可以搞護照。
你去更換認別證前,一定要有3個月有限葡籍出世紙紀錄。
所以要去身份證明局取澳門身份證政府蓋章紀錄,再交去領事館做葡國出世紙資料套取。
等套取紀錄一般2個月,慢則6個月,視乎內部工作進度。你要時不時自己去領事館追問架。
出世紙返左黎,就可以上網選日子辦換認別證(通常要排6個月)。

子爵府

M.A.C 發表於 16-11-15 22:27
唔可以同步進行既,一定要搞左認別證至可以搞護照。
你去更換認別證前,一定要有3個月有限葡籍出世紙紀錄。 ...
thank you

尋日終於成功去做咗換認別證手續,不過之前來來回回領事館幾次,出動晒一屋人(因要攞假,分開人去幫手攞埋啲證件去問),而家要做嘅野係「等」。

伯爵府

認別證口話要等2,3個月,但我等左6個月囉!

子爵府

M.A.C 發表於 16-11-16 10:17
認別證口話要等2,3個月,但我等左6個月囉!
無辦法啦,家吓要人地做野嘛,葡國人做野效率係慢啲,成功做到換證已經好好架啦,我地大大話話過咗澳門四、五次先清楚知道要點做同帶啲咩

首頁

尾頁

跳至