自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

(后記:
唉, 我忘記咗一個基本問題, 家家有本難念的經, 所以點解我要咁, 而其他人又覺得應該咁. 所以唔想再討論. 不過有兩點想提一下,
如果呢個世界冇葯盒, 咁, 係咪有啲人種就應該食錯藥?
第二, 如果呢個個案係發生喺小朋友身上, 各位為人母者, 又會點反應?)

第一盒藥, 正確嘅.....

第二盒藥, 亂晒嘅......

甩繩介紹來嘅工人, 本來都應該較值得信頼嘅. 但係, 我家嘅工人, 來咗三個月多啲, 早晚各餵一次藥比我媽食, 即係 共約 180次.

今晚餵藥時, 我媽話 : 點解得 3粒嘅?
剛好我在家聽到, 就即時睇下. 原來盒藥係亂晒嘅, 應該係有人打斜/直拎盒藥, 唔小心倒亂咗. 而個工人見到今晚格藥得 3粒, 就餵比我媽食.

另外, 星期一(昨天)我妹剛入去幫我媽執滿晒兩個藥盒.

你地覺得個工人有冇錯?
我同妹妹們都覺得好恐怖! 至於我媽今早食咗幾多粒藥, 食咗啲咩藥, 就真係 God knows 喇.
(補充一句, 呢兩個藥盒, 用咗超過6-7年, 幾個工人都冇出過事嘅)

ha-ppyday    發表於 16-2-17 13:33
YOKIOK    發表於 16-2-17 10:06
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:甩繩僱傭, 請評理. 人命尤關, 歡迎記者!

嘩,有d日子,一次食十幾粒

davywm    發表於 16-2-17 14:36

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係唔細心。
但最大問題係個藥盒,點會打直拎就掉亂?咁有D老人家自己食都一樣有機會食錯。
我用既藥盒唔會㗎喎。要快D換藥盒先。

808280    發表於 16-2-17 11:34
funfun759    發表於 16-2-17 10:55
pwsmay    發表於 16-2-17 09:48
sunev    發表於 16-2-17 00:31
SEPS    發表於 16-2-17 00:07
701003    發表於 16-2-17 00:02
唔係怪獸    發表於 16-2-16 23:56

伯爵府

seaman1982 發表於 16-2-16 23:35
係唔細心。
但最大問題係個藥盒,點會打直拎就掉亂?咁有D老人家自己食都一樣有機會食錯。
我用既藥盒唔會㗎 ...

同樣動作, 做咗 180次, 居然仲可以咁樣? 唔細心嘅情況下, 如果令人死亡, 個官係咪會判佢無罪?

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

男爵府

好恐怖,跌左亂晒應該出聲呀!

wcpcelia    發表於 16-2-17 08:27

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

對,快換藥合,我地用一星期七個獨立格仔果d,每日獨立蓋的

伯爵府

cat_ma 發表於 16-2-16 23:39
對,快換藥合,我地用一星期七個獨立格仔果d,每日獨立蓋的
一次藥量比一個夾萬佢獨立裝開都冇用啦.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

百佳買好平的,我地一日食3次藥,買3條(最好不同顏色,否則貼貼纸), 早午晚各一條。
總之假手於人,仲要係藥,唯有用盡方法,避免人地出錯。錯咗,蝕低既只是自己。

山豬    發表於 16-2-17 08:51
唔係怪獸    發表於 16-2-16 23:56

珊瑚宮

我從不用這種藥盒

會害死人的

我會用2吋 x 2吋的診所拉練膠袋仔

一餐藥用一個

袋上寫明幾時食

好似 5-6元有100個

可用大D診所膠袋入起每日要食的幾袋藥
一日一袋藥, 裏面再分早午晚若干小袋,每袋寫清楚早午晚

701003    發表於 16-2-17 00:02
玩具萬歲!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

換個藥盒比較安全!

cindy618    發表於 16-2-17 00:15

子爵府

引用:第一盒藥, 正確嘅.....第二盒藥, 亂晒嘅...

原帖由 酸棗仁 於 16-02-16 發表

第一盒藥, 正確嘅.....
呢種藥盒唔好用,一打瀉全散,應該用近獨立開格的。

701003    發表於 16-2-17 00:03

子爵府

工人無心無得救,最好換個藥盒自救

ha-ppyday    發表於 16-2-17 13:35

伯爵府

fitfish 發表於 16-2-16 23:46
我從不用這種藥盒

會害死人的

藥袋更加行唔通, 我細妹因為工作關係, 手上隨時有幾千個呢啲藥袋, 我而家手上都有.

係解決唔到問題嘅.

水晶宮

換藥盒
呢個藥盒就算邊個整跌d藥都會撈亂晒
其實唔係完全可以怪晒個工人
佢只係唔小心
咁當然自己阿媽一定係自己最小心啦

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:酸棗仁 的帖子

換左個藥盒好D喎

水晶宮

引用:好恐怖,跌左亂晒應該出聲呀!

原帖由 MATINLONG 於 16-02-16 發表
好恐怖,跌左亂晒應該出聲呀!
同我反應一樣。好在老人家識出聲, 有d老人家唔知道唔發覺被餵錯藥......死得人!

男爵府

先換藥盒,其實有好多藥盒都有獨立蓋嘅,唔係自己人做嘢一定唔會上心。

工人問題再解決。

伯爵府

回覆 cat_ma 的帖子

我地都有你講嘅藥丸盒, 一算分七格, 三筒各自唔同顏蓋嘅.

水晶宮

畀面勳章

點解要一次過準備咁耐日子的藥?預備每星期份量的,已經可以啦!十二蚊店、日本城、各家品公司都有藥盒賣,為何用呢種咁怪?

男爵府

引用:Quote:fitfish 發表於 16-2-16 23:46 我從

原帖由 酸棗仁 於 16-02-16 發表
人地比曬方案你,點樣解決唔到問題要講清楚。咁多jm都叫你換藥盒你都唔肯換,咁你想點?係咪一定要推上報至可以解決到?工人姐姐失暈係唔啱,但auntie都已經食左一次唔知幾多粒藥,應該諗點樣避免下次。jm叫你換藥盒係多一重保障,換工人姐姐又係另一回事,定你想僱傭公司同你道歉賠償?

一朵雲    發表於 16-2-17 14:50
jolo    發表於 16-2-17 00:13

首頁
12345...6

尾頁

跳至