自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

事源我去99家煮飯食, 一星期一次到(一來想99透下, 二來我也想煮多些飯,因我也喜歡烹飪,煮野嘅野都基本ok, 如果唔係叔仔唔會比我繼續煮
– 叔仔講嘅). 平時係我99付責煮飯.一星期基本上煮足7晚(五個人食包括我,我先生/叔仔/姑仔). 我一星期煮一次這習慣已維持了半年
.

上星期六我買餸買遲了, 遲了返99家, 四餸一湯, 整了一個半小時還未弄好.我到99家時(6時35分)我叔仔還睡覺(後來知到他不舒服). 一起身就話好肚餓要食野. 我99即時問幾時開飯(平時一般8時開飯,但星期六日假期會7時半左右開飯).

那時大慨7時40分到,我同99講還未煮好. 她問有咩食得,話細佬(我叔仔全日未食過野,就嚟餓死).我同99講可以飲湯先.跟住佢畢d湯料同飯出去比細佬食. 跟住隔咗一陣又入嚟用湯”穀”不斷攪拌我d湯嚟睇用咗咩料整,話叔仔講我d湯又鹹又甜問我落咩野煲 (其實我只金銀菜陳腎湯加了蜜棗同羅漢果同榣柱).又係我後便吹我快d同望住我點煮野..我真係好興,爭d想出去鬧人.我d餸唯有煮好後
一個一個拎出去先.後尾叔仔食了大半碗飯同有一d餸就倒氣走了出去(話睇醫生, 我仲係廚房整緊最後那個餸,大慨7時50分).

我真係勁唔開心,後尾幾日到而家我都無睬我99同叔仔(不出聲嗰隻).我上個再上個星期日整好野成家人等叔仔返嚟又點計?!

P.S. 我叔仔39歲專業人士未婚同99同妹妹住

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:不開心的年二八(有點長)

39歲你99仲擋企3歲咁湊有乜計

emiliarabbit    發表於 16-2-11 15:02

大宅

引用:39歲你99仲擋企3歲咁湊有乜計

原帖由 jodylulu 於 16-02-11 發表
咁我應該點做?

大宅

以後交返比奶奶煮

伯爵府

引用:Quote:原帖由 jodylulu 於 16-02-11 發表39

原帖由 懶鬼23 於 16-02-11 發表
咁我應該點做?
煮都唔好煮囉……自己羅氣嚟受……

RachelRR    發表於 16-2-11 14:56

大宅

引用:Quote:原帖由 jodylulu 於 16-02-11 發表39

咁我應該點做?
你老公無出現嘅?

水晶宮

你叔仔平時唔係咁?
可能嗰日佢唔舒服,又預咗假日星期六日會早開飯,所以咁樣摧?
佢哋係無體諒你,如果係第一次發生,雙方有反省會係一個溝通的機會。
下次買餸遲咗,返來時早啲講聲會遲開飯。

大宅

引用:以後交返比奶奶煮

原帖由 bemybride 於 16-02-11 發表
以後交返比奶奶煮
我有諗過! 但係我好鍾意煮野食(由上年7月開始學)。但如果齋煮比我先生食佢又食得唔多
有時我煮比一家人食佢地食得開心煮嗰個更加開心

男爵府

嘩!你真孝順,直情係好新抱!
呀99緊張個仔姐,語氣係重咗d,你咪上心,傷神又傷氣無必要

公爵府

引用:事源我去99家煮飯食, 一星期一次到(一來想9

事源我去99家煮飯食, 一星期一次到(一來想99透下, 二來我也想煮多些飯,因我也喜歡烹飪,煮野嘅野都基本ok, ...
你 自作孽,好地地做咩走去人地厨房!
呢D叫吃力不討好!

公爵府

引用:Quote:原帖由 bemybride 於 16-02-11 發表

我有諗過! 但係我好鍾意煮野食(由上年7月開始學)。但如果齋煮比我先生食佢又食得唔多
有時我煮比一家人食佢 ...
你娘家冇親人咩!

大宅

回覆 懶鬼23 的帖子

佢地而家又唔係欣賞你
呀叔仔嫌你d湯wor
算啦唔識欣賞人地心機,你都係唔好做啦
反正對關係又冇好處ge

大宅

引用:Quote:原帖由 懶鬼23 於 16-02-11 發表咁我

原帖由 minglam49 於 16-02-11 發表
你老公無出現嘅?
我先生一直幫我手係廚房執頭執尾(如切薑同蔥等, 同埋幫我蒸一個豉汁豆腐蒸帶子。本來我做的。我佢地係咁催我都公都要幫手)

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我覺得你笨!煮比自己阿媽食好過啦!39歲還奉旨呀

公爵府

畀面勳章

問嘅叔仔同99真係好難頂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:39歲你99仲擋企3歲咁湊有乜計

原帖由 jodylulu 於 16-02-11 發表
39歲專業人士

大宅

引用:你叔仔平時唔係咁?可能嗰日佢唔舒服,又預

原帖由 Cheddar85ang 於 16-02-11 發表
你叔仔平時唔係咁?
可能嗰日佢唔舒服,又預咗假日星期六日會早開飯,所以咁樣摧?
佢哋係無體諒你,如果係 ...
叔仔唔係第一次, 佢上兩個月我整雞煲辣咗d(其他人可以食。佢唔食得辣)。佢發脾氣好大聲叫99開窗要透氣

男爵府

其實唔係個個人喜歡羅漢果陣味,仲要加瑶柱好似唔係好夾,(希望樓主唔好介意)

大宅

引用:Quote:原帖由 懶鬼23 於 16-02-11 發表我有

原帖由 katherine.k 於 16-02-11 發表
你娘家冇親人咩!
我娘家得我媽。年紀大食好少同好多野都唔會食

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我覺得你笨!煮比自己阿媽食好過啦!39歲還

原帖由 lymchau 於 16-02-11 發表
我覺得你笨!煮比自己阿媽食好過啦!39歲還奉旨呀
同感
上去99度煮,仲要無人欣賞,蠢左

首頁
12345...10

尾頁

跳至