嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

95 號係將軍澳千色店嘅0/3 baby 買左架 Peg-Perego P3 bb, 買之前幾個月我同老公已經係海運同愉景新城嘅0/3 baby睇過部車,0/3 baby嘅售貨員同我地講部車摺埋後可以拉住行,仲試埋比我地睇,部車成18磅重,我同老公諗住部車摺埋後可以拉住行18磅重都可以接受,所以先會買.

原本我地諗住係d細舖頭買可以慳返幾佰蚊,但又驚部車有問題時冇人follow(大拿拿$3000),所以最後決定去返0/3 baby度買, 以為大公司售後服務應該有保證,所以寧願比多d錢係0/3 baby, 誰知咁就係惡夢嘅開始.

97號諗住用架新bb車帶bb去行街,去到MTR摺埋部車拉住行,點知行唔到10步架車就左搖右擺仲想反,以為地下唔平啦,去到又一城再試都係咁,係唔同地方試左幾次都係咁,當晚我老公打電話去將軍澳千色店間0/3 baby,個售貨員話之前已經有客投訴過e個問題,咁即係部車唔可以拉住行?咁做乜0/3 baby嘅售貨員仲同我地講可以呀?我老公於是問個售貨員點解決,個售貨員叫我老公打去寫字樓

[ 本文章最後由 TVb08 於 08-9-22 11:50 編輯 ]

男爵府

於是我老公9月8號就打去寫字樓, 寫字樓個職員叫我老公帶部車比佢地check (寫字樓係葵涌), 9月9號上到去寫字樓有個負責人叫Fanny Wong極冇禮貌,望左部車2眼就走左去,跟住有個維修部嘅陳生叫我老公帶部車去返將軍澳千色店退錢,我老公同佢講部車18磅重,要佢由葵涌搬去將軍澳咁遠可唔可以去愉景新城退錢, 極冇禮貌嘅Fanny Wong話唔得,佢地都冇認真check過部車就叫我老公攞走部車去返將軍澳, 大佬部車成18磅重架,問佢點解唔可以係寫字樓退錢呀?糾纏左好耐佢都冇解釋, 我老公已經好嬲,於是車都唔攞走左.

9月10號將軍澳0/3 baby有個售貨員(叫 Sandy) 打比我老公話可以換過部車,但唔可以退錢, 我老公同佢講寫字樓嘅陳生話可以退錢,點解e+又話唔得, 佢竟然話佢當時唔在場佢唔知道,我老公原本諗住換過部冇問題嘅車就算數,亦都諗住一人讓一步我地自己去將軍澳攪, 9月14號去之前打比Sandy點知係電話度糾纏左好耐佢又話唔可以換過部,又叫我老公打去寫字樓,嘩,乜野公司呀,講過嘅野唔算數,之前話可以退錢,第日又話唔可以,話可以換過部車,第日又話唔可以,我老公嬲到爆炸.

9月16號上午我老公打去寫字樓同Fanny Wong理論,佢應承1點前回覆我老公點解決,結果音訊全無,下午我老公再call佢,佢話當日一定回覆, 結果又係音訊全無, 9月17號我老公再call佢,佢話當日一定回覆,結果到現在都係音訊全無,我地從未見過一個咁不負責任嘅人.一間咁不負責任嘅公司.

0/3 baby嘅售貨員話部車摺埋後可以拉住行我地先會買,成18磅重,如果要托住行邊個會買,我不如買combi,佢地嘅售貨員好明顯係誤導我地, 佢寫字樓嘅負責人Fanny Wong仲離譜, 極冇禮貌應承一定回覆到現在都係音訊全無.我唔係一個亂咁投訴嘅人,但今次真係頂住條氣,我唔希望大家好似我咁唔好彩幫襯左間不負責任嘅公司.所以大家係0/3baby 買野千萬要小心!

[ 本文章最後由 TVb08 於 08-9-22 11:50 編輯 ]

大宅

AIYA..我仲諗住去新都城03baby 買bb 車tim!! 咁衰ga...

男爵府

原文章由 shootertse 於 08-9-22 11:44 發表
AIYA..我仲諗住去新都城03baby 買bb 車tim!! 咁衰ga...

我連bb床都係買0/3bab,e+超級後悔.....

男爵府

樓主你,你真係不幸了 .
我之前都幫親佢買餐槕,送到我家,開箱後發現有事,
我打返去荃灣同sales講,張野有事,
她說:方法有2個,
1.自己拎去門市/2.要等待車期,
我choice2.都無所謂等下...
車接走時,當時有新的換來...

大宅

我早半年係尖沙咀個間買又唔發現有咁既問題喎? 不過如果我係你就唔係拖住架車由葵涌出番黎, 因為係佢地既問題, 既然個sale叫你番寫字櫻, 即是佢地係渣唔到主意, 我就會當日立即係寫字樓要佢賠錢或者馮單落分行換過部, 因為係係佢地既問題誤導左你, 你一定要堅持, 你可以講去消費者委員會告佢, 因為佢地無比一個明確答覆比你, 如果bb坐左落去有問題, 咁邊個承擔呢?
就好似我之前去屈臣氏佢地張個奶粉價錢打錯左(由$177打左手$158), 仲要係我出到去cashier先知, 大家都企左係度好耐, 我要佢用番$158賣比我, 因為打錯係佢地既問題, 你誤導完我唔好講一句對唔住都當無事發生, 最後佢地都要用$158比番我, 所以你唔洗同佢客氣, 直接叫佢比番錢佢, 最後落埋舖頭嘈, 等入黎既人都知道有件咁既事, 等大家評理囉~

男爵府

原文章由 jenniferbb 於 08-9-22 12:45 發表
樓主你,你真係不幸了 .
我之前都幫親佢買餐槕,送到我家,開箱後發現有事,
我打返去荃灣同sales講,張野有事,
她說:方法有2個,
1.自己拎去門市/2.要等待車期,
我choice2.都無所謂等下...
車接走時,當時有新的 ...

