跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:安基好貴呀 +

原帖由 vickykiu 於 16-04-22 發表
安基好貴呀
相比其他有學卷嘅,係會比較貴。但係先唔講價錢,間學校係唔錯

男爵府

我覺得唔介意無學券嘅,安基司係好唔錯嘅,由其係英文唔洗再俾$响出面上堂!
如果有宗教信仰,就呂明才啦!裏面宗教氣氛濃厚好多,d全職媽咪又有大量機會响學校做義工,更重要有埋學券添!

別墅

回覆:媽媽們心目中北區幼稚園10大排名?

我會排呂明材, 粉神同何袁先

男爵府

回覆:媽媽們心目中北區幼稚園10大排名?

我仔係安基司讀左三年,K1時係有小朋友轉出學卷幼稚園,但數量不多,仔果班只係入左四個新同學

安基司係貴,但我覺得物有所值,每日有外藉老師上英文,每日有普通話班,這些是其他學校少做到的
上K2後小朋友有好多出外參觀的機會,次數比其他幼稚園多好多,上水警署,火車博物館,粉嶺圖書館,稻香飲食文化博物館,交通安全公園,文化博物館,環境資源中心,郵局……
老師會教小朋友中英國朗誦,仲會外出比賽
仔仔坐校車返學,每日校車一到學校就有好多老師 ee出黎接小朋友上去,一個大人拖兩三個小朋友,就算落雨都唔擔心

安基司對比九龍果邊的名校應該係無甘深,因為我都覺得安基司考直資私小的成功率不高,但係仔仔每日都開心返學,又學到野,整體來說十分滿意了

別墅

bbsonyy 發表於 16-4-25 13:15
我仔係安基司讀左三年,K1時係有小朋友轉出學卷幼稚園,但數量不多,仔果班只係入左四個新同學

安基司係貴 ...
完全認同、我兩個孩子都由n班讀起、無論老師、auntie都好有愛心!小朋友不僅只愛上學、還主動探索!不僅外出活動多、有多元化題材、教整壽司、之後分組介紹材料、製作過程、討論難處……小小年紀已經不害怕站於人前present....有不同分享會、外出比賽經驗!
語境更是比幾多錢外出補習也買不到的!
兩個一起讀、雖然吃力些、但確實物有所值!絕對沒有丁點兒後悔沒選學券學校!

別墅

未讀過其他,小朋友由n班下學期滿2歲入學,讀國際班,都幾鍾意返學,校舍設施同老師都不錯,只是如家校合作方面多一點會更好。

呂明才是心儀校,校長很好,每天迎接小朋友上學,這是安基司沒有的,但小朋友讀開就唔轉了

別墅

itabashi 發表於 16-5-27 06:53
未讀過其他,小朋友由n班下學期滿2歲入學,讀國際班,都幾鍾意返學,校舍設施同老師都不錯,只是如家校合作 ...
😱校長可能真的不是每天、但很多時都見到響門口打招呼的!

大宅

畀面勳章

粉呂用家, K1家長, 學校老師好好, 好多有經驗老師, 佢地了解學生, 學校好多活動, 升小銜接又做得好, 所以係一間好學校

複式洋房

咁mynors 呢?大家點睇?我覺得好似happy school, 好多外藉miss,囝囝上緊pg 都好開心

大宅

tina_yauyt 發表於 16-2-19 14:31
其實你哋真係覺得安基司好?我唔知係咪,但我覺得呢間嘢著重搵錢多啲,雖然佢係私幼,讀得都預咗,但我覺得 ...
反而我想請教下你小朋友跨區讀小學,係邊到讀?因爲我兩公婆最近為幼稚園小學讀書問題r哂頭,我地都想北區讀幼稚園,小學先跨區。

複式洋房

1.安基司
2.呂明才
3.優質
4.神粉

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bbsonyy 發表於 16-4-25 13:15

安基司係貴 ...

我女兩年前喺安基司畢業,佢果年考私直都唔錯喎, 我果時因為大肚,只考左5間,音小,培橋,王錦輝,st margaret同優才,最後3間收,兩間waiting。 宜家讀緊培橋。
佢果年剩粉安都有5個讀緊培橋,另外同年有同學仔讀王錦輝,音小,九宣等,私直既都唔少。

唔通呢兩年差左?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

carka 發表於 16-12-8 12:19
我女兩年前喺安基司畢業,佢果年考私直都唔錯喎, 我果時因為大肚,只考左5間,音小,培橋,王錦輝,st ma ...

我囝囝都讀緊粉安n既國際班,雖然考到神召會,但都應該會約繼續俾佢讀粉安。 佢宜2兩歲幾好鍾意返學,仲成日話返學好開心。

別墅

耀基創藝?

複式洋房

yaucheung 發表於 16-10-31 09:53
反而我想請教下你小朋友跨區讀小學,係邊到讀?因爲我兩公婆最近為幼稚園小學讀書問題r哂頭,我地都想北區 ...

唔好意思,而家先睇到你message, 我小朋友而家喺沙田讀小學的

別墅

我都頭痛緊,仁濟最近屋企,真係唔知好唔好,佢一定要返全日。
以上各位媽媽所講嘅學校,嚟緊都諗住會in,大家知唔知大約會in啲乜嘢?除咗北區嘅幼稚園都會in多一兩間九龍塘,但內心掙扎緊,就算九龍塘in到小朋友返學真係太辛苦

大宅

Garrett1111 發表於 17-1-7 03:07
我都頭痛緊,仁濟最近屋企,真係唔知好唔好,佢一定要返全日。
以上各位媽媽所講嘅學校,嚟緊都諗住會in, ...

兩公婆有共識最緊要,我地都決定n班係北區讀,k1就可以試下出面嘅學校。

大宅

我女兩年前喺安基司畢業,佢果年考私直都唔錯喎, 我果時因為大肚,只考左5間,音小,培橋,王錦輝,st ma ...

急,咁揀國際班

大宅

你女讀國際班定主流班?

大宅

alicecym 發表於 16-4-25 19:50
完全認同、我兩個孩子都由n班讀起、無論老師、auntie都好有愛心!小朋友不僅只愛上學、還主動探索!不僅外 ...

我是廣東話家庭,應否揀國際班?
小學不是target國際學校

首頁

尾頁

跳至