自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自問認路睇地圖叻過好多男人。
上次同老公屋企人去澳門,酒店很大,由房去餐廳,很遠路。我姑奶叫我跟實我老公,否則好易迷路,我話叫佢跟住我就真!
我有日要自己帶囝囡搭巴士去未去過的地方,我媽好擔心咁話你識唔識㗎,叫我老公帶我地去!

以前我去旅行,無論自己或同朋友去,我都負責睇地圖認路。依家有google map, 各式交通apps, ... 更加唔會迷路。

natjosejim    發表於 16-2-16 17:40
kawai120    發表於 16-2-16 09:49
LEE-Baby    發表於 16-2-16 08:44
wcpcelia    發表於 16-2-16 08:38
咸蛋三寶飯    發表於 16-2-16 01:58
ng5ek    發表於 16-2-16 00:26

琥珀宮

水晶宮

我成日單拖帶我仔去日本, 台灣.....無問題

但我次次去元朗就唔識路

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我係路痴,完全無方向感,其實好唔方便,行多人幾倍路又同多好多時間。

pnl2000    發表於 16-2-16 12:20
wcpcelia    發表於 16-2-16 08:38
blink_blink    發表於 16-2-16 00:32
happywindy    發表於 16-2-15 23:53

水晶宮

回覆:女人唔一定係路癡

我睇地圖都要研究好耐。

子爵府

我媽認路好叻,很多的士司機都問佢係米行家!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

MamaQueen 發表於 16-2-15 10:54
上次同老公屋企人去澳門,酒店很大,由房去餐廳,很遠路。我姑奶叫我跟實 ...
到!我係唔會迷路的。去旅行自由人,自駕都冇問題。老公自駕可以,但算路痴,認路好差。
但係佢面前我唔會班門弄斧,佢話行邊就行邊,比返d面子佢,雖然心知第二個方向才啱

kawai120    發表於 16-2-16 09:50

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:我自問認路睇地圖叻過好多男人。上次同老公

原帖由 MamaQueen 於 16-02-15 發表
上次同老公屋企人去澳門,酒店很大,由房去餐廳,很遠路。我姑奶叫我跟實 ...
me too,我老公都係跟實我

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我............. 我自問都好認得路, 同埋好有方向感

但我認, 我一同 C6 一齊, 我就好似傻左咁 剩係跟住佢, 唔駛自己用腦
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

畀面勳章

我1個人認路系無問題
同其他人一齊就自動放棄認路功能

山豬    發表於 16-2-15 11:09

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係人肉gps黎架wor, 認路, 睇地圖, 全部一流, 去過一次嘅地方下次就識

我去東京, 研究過搭xx線返酒店快過jr, 而轉車就在xx站最好, 因為xx站大, 行好遠, 我d東京朋友眼都突埋話我仲熟路過佢地
我去沖繩, c6自駕, 我睇一大張果d地圖, 識得教c6點樣由小路兜返上高速; 又試過gps點錯路, 我睇地圖教佢行 (好肯定係錯, 因為目的地係個半島上, 而gps教高速直去)

唯一令我盪失路嘅地方係.........海港城........

同埋個天好公平, 我認路太叻, 認人就慘lor! 面盲症極度嚴重!

李豆豆    發表於 16-2-16 08:43

珍珠宮

我係超級路癡

我best friend ,女人,人肉Google map,無論香港,外地旅行,去過一次嘅地方,佢一定記到,未去過地方,睇一次地圖,百分之九十九搵到!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:MamaQueen+發表於+16-2-15+10:54+我

原帖由 tester5 於 16-02-15 發表
到!我係唔會迷路的。去旅行自由人,自駕都冇問題。老公自駕可以,但算路痴,認路好差。
但係佢面前我唔會 ...
我都係咁

珍珠宮

引用:我係人肉gps黎架wor,+認路,+睇地圖,+全部一

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-15 發表
我係人肉gps黎架wor, 認路, 睇地圖, 全部一流, 去過一次嘅地方下次就識

我去東京, 研究過搭xx線返酒店快過 ...
Yes ,我best friend 就係你呢種!好似先天內置咗地圖咁!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我認路記路勁過我老公

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我係人肉gps黎架wor,+認路,+睇地圖,+全部一

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-15 發表

我認人都好差架,我老公記人記人就好犀利

個天好公平

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禾去過任何新地方, 之後就會研究該區地圖, 津津有味.

禾揸車的, 未去過既地區, 去之前上 google map 望兩望, 揾到路程, 次次安全順利抵達無甩拖.

東南西北好易分.

睇電視個街景閃過2秒, 都認得係冰樹.

侯爵府

引用:我係路痴,完全無方向感,其實好唔方便,行

原帖由 littlecar 於 16-02-15 發表
我係路痴,完全無方向感,其實好唔方便,行多人幾倍路又同多好多時間。 ...
Me too i dunt know how to read map

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

我認路叻,但唔識分左右

子爵府

Charlotte_mom 發表於 16-2-15 11:05

唔緊要啦我路癡+面盲

首頁

尾頁

跳至