婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

這裡絕大多數太太都數香奶奶,恨不得她快些消失,更有老死不相往來,高興地告訴大家乜乜節我發了爛渣得到勝利,成功爭取不用見面了,買野俾個孫不買野俾個孫都不高興,先生返亞媽處飲碗湯好像犯了彌天大罪咁,男家個個都是怪物,只有她揀個個係正常,需知道當年奶奶就是這樣數她的奶奶,今天又俾兒子媳婦數,代代相傳無間斷,對方有不對是她的不對毋需惡言相向,站在對方立場想想很多事情好解決,幫口離間者可以講句衰格,唯恐人家家庭不亂!不要招惹報應,無論信與不信都存在。不要咒人呀!

咸蛋三寶飯    發表於 16-2-19 01:22
shmilu_kio    發表於 16-2-18 16:51
珠氏家庭    發表於 16-2-18 15:38

珍珠宮

回覆:這裡因果體驗版面

睇你咁樣打字,你應該都係人地99?

小肥楊    發表於 16-2-19 12:20
gorky    發表於 16-2-19 07:13
唐老鴨ng    發表於 16-2-19 01:18
pi0219    發表於 16-2-18 17:13
fattymama    發表於 16-2-18 14:00

子爵府

正義嘅化身。可唔可以請你去旺角撐d警察,叫d好生唔好追住佢地來打。警察打份工,都有父母生。有血有肉,會痛架。哩度d生抱發下霉氣,愽下support. 費事焗住道氣,對身體唔好。好小事...老爺奶奶仍然好健壯,唔會因此而入醫院。更何況,唔係個個生抱得到支持,都有d俾人鬧返轉頭。

Jolin_Yuen    發表於 16-2-19 12:23

侯爵府

有錯別字

pi0219    發表於 16-2-18 17:13
cream090909    發表於 16-2-18 15:06
喵仔100    發表於 16-2-18 14:12

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

畀面勳章

依度都只係一個平台畀人發洩吓姐,好多JM現實裡仲忍得好辛苦,討論區的作用就係咁樣架啦,依家老一代尚未太懂上網討論,到我地依代老了,到時又到我地去呻個新抱或女婿嘅不是了﹗

翡翠宮

都冇詛咒人,隻係俾大家一個發洩平臺

侯爵府

而家d男人想法幼稚又自私,無能力賺錢置多頭家分開兩個女人,又無能力調解兩個女人之間的矛盾,攪到兩個女人咁辛苦咁慘
☝🏻️☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻
昨日我答呢度其中一個jm

從前男人俾禮金買斷老婆,男主外女主內,要老婆持家,孝敬6299

現在男女一齊儲禮金結婚錢,禮金未必多,都係幾萬,無買斷個老婆呢回事啦,男主外,女主內和外,繼續想老婆持家有道同孝敬6299

如果男人及6299識互相欣賞、體諒和尊重,會好好多,但問題係男人及6299都老馮時,就令人好討厭。

你又返工我又返工,家庭支出大家一人一半,大家工時都長,點解你收工就要抖要休息,女人收工就重有一大串家務?

點解女人要視6299如父母般供養和孝順,男人又唔洗視外父外母如父母般供養和孝順?

點解男家成日話自己做乜節都要正日,係上門親家?女人就如孤兒般?

唔好講傳統啦,傳統傳統~~~傳統女人唔洗返工㗎,傳統結婚係男家俾晒錢要俾好多禮金㗎

呢度個個都係呻下鬧下,又無實質嘢做出來傷害6299咪由佢鬧,呢度d人都好清醒,如果有jm over左,都會鬧醒jm

當然,大家都有自己講乜嘢,你有你講,心抱有心抱繼續講

M.A.C    發表於 16-2-19 12:31
Jolin_Yuen    發表於 16-2-19 12:24
小肥楊    發表於 16-2-19 12:23
littlesun    發表於 16-2-19 09:09
咸蛋三寶飯    發表於 16-2-19 01:21
Kiiroitori    發表於 16-2-18 20:34
pi0219    發表於 16-2-18 17:14
iam1083    發表於 16-2-18 14:49
pppw    發表於 16-2-18 14:48
8-)

大宅

引用:睇你咁樣打字,你應該都係人地99?

原帖由 sinyeechu 於 16-02-18 發表
睇你咁樣打字,你應該都係人地99?
文法應該係99級無誤

別墅

引用:Quote:原帖由+sinyeechu+於+16-02-18+發表

原帖由 zzz333 於 16-02-18 發表
文法應該係99級無誤
可能某jm post中既99就係佢
所以忍唔住要爆啦 ~~~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+zzz333+於+16-02-18+發表文法

原帖由 喵仔100 於 16-02-18 發表
可能某jm post中既99就係佢
所以忍唔住要爆啦 ~~~
你有你爆,我有我爆,大家都有壓力

最好就唔好成日似老賣老敦起個款一定要人尊重

好多長輩好好,好nice,令人想接近同對佢好嘅

我對我c6的婆婆都好好㗎

8-)

複式洋房

回覆:二小姐 的帖子

jm你講得超中point!!!!完全道出我心聲!

複式洋房

回覆:二小姐 的帖子

加多句:以前啲老婆有家用tim ar!依家?

侯爵府

引用:加多句:以前啲老婆有家用tim+ar!依家?

原帖由 scotmama 於 16-02-18 發表
加多句:以前啲老婆有家用tim ar!依家?
AA
一人一半

8-)

大宅

如果d99識站係對方立場度諗,哩個平台無咁大怨氣啦。

問題咪係你有你諗佢有佢做囉。

哩度好多jm一開始邊個唔係比面個c6。一開始唔係諗住佢係c6個媽係長輩,要尊重佢。

你自己睇下有幾多個係比99得寸進尺,逼到人地退無可退而反面架。

公爵府

不是單單數完就有報應的。。。。只要你不再重複99的行為如此對待心抱。就不用擔心成為心抱眼中的壞99。

珍珠宮

子爵府

哦 已讀

幾時先上到車.....

子爵府

引用:這裡絕大多數太太都數香奶奶,恨不得她快些

原帖由 gorky 於 16-02-18 發表
這裡絕大多數太太都數香奶奶,恨不得她快些消失,更有老死不相往來,高興地告訴大家乜乜節我發了爛渣得到勝 ...
若要人尊重 請先尊重人

幾時先上到車.....

男爵府

個新抱揀嗰個其實都係怪物

可憐係嫁到入去至知點解佢嗰件會變怪物啫

侯爵府

我由細到大讀開耶穌學校,教我\"有人打你的右邊臉,連左邊臉也轉過來由他打。\"

嗰陣年紀輕太單純到真係任人魚肉,還幫佢哋講好說話去體諒佢處境。

現在我信因果喇,不過我都幾sure我奶奶老爺會受報應早過我呢個新抱先囉~
我真心多謝妳用心篇寫這段文章,當初我99講大話“離間”我夫妻感情到要分居離合,而且一句不承認自己做過的行為,喊住好可憐地屈返我轉頭講大話。

多謝你呢一句,我身心舒坦了!……

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁

尾頁

跳至