單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:母愛既力量好強大既,+你有幾愛你小朋友便有

原帖由 維豬豬 於 16-02-16 發表
母愛既力量好強大既, 你有幾愛你小朋友便有幾多能力去教養到佢
如果自己一個人湊就必定會好辛苦, 但如果放 ...
喺,我都覺得好絕情。我會慢慢諗

大宅

引用:Quote:原帖由 2014bboy 於 16-02-16 發表因

原帖由 babytszkin 於 16-02-16 發表
有媽的孩子像個寶。我同意
女人点都細心d.
個人意見。。咩都可以吾要。仔囡我一定吾會吾要!

大宅

回覆:2014bboy 的帖子

如果妳一向冇工作,而證明到佢一向經濟上支持妳,支持個家,妳有權問佢拿生活費!一定要爭取應有嘅嘢,唔好比佢大到!法官最多判共同撫養,管養權都係妳

大宅

回覆:一個女人可否能凑大一個小朋友?

唔好放棄個仔女,妳會後悔!好多人要我放棄,但我堅持掙取應有嘅嘢,亦唔會放棄⋯雖然呢段時間真係受到好大嘅精神折磨,但一定要自己努力自己爭氣!加油啊

大宅

回覆:2014bboy 的帖子

唔好俾啲賤人嚇到!由其BB咁細一定跟你!生活費要爭取!佢唔比追到比唯至

別墅

BK Milk勳章

回覆:pingu2008 的帖子

Me too!

洋房

我都好似你咁,我選擇要bb,贍養費賤人無比過,我咪一樣咁捱,個仔返托兒所,我做野,宜家已經三年,我知道路還很長很難,但係唔好放棄!! 加油!!

mandelicious428    發表於 16-2-17 10:53

大宅

回覆 2014bboy 的帖子

你有同家人相議嗎?單親路真糸不好走,帶住小孩好難會揾到好人家

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

係我會咬實牙關,一蚊都唔要佢;不過都請佢放棄撫養權,管養權…

不知所謂的乙陸!!!

大宅

加油呀! 無野係唔得嘅! 我都係一個自己湊女.

子爵府

一定要跟番自己,萬一老公識第個女人,對你個仔好衰,咁仲幸福咩?呢刻你以為佢跟老公有經濟能力會好,但其實之後會有好多問題發生,我真係不能想像如果我仔俾繼母虐待

子爵府

2014bboy 發表於 16-2-16 10:56
因為小朋友爸爸話可以俾小朋友我,但一個仙都唔俾我,一喺我凑,自己搞掂,一喺佢凑叫我簽放棄撫養權。
...
一定可以, 你要凑小朋友返唔到工, 先去申請綜援先, 無屋住可以去"向情軒"求助..相信個度D職員可以幫到你...佢一個仙都唔比, 你就以後不要比亞仔見佢...不值一見..
我識一個單媽..3個小朋友, 都過到..拎綜援住公屋...香港餓唔死, 無涯唔過既日子, 加油...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

做單親一定唔容易...但你看到這裡大家都在一起努力...如決定就跟朋友或這裡的朋友問一下意見,憑她們的經驗應可幫到你...

條友話唔比生活費你唔使理......確實他唔比你你都無佢符,但唔代表你要放棄爭取....做得人父母就要負起責任.....問下社工/法律意見....

加油

子爵府

yung020333 發表於 16-2-17 03:05

你有同家人相議嗎?單親路真糸不好走,帶住小孩好難會揾到好人家 ...
帶住小孩好難會揾到好人家 <==如果個個都咁諗...咁D小朋友就慘囉...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 Fiona_yy 的帖子

咪係....

複式洋房

引用:一定要跟番自己,萬一老公識第個女人,對你

原帖由 mandelicious428 於 16-02-17 發表
一定要跟番自己,萬一老公識第個女人,對你個仔好衰,咁仲幸福咩?呢刻你以為佢跟老公有經濟能力會好,但其 ...
喺。我選擇自己凑。我怕仔仔俾以後個女人蝦。

複式洋房

引用:Quote:yung020333+發表於+16-2-17+03:05+回

原帖由 Fiona_yy 於 16-02-17 發表
帶住小孩好難會揾到好人家
無打算另外揾過,揾過無非喺想揾個伴,但我有仔仔陪了。自己陪個仔仔大也可以好幸福。

複式洋房

引用:Quote:2014bboy+發表於+16-2-16+10:56+因為

原帖由 Fiona_yy 於 16-02-17 發表
一定可以, 你要凑小朋友返唔到工, 先去申請綜援先, 無屋住可以去"向情軒"求助..相信個度D職員可以幫到你... ...
好坚强嘅媽媽,好勁!我要向佢學習!

大宅

當然明白,如你覺得未來日子里有仔就可以,放棄未來更好生活,以後日子里天天加油湊好小朋友

大宅

回覆 Fiona_yy 的帖子

大部分媽媽絶不會甘諗,衹糸朋友、親戚會甘講,我吾會甘諗小孩跟爸會好慘,跟媽會好幸福,收養的會更慘,我衹會這樣想,小孩是我十月懷孕辛苦死生下來,小孩糸我一切,我不捨得同小孩分開。

首頁

尾頁

跳至