爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

To ALL of YOU, men and women, dads and moms,

我剛成為了媽媽, 比起之前2口子自由自在的日子, 而家多左'責任', 但係呢個責任, 係我地心甘命抵, 開心樂意既! 因為我地都真係愛我地既baby嘛!

我係讀緊個part time master既時候有左既, 一邊讀書, 一邊大肚, 而家生完又繼續讀... 老公都算好好啦, 肯付出時間同心機湊阿b, 不過90%既男人都係...你叫佢做, 佢就做, 你叫佢'幫', 佢就'幫'...
但係個仔/女, 佢地係有份架bor, 點解係'幫'呢? 點解永遠係我地女人要做主動/ 做埋research, planning o個個呢?
我問身邊既男性朋友, 佢地點揀playgroup/kindergarten, 佢地100%都係答:唔知呀, 老婆揀既~ 唔知呀, 我信我老婆架~~

於是, 我呢份畢業功課就'聊'起我做gender issue 既主題喇!!
我做working mother既stress, 同gender role issue, gender role conflict,
我partner就做 stay-at-home dads 同gender issue....

唔知以上幾位, 可唔可以幫下忙呢?有無興趣發表下意見?
當然, 身分絕對保密架!!!!!

子爵府

"我問身邊既男性朋友, 佢地點揀playgroup/kindergarten, 佢地100%都係答:唔知呀, 老婆揀既~ 唔知呀, 我信我老婆架~~"

yee 你身邊的男性朋友拿了我的對白喔。

我是女人,我就是這樣答我的女性朋友的了。

我老公做主動/ 做埋research, planning o個個.
我身邊既女性朋友問我, 我點揀playgroup/kindergarten, 我100%都係答:我唔知呀, 老公揀既~ 唔知呀, 我信我老公架~~

還有啊:
你個女報了學校沒有呢? 有沒有打流感針呢? 校區在那裡呢?
我口啞啞。

我就說笑道:我在家只是飯來張口,夜來睡覺。
女性朋友:當個家是酒店啊!

大宅

哈哈~ ndw~ 呢種經驗係香港會好少遇到囉~~
我心常常都唸, 如果老公同我兩個都一樣咁involved, 咁阿b會幸福多一點點添~
可惜係, 大家都有份好忙既工, 我體力時間有限, 我一個做大主力, 實在未能盡善盡美, 心裡總是'戚戚然'....

複式洋房

原帖由 GiGiMum 於 09-1-30 15:29 發表
Hi! Dear all,

Let me say my case.

我老公也是主家男,因我老公的工作是要返大陸,而我就要返工,個女細時有99幫手湊,但後來99身体差不能幫手。

如果要請工人,我們計算過只是很緊迫,還未計交稅呢!所以我們便商量不如他不 ...

聽到都好感動.........

大宅

原帖由 chu_muimui 於 10-1-30 18:10 發表
To ALL of YOU, men and women, dads and moms,

我剛成為了媽媽, 比起之前2口子自由自在的日子, 而家多左'責任', 但係呢個責任, 係我地心甘命抵, 開心樂意既! 因為我地都真係愛我地既baby嘛!

我係讀緊個p ...

我同妳個Case調轉、我太太唔做planning、我做曬
Sent by GalaxyTab 10.1

子爵府

原帖由 nelson231 於 10-4-20 13:19 發表

我同妳個Case調轉、我太太唔做planning、我做曬

你喜不喜歡做曬呢?

複式洋房

I never go to this Father Forum. But today you all let me see the great job the househusbands have done. Thanks!

Indeed I've a friend's husband who is also a househusband. He also did a great job to take care of their girl.

All househusbands, add oil!!

別墅

both my husband and I have job. i earn a bit more. we are in same industry but he yell everyday that he is tired of work, always said want to retire (he only 3x yrs old).
when i said I work, he stay home to take care daughter and do housework. then he shut up.

子爵府

ChanBoBo

Thank you very much for your encourage words and praise. And thank you for writing it in English so my husband can read it himself.

原帖由 ChanBoBo 於 10-8-8 23:04 發表
I never go to this Father Forum. But today you all let me see the great job the househusbands have done. Thanks!

Indeed I've a friend's husband who is also a househusband. He ...