你都好有得換,我e+係退錢唔得,換都唔得...

男爵府

原文章由 PigPig710 於 08-9-22 12:50 發表
我早半年係尖沙咀個間買又唔發現有咁既問題喎? 不過如果我係你就唔係拖住架車由葵涌出番黎, 因為係佢地既問題, 既然個sale叫你番寫字櫻, 即是佢地係渣唔到主意, 我就會當日立即係寫字樓要佢賠錢或者馮單落分行換過部 ...

我老公要求係寫字樓退錢,個負責人Fanny Wong話唔得,要我老公自己攞架車去門市退,我老公唔肯,Fanny Wong 又唔退錢,所以我老公嬲到車都唔攞走左,就係唔知點解咁黑....0/3baby 咁大間公司都可以咁..

子爵府

醒目開學勳章

TVb08 ,

我都是用緊呢款bb車呀! 妳有冇鎖咗前轆先收車呢? 因為我拉車時沒有左搖右擺呀!

男爵府

原文章由 Imagist 於 08-9-22 15:30 發表
TVb08 ,

我都是用緊呢款bb車呀! 妳有冇鎖咗前轆先收車呢? 因為我拉車時沒有左搖右擺呀!

鎖咗架,所以我懷疑我部車有問題,但係0/3baby又唔check清楚,e+唔肯錢又唔肯換貨,call佢office個負責人fanny wong又唔覆...

水晶宮

好媽媽勳章

樓主,如果我係你,我會再通知佢地,比個日期,時間佢地,如果再唔回覆會點處理,就會到消委會投訴,然後再報料比周刊,雜誌

你越怒氣怇地越開心.

原文章由 TVb08 於 08-9-22 16:12 發表

鎖咗架,所以我懷疑我部車有問題,但係0/3baby又唔check清楚,e+唔肯錢又唔肯換貨,call佢office個負責人fanny wong又唔覆...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

原文章由 patpat234 於 08-9-22 16:54 發表
樓主,如果我係你,我會再通知佢地,比個日期,時間佢地,如果再唔回覆會點處理,就會到消委會投訴,然後再報料比周刊,雜誌

你越怒氣怇地越開心.

我上星期四已經出左最後通知佢都係當我唱歌完全冇reply過我,所以我今日send左complaint去apple,東方同壹週
東方最有效率已經有人call我跟進....

複式洋房

原文章由 PigPig710 於 08-9-22 12:50 發表
我早半年係尖沙咀個間買又唔發現有咁既問題喎? 不過如果我係你就唔係拖住架車由葵涌出番黎, 因為係佢地既問題, 既然個sale叫你番寫字櫻, 即是佢地係渣唔到主意, 我就會當日立即係寫字樓要佢賠錢或者馮單落分行換過部 ...

Hi pigpig

人誰無錯 ? 你可以吾買,你這样好像有點野蠻吧 !

民房

回覆 #1 TVb08 的文章

呢部p3車我都用過,避震十分好及夠濶落。
Sales教部車摺起後是向前推,不是拉住行。
個人體驗:向前推更容易控制方向

大宅

係呀,我都係用呢部P3,拉住行唔係好得,不過向前推就好好推. Anyway, 佢地d service真係嚇死人,唔好同佢糾纏啦,投訴投訴投訴啦!!!

大宅

can you talk to Fanny Wong's manager? or send the compliant letter to Head of Marketing....it should works!

男爵府

個位極冇禮貌嘅fanny wong 琴日call我老公,好不客氣同我老公講"你可以去攞番係部車", 我老公嚇佢話"車就唔攞,得閒就0/3baby去嘈下",佢十分吋咁話"好呀,你鍾意啦",跟住cut線..
點解e+仲有d咁嘅service?

男爵府

原文章由 LITTLESPICY 於 08-9-22 21:37 發表
can you talk to Fanny Wong's manager? or send the compliant letter to Head of Marketing....it should works!

佢係office最大果個.....

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

不如寫封complaint letter 去italy既總公司,或者寫去global既customer services投訴,咁佢一定冇得撈.....

原文章由 TVb08 於 08-9-23 10:50 發表

佢係office最大果個.....

大宅

我唔覺得有問題, 我都好少會發火, 不過我覺得係適當既時候就要有, 因為係佢地既問題, 如果係自己睇錯當然唔可以咁, 但咁大間公司, 平時既廣告都係度sale自己既服務有幾好幾好, 佢地亦都要為消費者負責任, 就算唔係我, 都會有其他媽咪咁做, 我相信大家都抱住個心係為個小朋友, 唔係一句對唔住就可以當咩事都無, 而家大陸奶粉既生產商都有出黎道歉, 咁係唔係啲bb就可以無事呢? 我們既錢係我地好辛苦咁工作搵返黎, 佢地鑽我地錢既時候佢地係應該比番應有既服務態度同品質, 所以bb車既媽媽, 你一定要寫信去總公司投訴, 除左係幫自己, 亦都為父母們爭取佢地合理既服務態度。

原文章由 luitoiming 於 08-9-22 17:55 發表

Hi pigpig

人誰無錯 ? 你可以吾買,你這样好像有點野蠻吧 !

首頁

尾頁

跳至