自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小囡2歲多少少
因食左幾日退燒藥(初2朝發燒食屋企後備藥)
但反覆再燒,直至尋日家庭醫生啟市,小囡又比前幾日呆同無胃口,仲開始咳同流鼻水,所以去睇醫生,話喉嚨發炎嚴重所以反覆發燒唔退,開左普通藥同抗生素
普通退燒,咳同鼻水藥,4小時1次,3日藥
抗生素,6小時1次,3日藥
但通常小朋友夜晚訓左我無俾藥佢食

想知抗生素療程應該係食12次?定3次就得?
半夜都要俾佢食?
(夜晚我唔想佢食係因為唔想整醒佢同埋支抗生素凍冰冰)
唔該jm們

男爵府

回覆 rabbit3 的帖子

抗生素應跟醫生指示吃完 ,否則有可能產生抗葯性, 如果醫生開了三天九次, 應全部吃完,才算完成療程.

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆 rabbit3 的帖子抗生素應跟醫生指示吃

原帖由 leesw 於 16-02-13 發表

抗生素應跟醫生指示吃完 ,否則有可能產生抗葯性, 如果醫生開了三天九次, 應全部吃完, ...

男爵府

如果有疑問,可致電診所查詢.

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:小朋友抗生素服用次數問題

如果一日3次,即早上9點,中午3點,晚上9點,咁樣3次。如果平時早訓,可以早上8點,咁就晚上8點食最後一次。其實如果一日食4次藥,即4個鐘一次,吾系24小時除返開

男爵府

引用:回覆 rabbit3 的帖子抗生素應跟醫生指示吃

抗生素應跟醫生指示吃完 ,否則有可能產生抗葯性, 如果醫生開了三天九次, 應全部吃完, ...
我係諗住俾佢完成療程,但藥盒只寫6小時1次,3天,所以我唔知應該係9次or12次先岩呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由 leesw 於 16-02-13 發表回覆

原帖由 bongbongpatty 於 16-02-13 發表
我會完成療程,只想問清楚服用次數,因我小朋友第一次食抗生素,所以唔明白服用次數

男爵府

引用:回覆 rabbit3 的帖子如果有疑問,可致電診所

如果有疑問,可致電診所查詢.
明天診所休息,但到明晚已經3日(星期五晚上睇醫生)

大宅

抗生素要服完,訓咗可吾食,第二朝再食,總之晒為止。

大宅

每幾小時一次其實係想你地將用葯次平均啲
如果差一小時問題不大既
眼睏咪比佢食左先睏囉
如果忘記左應盡快補返
下一劑隔返相應時間
咁樣當然唔鼓勵
但好過你每日食一次食三日就當完成療程

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

rabbit3 發表於 16-2-13 23:49
我係諗住俾佢完成療程,但藥盒只寫6小時1次,3天,所以我唔知應該係9次or12次先岩呀?

...
6小時一次你當早午晚各一次,所以係9次

珊瑚宮

2024年龍年勳章

點解要半夜食?
6個鐘一次,如果9點開始,都係9、3、9點,點會去到半夜?

男爵府

引用:每幾小時一次其實係想你地將用葯次平均啲如

原帖由 琪琪郡主 於 16-02-13 發表
每幾小時一次其實係想你地將用葯次平均啲
如果差一小時問題不大既
眼睏咪比佢食左先睏囉
我無話一日食一次囉,我都會百俾三次,但我係想只半夜其實需唔需要食多次,所以咪想知3日,係食9次定係12次囉?
一次食晒一日份量入得醫院啦

男爵府

引用:點解要半夜食?6個鐘一次,如果9點開始,都

原帖由 李豆豆 於 16-02-14 發表
點解要半夜食?
6個鐘一次,如果9點開始,都係9、3、9點,點會去到半夜?

...
明白,我就係想知半夜需唔需要食
因退燒藥,醫生話如果半夜燒,夠鐘都要叫醒小朋友食退燒藥,所以我諗緊抗生素都需唔需要半夜食囉

男爵府

引用:Quote:rabbit3 發表於 16-2-13 23:49 我係

原帖由 vivibabyvivi 於 16-02-13 發表
6小時一次你當早午晚各一次,所以係9次
好,唔該晒

伯爵府

抗生素唔同退燒药,每日食咗3次就OK, 唔洗半夜食药。
呀女細個試過長燒唔退,醫生就要全日keep住食退燒药+探熱。有任何疑問要問返醫生。

伯爵府

引用:小囡2歲多少少 因食左幾日退燒藥(初2朝發燒

原帖由 rabbit3 於 16-02-13 發表
小囡2歲多少少
但反覆再燒,直至尋日家庭醫生啟市,小囡又比前 ...
抗生素要完全食晒醫生比的藥,否則返咳時,d菌好易變左有抗藥性

男爵府

回覆:rabbit3 的帖子

6小時一次即一日3次,3天共9次

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+16-02-14+發表點解

原帖由 rabbit3 於 16-02-14 發表
明白,我就係想知半夜需唔需要食
因退燒藥,醫生話如果半夜燒,夠鐘都要叫醒小朋友食退燒藥,所以我諗緊抗 ...
唔洗,抗生素一日食三次啫

別墅

引用:小囡2歲多少少+因食左幾日退燒藥(初2朝發燒

原帖由 rabbit3 於 16-02-13 發表
小囡2歲多少少
但反覆再燒,直至尋日家庭醫生啟市,小囡又比前 ...
另外想提提你, 記唔記得醫生有無講食完三日要番去覆診? 因為我好似未試過抗生素三日就可以完成一個療程, 通常5日, 如果醫生有叫要覆診, 未必第一次會比晒一個抗生素療程你,慎重起見或者打番去診所問下?

PS 或者可能係我見識少 可能真係三日就完, 只係善意提提 :)

首頁

尾頁

跳至