子爵府

kwaishum is right to the area of husband's challenge

your reply or challenge to your husband is right to the point.
I know, it is hard to take in your husband's complain about his job when both of you are working in the same field and bare the same family responsibility. You know how hard it is and you do not complain about what you are doing. May be you and him have a different level of passion to the same field.

Thank you for sharing.

原帖由 kwaishum 於 10-8-21 22:03 發表
both my husband and I have job. i earn a bit more. we are in same industry but he yell everyday that he is tired of work, always said want to retire (he only 3x yrs old).
when i said I work, he stay ...

子爵府

男人當家,有趣。

吃完飯,阿女用審視的眼光望著老公。
老公:“阿女,老豆無用拗完‘史佛’0既手指喂你食0野喔,唔使0甘望住我嘩!”

我就唔會0甘講喇。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你老婆咁厲害揾咁多錢? 仲要養頭家咁勁!
真係好唔話得! 你要愛你老婆多一點~

其實而家都無分男或女誰是主內主外, 都要睇能力, 屋企要有人睇細路, 咁當然要揾個人睇, 咁有能力去揾多啲錢的就去工作, 兩公婆覺得無問題, 就唔駛理其他人的意見....

兩個小朋友一個bb, 做主婦男都好辛苦.....

我諗都無乜可能發生在我身上, 因為老公揾錢能力比我高好多~

子爵府

一中午,正准備離開公司回家吃午飯。預到一同事,她問:“你老公做午飯給你吃?”
我:“對,我老公不只做午飯,一日三餐他天天做給我們一家五口吃。”
同事:“ How does he do it? With 3 kids at home at the same time do the cooking? ”

我:“ 我也知道老公很忙碌,所以他做什麼我都不挑的光吃。”
同事:“有得吃就好啦! 我回到家只看兩個孩子已經不能做什麼了,別說煮飯了。”
我: “我們缺乏練習機會而已。每天在上班,我老公從女兒 baby 開始就天天對著她們。 ”
回家把這稱讃告訴老公。

老公:“I may not able to manager other people,but I can manager my time and task very good.

子爵府

爸爸帶女兒,真是教出不同的女孩子

我的 三女兒 溫順,在家見到蜘蛛、螞蟻、蒼蠅入侵時的反應不是尖叫,不是找 Daddy,而是見到蒼蠅就一手掌啪過去,已經死左系窗台上,都照啪過去。 結果大女告知 Daddy,我老公才知,然後叫妹妹去自己洗手。 溫順 見到蜘蛛就一腳 dump 落去。見到螞蟻就一手指捏落去。

我的大女兒 惠慈,在草地晚,總喜歡捉住各樣昆蟲拿上手玩。毛毛蟲都玩一餐才放生蟲蟲。

大宅

辛苦你了,加油吧,我係在職媽媽,都好支持你
試問除了媽媽,還有誰合適照顧BB

原帖由 gram 於 08-10-8 00:15 發表
我以前是一位小學中文老師, 現在為了照顧兒子而辭職, 太太工作, 她人工高我很多。我負責日常的家庭事務, 生活仍沒適應, 但我會努力。

子爵府

im_csb 發表於 10-12-29 23:04
辛苦你了,加油吧,我係在職媽媽,都好支持你
試問除了媽媽,還有誰合適照顧BB

“試問除了媽媽,還有誰合適照顧BB”
我同老公都是這麼想。可是若有頭發的,試問誰想做 “辣哩”呢?
若果我唔系有高堂父母要養,哥嫂要擔保移民,還有滿足他們屬世的生活幸福的價值觀,一有親友到訪就要請食飯,封利事等,我早就話知老公當份郵差工又好,倒垃圾工又好,我都留家相夫教女啦。

別墅

現今男女平等,,對家庭男人有男人責任,,女人有女人責任,,,,,這樣要看你自己是什麼的男人呀??他是什麼的女人??因為這是你們家庭的問題,2個人開心的有什麼問題呀我尊重你們的意思和做法:;pppp:

別墅

ndw  謝謝你尊重我們的意思和做法。沒有論斷我們為人品格。  發表於 11-7-21 11:16

禁止訪問

子爵府

回覆 mrschan69 的帖子

"...傳統社會男主內=無尊嚴 + 廢柴...."

這就是傳統觀念影響人們對別人的為人品格作出主觀性的論斷。 謝謝你突破傳統思想沒有論斷我們為人品格。

首頁

尾頁

跳至