論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

call the police and fire her immediately!!!

大宅

仲要係你早左番先發現女女比佢打, 如果你唔發現, 女女唔敢講, 咁個工人咪放肆? 唔得. 我會出warning letter, 同埋同agent講, 再有下次即走唔補錢. 最緊要教女女唔可以比工人打, 打左要第一時間比你知.

複式洋房

好多謝大家比好多意見我. 我現在個心好亂.
1)我冇影相, call唔到police, 冇正據
2)如果出warning letter, 之後會提心吊膽, 因我哋要返工, 佢唔知點對囡囡同飲洗腳水
3)如果我炒佢, 會唔會怪怪, 因隔了1日
不過我都會特別留意佢一舉一動, 同叫囡囡佢再打佢會立即話我聽

大宅

虎到金來勳章

事到如今, 您留下他 - 您亦有您的苦衷.

無奈決定 "留意佢一舉一動", 不如多D 同佢講下您的管教原則, & 事例
e.g. if 囡囡 咁咁咁, 我會咁咁咁 ...

Hope she 珍惜您比佢改過的機會:-|

珍珠宮

樓主~ 唔知點解你仲可以留佢~ 等出事先黎後悔會唔會太遲呢?

洋房

Even the parents have no right to beat their children, the police can arrest the parents. How can the maid beat your child? You should call the police and let them to judge whether she beat you child.

By the way, you must install a cam.

[ 本文章最後由 angela1234 於 08-9-23 13:24 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係HK,即使父母打小朋友都會比政府告,您要講比工人聽.
唔係話個女係少主,佢係工人呢個問題,(其實我覺得用咁既心態唔係太好,太階級 )
係要話比佢聽,係有法例唔可以打.

樓主,如您唔炒佢,就同工人&女女一齊訓話,再分別訓話啦,您都可Set一套比工人跟,如女女唔聽話,佢可以點做.

最重要一樣野: 裝cam.
可同工人講,您都要睇下女女係屋企既情況,唔好比機會大家一人一句.有cam為証.
如您工人本性唔係壞既,裝cam佢都會接受既.

複式洋房

一定"炒".....

點嬲都唔可以打"小朋友".......打貓狗都可以舉報,更何况係"人"....!!! 妳小朋友係可以報警
妳亦要好好保護自己小朋友,今次皮外傷,下次............炒啦,唔好再考慮o

原文章由 jenjen 於 08-9-22 14:20 發表
我今日有事早返屋企, 果時我囡囡食緊飯, 佢話我聽姐姐用滕條打佢, 我見到有條滕條印, 我即時問工人, 佢話我囡唔肯食飯, 所以打佢, 我就話佢唔可以攞滕條打佢, 佢停咗5秒先講ok.
之後問囡囡, 佢話姐姐唔止一次打佢, ...

禁止訪問

別墅

樓主, 我覺得你太怕事啦, 連warning letter出都唔敢出,個工人又點會驚你, 又點會改呀??!!
你唔想報警, 但最好都call agent 同埋出warning letter嚴重警告佢,如有再犯即炒,嚇下佢都好!仲有你屋企有冇裝cam, 無就快d裝,有乜事都可以睇到。
樓主, 你個工人用咁o既方法黎「照顧」個小朋友,真係唔係小事, 對小朋友的成長亦會造成唔好o既影響,如果我係你,我一定會炒佢。

原文章由 jenjen 於 08-9-23 13:04 發表
2)如果出warning letter, 之後會提心吊膽, 因我哋要返工, 佢唔知點對囡囡同飲洗腳水
不過我都會 ...

大宅

回覆 #1 TigerB 的文章

樓主要小心呀!雖然比你發現左,但個工人有辦法打完少主而另少主不勇講架!立即炒左工人啦,如果唔係,後果可能好嚴重,小心!小心!過來人.

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

你個工人好離鐠,有咩理由打人地個女
就算你以前無講過唔俾打,佢都無權打,依家老師都唔俾體罰啦....
都short short 地既,報警即炒無情講

大宅

樓主有無唸過,個女會唔會覺得比工人打完,媽媽都唔理,而個工人又會覺得,打小主人都無問題,太太唔敢話佢?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 jenjen 於 08-9-23 13:04 發表
不過我都會 ...

出warning letter你怕阿囡飲洗腳水, 怕提心吊膽, 難道而家你唔出warning letter, 你唔提心吊膽咩? 我絕對唔會忍氣吞聲, 為咗孩子既安全, 我拎願炒咗工人, 唔使怕怪怪, 隔幾多日都唔怕, 快d請個新工人啦!!!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

報警啦!殺一警百!

子爵府

我係過來人。
第一次,「大少奶」bun同細B打交,我同C6好嬲;因牽涉了保安,第二天保安都奇怪點解呀「大少奶」仲係到。
第二次,細B比呀「大少奶」倒熱水飲時淥到隻手,好多同學mami都睇倒,我同C6勁嬲;同學mami都奇怪點解呀「大少奶」仲係到。最低死係「大少奶」認為細B麻煩,唔要午睡和飲水就無事!
我都上過BK呻。

當時我同C6要返工,家中沒有人可以照顧大細B。好無奈!唔知樓主係唔係都係咁情況?

我們帶「大少奶」去agent度照肺,寫咗warning letters,好嚴厲話佢。跟著裝cam,話比「大少奶」知我要睇吓誰是誰非,實情係我哋擔心細B無咗安全感,跟著安排課外活動比細B。我訓示「大少奶」佢有child abuse証據係我手,好難有人再請佢,叫佢乖乖地follow instruction。同一時間我哋另外揾過一個maid。

我的經歷係,「大少奶」以為我哋買佢怕,更加得吋進尺,有機會告訴大家我的「大少奶」日記;但我以上的行動可以話係因為無人幫手睇小朋友的緩衝之計。

可能有好多mami唔認同我無即時報警,但有時真好無奈。

樓主,你依家點安排,小心囡囡安全和心理反應。

別墅

個女都話唔係第一次打. 真係要炒, 一定要炒.

唔想炒她因無人湊, 咁咪立即去找新工人, 新工人一到, 便即炒.
在這段時間裝cam.

原文章由 jenjen 於 08-9-22 14:20 發表
我今日有事早返屋企, 果時我囡囡食緊飯, 佢話我聽姐姐用滕條打佢, 我見到有條滕條印, 我即時問工人, 佢話我囡唔肯食飯, 所以打佢, 我就話佢唔可以攞滕條打佢, 佢停咗5秒先講ok.
之後問囡囡, 佢話姐姐唔止一次打佢, ...

水晶宮

如果工人打我果女,只係用肉手打手仔,我都會接受,因有時真係要佢幫手管教.只係,打唔係一個好既教仔方法.
但用籐條打,就一定唔得.而且已經唔係第一次,更加唔可以忍.
無論是否報警,都一定要搵果第二個工人啦.

洋房

仲等.......

要等到個囡出事至炒??????????
快d行動啦..........,份工作緊要????定係個囡緊要?????

首頁

尾頁

跳至