自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+蛋豬+於+16-02-16+發表有冇jm

原帖由 Kelvin媽 於 16-02-16 發表
試過,不過唔係我親自去,我仔上年年頭去完嘉年華後回家全晩瞓唔到,當日我不在香港,我老公話我仔成晚驚話 ...
多謝你既分享,我會轉告我朋友,如有雖然再找你幫忙

天大地大,我真係覺得好多事係科學解釋唔到,我朋友家人已經冇晒任何希望,所以各種偏門方法都會一試,希望有奇蹟出現!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Kelvin媽+於+16-02-16+發表試

原帖由 蛋豬 於 16-02-16 發表

天大地大,我真係覺得好多事係科學解釋唔到,我朋友家 ...
其實你朋友有咩事?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Kelvin媽 於 16-02-16 發表試

如果大件事,日腳應該幫唔到?
例如上身?
要穩師傅?

別墅

引用:Quote:原帖由+Kelvin媽+於+16-02-16+發表試

好的,祝你朋友快d冇事

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 蛋豬 於 16-02-16 發表多謝你

好的,祝你朋友快d冇事
請最牛頭角街市邊間?因為樓上樓下斬有幾間鋪頭

別墅

引用:Quote:原帖由+Kelvin媽+於+16-02-16+發表好

原帖由 hinghing0128 於 16-02-16 發表
請最牛頭角街市邊間?因為樓上樓下斬有幾間鋪頭
係地下的,但邊間我唔知

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

下.........上一次我個女去完長洲撞到污糟野,見唔對路去元朗衣紙鋪查日腳,查到一對無頭飄飄跟埋入屋,果個呀叔打開通勝講中晒呀女有咩唔舒服,執左一份衣紙連個紙紮公仔埋單三百大元,一定要向西方向燒,燒完都係冇大便要留醫住左4,5日醫院,手仔又插喉,話肚好痛,期間用盡幫助去大便辦法都唔得,足足等足5日結果醫生叫姑娘用類似通便靈既野,一蚊出黎大便就出黎

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:急.......查日腳

川龍街搭小巴去城門水塘果度有間。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

引用:Quote:蛋豬 發表於 16-2-16 16:56 可唔可以

原帖由 margridlala 於 16-02-16 發表
佢個名我真係唔記得 但佢間鋪係中旅社跟條橋落去 賣生果果邊
滷水店&藥材铺中間

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

longsky 發表於 16-2-16 16:08
其實查日腳$10
買份衣紙$20
都係幾十蚊,信則有,信則無.當求過心安李得咁既啫
通常買衣紙, 無另外收費

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jessiest 發表於 16-2-16 16:44
仲要係太陽落山前燒衣
要入黑即落山先燒WOR
仲要十字路口

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

蛋豬 發表於 16-2-16 16:03
請問有冇試過荃葵青區既香燭舖查日腳??
2個後生乜都唔識, 反而長輩唔信呢樣野, 所以驚比人坤 ...

荃灣去圓玄小巴站個到個間 家族生意 應該幫到你
青衣可以去涌美

大宅

回覆:急.......查日腳

我朋友係有病,依家醫生話好返機會好低,朋友家人諗起出事果日有少少異樣,所以至諗下用呢種方法買個希望

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我朋友係有病,依家醫生話好返機會好低,朋

我朋友係有病,依家醫生話好返機會好低,朋友家人諗起出事果日有少少異樣,所以至諗下用呢種方法買個希望

...
我都係街市紙札舖問,佢教我點做,當買燒完衣即冇事,之前成星期晚晚天黑就發燒。另我62之前出醫院,99去龍母廟搵個亞姑教佢燒百解,燒幾次62就冇事。兩種都係幾十蚊搞掂,千祈唔好俾人呃

大宅

回覆:blackberry 的帖子

清楚,唔該你

翡翠宮

牛年勳章

引用:Quote:原帖由+蛋豬+於+16-02-16+發表有冇jm

試過,不過唔係我親自去,我仔上年年頭去完嘉年華後回家全晩瞓唔到,當日我不在香港,我老公話我仔成晚驚話 ...
好驚險呀
查左日腳有無話咩事?

別墅

原帖由 C.Humphrey 於 16-02-16 發表
好驚險呀
查左日腳有無話咩事?
有㗎,但我已經唔太在意,所有嘢都聽唔入耳,𠴱時個人只係掛住個仔,佢講我入返去陪仔,我朋友同我老公講㗎

子爵府

引用:有冇jm試過查日腳

有冇jm試過查日腳? 係唔係任何一間香燭舖都可以問到?
你地查完係唔係只雖燒祭品, 之後問題就解決到??
...
朋友尋日查完,啱啱點完香,衣紙都未燒,已經見到效果

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

blackberry 發表於 16-2-16 22:22
我都係街市紙札舖問,佢教我點做,當買燒完衣即冇事,之前成星期晚晚天黑就發燒。另我62之前出醫院,99去龍 ...
乜野叫做燒百解?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:blackberry 發表於 16-2-16 22:22 我

原帖由 水晶樹媽媽 於 16-02-17 發表
乜野叫做燒百解?
http://www.lammanho.com.hk/4-3.htm

百解靈符用處多

很多人偶然間感到事事不順,最好和最方便的方法自然是去找師父[搞掂佢].既可以知道發生了甚麼事,又可以簡簡單單地將問題解決,而且又可以找師父做個心理輔導,當然即克開心晒.但如果問題不大,又或要即時[止咳],是否有快靚正的方法可用呢?

答案當然是有的.

首先我得聲明每個人最重要的是乖,如果你乖乖地,就算你真是時運低,又或碰了邪,都可以很簡單而有效地將問題解決.但若咎由自取,就不要以為簡單地拜拜神,又或花幾個錢就可以了事.畢竟上天有數,所謂禍福無門,唯人自招,有些事,唉!

下面我為各位介紹的寶貝就是百解符,此符在紙品店中售價一至二元不等.用處是可以有效地試出你是否撞了邪,也可以對治一些不太嚴重的撞邪,時運低等問題.

用法是將百解符在身上從頭到腳,重複三次拭過(注意不要番拖),再將百解符化掉.如果你真的撞了邪,在百解符焚燒的過程中會出現搶火的情況,百解符在焚燒時會有較大和捲動的火焰,又甚或出現藍綠色的火光,那你就知道你是否真的中招了.

如果是不太嚴重(沒針對性)的撞邪,通常在拭抹的過程中邪風會被拭出,患者會在三數日間漸漸轉好.這種情況通過面上氣息可以觀察得到.同時亦可以占卦証實.

當然,就如醫學會忠告市民一樣,如果情況嚴重,又或不受控制,那你最好還是去找你的師父幫幫你.

百解符隨了可以導引出人身內的邪風外,還可以作祈福之用.我們每年年初作福的紙品中,就小不得有一份百解符在內.我們在作福時,必需將自己的個人資料填寫在符上,才能得出最佳效果.

除了作福外,在不少的法事中,百解符也有著他的位置.例如我們要做消災法,解關口,延壽和轉運等法事上,都少不得用到百解符這東西.

有時我們到一些不太吉利的場所回來,也可以在門口燃一份百解符,再在火堆上跨過,也有辟邪的作用.

當然,安身保運的最佳方法還是自己日常有修持.念佛的其中一項功德就是百邪不侵.且因念佛的作用,自己也不會生出恐懼.百解符用處雖多,但卻只是一件小工具而矣!

首頁

尾頁

跳至