自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

C6 三個妹都大過我, 但佢地個個都係叫我"二嫂"

複式洋房

原文章由 BonnieKam 於 08-9-24 09:26 發表
C6 三個妹都大過我, 但佢地個個都係叫我"二嫂"

Actually, u can think "阿嫂" is the name also.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我呀嫂細我差不多10年,我都係叫佢做呀嫂,對我來論,不單是一個尊重......

希望比佢知道,佢係我呀嫂,佢係大伯個老婆,如果屋企有咩事,佢同大伯係"責無旁貸"先要負責...俗語都有話"長兄為夫,長嫂為母"....

因為我家大伯由細到大,咩事都唔理,咩事都係細佬負責,家上呀嫂係大陸人,佢都係咩都唔知,唔理......

唉....原來呢個想法,係我自己一廂情願

子爵府

要叫呀嫂. 輩份問題.

想像吓, 就算你老闆細過你, 你都唔會叫佢個名啦.

原文章由 小泳 於 23/9/2008 23:28 發表
係咪都係要叫亞嫂?

伯爵府

好媽媽勳章

一時叫阿嫂 / 大嫂, 有時叫名囉
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我地都係叫名.........

水晶宮

我細過我叔仔, 講ロ左好多次叫我英文名, 佢都係叫我做亞嫂, 搞到我有時唔知イ巨叫緊我

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

大伯個老婆細過我, 都係叫 (阿嫂).

大宅

好媽媽勳章

呢個係輩份問題不是年齡問題.
正常應該要叫亞嫂, 除非她強烈要求.

伯爵府

我老公噔落有5個細佬妹,全部都大過我5年以上,都係叫我名架咋。係我叫佢地叫名既,因爲我聼唔慣人地叫我做阿嫂咯!哈哈

珍珠宮

畀面勳章

係我角度睇,無論佢係細個你,大過你好..佢輩份都係大過你...同年齡無關..若果係我,我會叫亞嫂,係一個尊重..到佢話唔好咁叫先叫名囉..

我係人亞嫂..亦細過叔仔一年..但佢2公婆都叫我名..但如果e-mail佢又會寫亞哥亞嫂...

大宅

原文章由 arale1668 於 08-9-24 10:37 發表
係我角度睇,無論佢係細個你,大過你好..佢輩份都係大過你...同年齡無關..若果係我,我會叫亞嫂,係一個尊重..到佢話唔好咁叫先叫名囉..

我係人亞嫂..亦細過叔仔一年..但佢2公婆都叫我名..但如果e-mail佢又會寫亞哥亞嫂 ...

我阿嫂細我8年, 堂嫂細我12年, 我都係乖乖叫"阿嫂" 唔係比長輩產上天花板都似.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細過我姑仔, 佢都係叫我阿嫂, 唔會叫名.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 siuwa 於 08-9-24 10:43 發表

我阿嫂細我8年, 堂嫂細我12年, 我都係乖乖叫"阿嫂" 唔係比長輩產上天花板都似.

呢d係中國人既習俗同家教/禮貌囉...我地亦都要將呢樣野帶俾下一代...

大宅

我地全部叫名,我細姑仔4年,冇乜所謂la,我姑奶大我10年我都冇叫佢姑奶,其實最緊要大家唔介意姐..

原文章由 小泳 於 08-9-23 23:34 發表
佢係咪細你好多呢? 細一兩年點算?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

禮貌上係叫亞嫂!

原文章由 小泳 於 08-9-23 23:28 發表
係咪都係要叫亞嫂?
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實睇屋企人既習慣姐~
我老公個妹細我3個月咋ma~
佢叫我花名tim~

男爵府

我覺得睇人囉........唔關年齡事.........我自己就無所為........叫名無咁佬土........但有d人就鍾意人哋叫佢做阿嫂........覺得好有地位同尊上.

大宅

我覺得最緊要看下你阿嫂同阿哥介唔介意,仲有你阿爸阿媽又介唔介意LAW
我姑仔細過我都成4,5年,佢都叫我阿嫂,我自己就冇所謂,覺得叫名仲好,不過佢就覺得叫阿嫂好D
所以最緊要係你阿嫂介唔介意LAW,如果佢EXPECT你叫佢阿嫂你又唔叫,佢又覺得你冇禮貌就唔好啦
講真叫聲阿嫂又冇蝕,叫左佢叫你叫佢個名,你咪以後叫佢個名LAW,唔係的咪繼續叫阿嫂LAW,大家都好GEI

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

大宅

我呀嫂細我一年,我叫返佢個名咋

首頁

尾頁

跳至