跳至

首頁
12345...16

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-9-29 16:29 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/chingching1804/article?mid=183]鱷魚肉蛤蚧湯

係咪用鴨梨呀EC

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-9-29 16:29 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/chingching1804/article?mid=183]鱷魚肉蛤蚧湯

Ec,想問問我聽日想煲清保涼,有痰咳&病後啱唔啱飲????

公爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-9-29 19:50 發表

係咪用鴨梨呀EC

最好用鴨咀梨, 其次係綠色的蜜梨

昨晚先知原來蘋果只可以用1個
即是: 蘋果1個, 雪梨2個

[ 本文章最後由 Cammy3007 於 08-9-30 09:28 編輯 ]

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-9-30 09:25 發表

最好用鴨咀梨, 其次係綠色的蜜梨

昨晚先知原蘋果只可以用1個
即是: 蘋果1個, 雪梨2個

你應該飲杞子, 明目呀~
(仲可以預防老人痴呆)

公爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-9-29 20:35 發表

Ec,想問問我聽日想煲清保涼,有痰咳&病後啱唔啱飲????

可以的, 但如果還有痰咳, 不如燉川貝雪梨先啦, 但要注意, 有夜咳就不能用川貝了

公爵府

原文章由 小倩 於 08-9-30 09:27 發表

你應該飲杞子, 明目呀~
(仲可以預防老人痴呆)

我經常錯這個tim

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-9-30 09:27 發表

可以的, 但如果還有痰咳, 不如燉川貝雪梨先啦, 但要注意, 有夜咳就不能用川貝了

上次傻b咳個中醫教我川貝燉蘋果, 真係幾有效, 傻b飲咗兩次已經好好多

子爵府

好媽媽勳章

止咳湯(一人份量)

川貝(打碎) ---五錢
南北杏--------五錢
蘋果(去芯)----一個

可以燉可以煲, 大概燉or煲個半鐘, 最好連渣一齊食, 加多舊瘦肉會清甜啲, 另仲有一個平時飲嘅, 改善氣管差, 條方係婆婆度, 今晚問佢攞再post上嚟啦!

公爵府

[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_title/*http://hk.myblog.yahoo.com/chingching1804/article?mid=189]川貝燉雪梨[/url]

公爵府

原文章由 babycanny 於 08-9-30 10:31 發表
止咳湯(一人份量)

川貝(打碎) ---五錢
南北杏--------五錢
蘋果(去芯)----一個

可以燉可以煲, 大概燉or煲個半鐘, 最好連渣一齊食, 加多舊瘦肉會清甜啲, 另仲有一個平時飲嘅, 改善氣管差, 條方係婆婆度, 今晚問佢攞 ...

王國長老

原文章由 Cammy3007 於 08-9-30 09:27 發表

唔怪之得上次唔work(上次日日煩你嗰次),我燉咗成個week都無效,原來夜咳唔落得川貝

公爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-9-30 13:19 發表

唔怪之得上次唔work(上次日日煩你嗰次),我燉咗成個week都無效,原來夜咳唔落得川貝

邊有日日呀

王國長老

原文章由 Cammy3007 於 08-9-30 14:06 發表

邊有日日呀

係日日呀

公爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-9-30 16:46 發表

係日日呀

歡迎來電
不過我不是樣樣都識答的

王國長老

原文章由 Cammy3007 於 08-9-30 17:19 發表

歡迎來電
不過我不是樣樣都識答的

打得比你多數關於湯水

公爵府

西洋菜湯<<<<

鱷魚肉蛤蚧湯<<<<<

蘋果雪梨湯<<<<<

川貝燉雪梨<<<<<

王國長老

原文章由 Cammy3007 於 08-10-2 17:40 發表
西洋菜湯<<<<

鱷魚肉蛤蚧湯<<<<<

蘋果雪梨湯<<<<<

川貝燉雪梨<<<<<

cammy,我如果落羅漢果要點整呀?我未整過,仲有D味有乜唔同呀?點解晴晴唔飲呢?+埋鴨腎係好D?sorry sorry,太多問題!

公爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-10-2 20:48 發表

cammy,我如果落羅漢果要點整呀?我未整過,仲有D味有乜唔同呀?點解晴晴唔飲呢?+埋鴨腎係好D?sorry sorry,太多問題!

羅漢果本身有少少苦澀味, 不過真的好少, 但隻臭豬次次都唔肯飲, 所以我們
+鴨腎婆婆話"下火"喎, 但我一直戒內臟(生完晴晴之後), 唔落
羅漢果洗刷一吓外皮,去殼搗碎或切成薄片, 唔怕味苦澀, 其實係甘甜, 可以落半個

中醫認為,羅漢果性味甘涼、無毒,歸脾、肺二經,有清肺止咳、潤腸通便、消腫止血之功效。適用於治療肺熱咳嗽、百日咳、咽喉腫痛及腸燥便秘等症。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

今日惠X超市鴨梨$8.8/8個, 想煲雪梨湯好去入貨啦

王國長老

原文章由 小倩 於 08-10-3 09:12 發表
今日惠X超市鴨梨$8.8/8個, 想煲雪梨湯好去入貨啦

thanks

首頁
12345...16

尾頁

跳至