婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左咁多姊妹新年既苦況,真係覺得自己算好好
因我99係無飯主婦,所以我都唔駛成日返去食飯,今年既年29,我講明返自己屋企食,到左初1及2,99年年都去旅行,唔得閒理我地,所以我照舊可以返媽咪屋企過年

到左年初3赤口,唔可以拜年,初4我地正式返工

雖然之後要補返食開年飯,但至少新年可以開開心心

大宅

本來99都有叫我地一齊去旅行,但我相信2人同行會變10人收費 (叔仔,叔仔女友,姑仔都可能要包埋),所以結婚後我決定唔同99去旅行

珍珠宮

回覆:開心過新年

你覺得開心,可能因為你嘅婚後生活係獨立,自在同埋不受控制。。其實真係幾令人羨慕架~
我覺得大部分婆媳糾紛,都源於婚後生活被嚴重干涉!

大宅

回覆:做個靚太 的帖子

我好認同你呢個pt!

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

你又講得好啱喎
我c6一早講明婚後就搬出嚟,雖然我地唔係好富有,但我可以成日係房睇電視,做自己想做既野,得閒就同囡囡去公園玩下

子爵府

回覆:開心過新年

新年唔洗應酬99簡直爽爆,巧羨慕

Hi

珍珠宮

引用:回覆 做個靚太 的帖子你又講得好啱喎我c6一

原帖由 sybb2014 於 16-02-15 發表
回覆 做個靚太 的帖子

你又講得好啱喎
係架~好簡單連睇下電視,訓下晏覺,都被冷言冷語,或者叫老公鬧你,試問有邊位覺得長期忍耐,係辦法?!遲早又係爆!
不過真心講句,有啲人又真係接受到嘅,夾得埋就係緣份,有緣就珍惜囉我始終都係羨慕樓主嘅自由

大宅

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

AGREED.

99唔係樣樣都要管, 都要理, 慈禧太后上身, 我相信D新抱都唔會反擊

珍珠宮

引用:回覆 做個靚太 的帖子AGREED.99唔係樣樣都

原帖由 NandM 於 16-02-26 發表
回覆 做個靚太 的帖子

AGREED.
係!我99係干涉到近乎痴線~
早兩日我見心理醫生,佢話我99就係將我當成係自己人,所以先會有咁極端嘅控制手段,如果我係外人,可能反而會覺得我99係個好人~
佢一路聽我講,某啲情況佢都O嘴樣~
我覺得佢講中左,我99最中意話當我係女,乜都應份插手,控制,但眼見99嘅仔(大伯同老公),無個過得好,真心唔想做佢個女!

首頁

尾頁

跳至