爸爸專區

跳至

首頁
12345...7

尾頁

民房

我覺得DADDY或MOM唔做, 邊個養頭家都唔係問題, 只要兩公婆有共識就得了!! 況且如果老婆真係可以應付到既, 個老公又真係找唔到野做, 在家做HOUSEBAND都沒問題呀!!

民房

待家煮飯洗衫湊仔返學放學,仲都顧到小朋友d功課,出席家長會、講座,接送小朋友學課外活動,有病時又要帶佢地睇醫......淋淋瀋瀋。小d精力都應付唔到,不講男人或女人,都唔係輕鬆工作。

女人可以理直氣壯以家庭主婦自居,但男人待家湊仔,會少了一份支待,卻多受了來自傳統、社會及親朋及各方面的壓力。

男爵府

冇話分男主外女主內,只要為家庭付出,我睇得起佢
原文章由 ndw 於 08-9-23 15:47 發表
老婆一個女人揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?

老婆一個女人揾$揹起成兩個家。
第1個家: 老公+兩個細路+ 1個b
第2個家: 老婆的兩高堂父母的一個独立嘅家

老公俾老婆学历高,俾老婆生活经验高,又俾老婆 ...

複式洋房

原文章由 ndw 於 08-9-28 18:18 發表
谢谢带出另外的一点。
这一点使我想起了80 年代的 女强人 的称号。我那时也真係唔明,同一樣野由男人做就好地地,女人做叫女强人. 咁 男强人比比皆是。但我从来没听过 男强人 这称号的。 那女强人 的称号是否对女性的 ...

我感覺到,你好似折錢樹................mouth:

伯爵府

好媽媽勳章

其實而家係咩世界啫~ d 人個思想仲係咁守舊?
做家庭主夫都係一種職業啫~
而且都係時世所迫, 又而照顧下一代而作出奉獻啫~
其實做家庭主婦又好, 家庭主夫也好, 都是藉得人敬重的, 對嗎?

別墅

我覺得, 當身份對換時, 男同女都係偉大.
偉大係講緊大部份人唔可以做到的...
一個女人就算又要返工又要湊仔, 她的壓力一定不及一個成為家庭支柱的她壓力咁大. 還要擔心老公給人看不起.
一個男人放棄別人眼中的''中用/尊嚴'', 在家帶小孩, 做家務, 看別人奇異目光, 看老婆工作辛苦.
但是我看到的是"愛", 這一家充滿著愛, 令我很感動. 根本不用在孚看不通這些的人在想什麼.
enjoy your life!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

能夠打理頭家(有小朋友),頭頭是道, 不論dad or mum, 已經很了不起.

大宅

我完全不介意誰是對內誰是對外,最重要是他/她要把自己的崗位做好,不論是男是女,打理家庭的就要做好家務,家庭飯,照顧好小孩,不要在外的那位回家粗心!

子爵府

回覆 #10 angelaJJ 的文章

我都只是打工仔一名, 领一份量。工字点会有出头呢。
我都是个句,我老公就是会里财。我都唔知我老公是如何养得起我们一家7口,还加上与父母分开住。 我问我老公,如果给一家公司的财政给他管理,他会不会手震。 他说,只是在数字后面多几个零。 他的幽默就是我们减压的其中一个方法。

不过我不是一个大洗老婆。我好易养。:;pppp: 在生活物资(meterial)上,我很容易满足。

[ 本文章最後由 ndw 於 08-10-26 14:45 編輯 ]

子爵府

我点解读唔明 王小虎 的句子?

是不是打错字呢?
Anyway, just my curiosity.

子爵府

原文章由 irenepyy 於 08-10-20 23:19 發表
我覺得, 當身份對換時, 男同女都係偉大.
偉大係講緊大部份人唔可以做到的...
一個女人就算又要返工又要湊仔, 她的壓力一定不及一個成為家庭支柱的她壓力咁大. 還要擔心老公給人看不起.
一個男人放棄別人眼中的''中用 ...

Thank you very much for your understanding.
我很感动,有你的 明白.

子爵府

感谢有你。

感謝有你們的支持。
我想這也是許多有雷同家庭情況的所需要的支持。
社會在改變,制造了不同的機會。家庭角色也要跟著改變。

ndw

(於11月1日轉換成繁體字。謝謝閱讀!)

伯爵府

你都好過我,起碼只係固一瓣,我早出晚歸番屋企重要做家務呀!

大宅

一句講到尾 man一定要出去揾食

複式洋房

我於2年前工傷後,不能在做反本行,e+我做左湊囝/囡公,大囡8歲,細囝11個月大,我一樣都做得到,有時同囝囝去街市d c9都眼金金咁望住我,我反而覺得自豪......住家男人....加油...

大宅

都係那句,誰對內誰對外都不是問題,最重要是緊守自己的崗位,要令一半安心;那些c9,無需理會,口在別人處,懶理,两公婆同心協力撐得掂頭家便行了-----所有人加油...加油

大宅

[卻多受了來自傳統、社會及親朋及各方面的壓力。

This is still very true...but I have friends (overseas) who are stay home dads and I do give my thumbs up to them!

大宅

回覆 #37 ndw 的文章

我細佬都係湊仔公,,開頭我都感到好奇怪,但當我去探望佢時,見到佢對住兩個仔咁細心,唔需要再問點解,,我只係覺得佢好偉大,唔理其他人點睇,配合自己老婆早已足夠,呢d係愛既表現 有時湊仔仲辛苦過番工,何況係兩個調皮仔.所以住家男人好偉大

禁止訪問

子爵府

原文章由 珞琋爸爸 於 08-10-27 21:55 發表
我於2年前工傷後,不能在做反本行,e+我做左湊囝/囡公,大囡8歲,細囝11個月大,我一樣都做得到,有時同囝囝去街市d c9都眼金金咁望住我,我反而覺得自豪......住家男人....加油... ...

....珞琋爸爸 hurray....加油...

首頁
12345...7

尾頁

跳至