少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 lovestarry001 的帖子

我做產檢既時候問我婦產科醫生架. 兒科醫生有時亦會比D意見. 但當然吾係一般formal consultation session.

鼓勵佢地做D喜歡做同佢地handle得到既活動. 首要係加強自信心先, 再挑戰難度

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 小冬姑 的帖子

好的, 讓我再試試
.........................................

別墅

回覆:如何增強小朋友自信心

小朋友不繼成長不繼改變!所以有問題要馬上解決,遲咗好麻煩

大宅

引用:我個囝K3, 但係我覺得佢冇乜自信心, 連學校

原帖由 lovestarry001 於 16-02-12 發表
我個囝K3, 但係我覺得佢冇乜自信心, 連學校老師都覺得,唔知大家有冇乜野方法可以幫助小朋友增強自信心? 同 ...
可以要小朋友不停重複一件事, 然後不停讚, 慢慢就會學識做左一件事會得到獎勵

子爵府

熱血金章

回覆:如何增強小朋友自信心

我反而覺得如果佢鍾意跆拳道,但handle吾到英文,我會同佢轉中文教,,,吾係要就佢,幫佢逃避英文,,,而係本身小朋友都吾夠自信心,,,應該鼓勵佢做d佢喜歡同handle到既項目,建立佢信心先。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 lovestarry001 於 16-02-12

原帖由 anniebobopig 於 16-03-08 發表
有本親子書呢期好紅!被南華早報評選為2016年親子書第一位!叫父母一句話啓動孩子解難力!我自己睇咗覺得好 ...
請問本書叫乜名?我响邊度可買到?唔該

大宅

跆拳道有無試下搵間中文既比佢試下2,3堂,比機會佢自己感受下,邊樣適合d,比機會佢去選擇,一個識選擇既小朋友自信好d。

禁止訪問

別墅

引用:Quote:原帖由 anniebobopig 於 16-03-08 發

原帖由 ahqq 於 16-03-13 發表
請問本書叫乜名?我响邊度可買到?唔該
父母一句話, 啓動孩子解難力!我係商務買!亦可在fb,打作者名找到其專頁

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ahqq 於 16-03-13 發表請問本

原帖由 anniebobopig 於 16-03-14 發表
父母一句話, 啓動孩子解難力!我係商務買!亦可在fb,打作者名找到其專頁

...
唔該哂

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

lovestarry001 發表於 16-2-12 10:01
我個囝K3, 但係我覺得佢冇乜自信心, 連學校老師都覺得,唔知大家有冇乜野方法可以幫助小朋友增強自信心? 同 ...
多讓小朋友接觸新事物!可以嘅話多D一齊同時小朋友面對新事物,另佢感到安全感!鼓勵多嘗試!放大小朋友嘗試後成果,另佢有大量嘅成功感!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 PS123 的帖子

我會努力同佢一齊試多D!!
.........................................

首頁

尾頁

跳至