自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

女仔有時駁咀仲勁!!我都比個女激到bear bear聲!!! 但又會比佢氹死!!!
有時諗下細個時(其實依家都會)自己對阿媽態度都好差!!!!都好對阿媽唔住!

i'm 雨婷寶

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

tester5 發表於 16-2-23 23:29
其實老土講,愛本來就不問回報,即使你心底係唸住做FTM係愛佢地,係為佢地好都好,佢地唔希罕就係唔希罕。 ...
呢D說話, 我大嫂個仔講過無數次。
個仔上咗中學, 我大嫂出返去做嘢, 大家關係好咗好多。
小朋友, 一到高小中學, 真係唔想呀媽成日圍住佢轉, 大家有空間有自由都會開心D....

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

當日我中六,我媽決定做FTM, 我都求佢返工唔好係屋企煩住我, 所以我好明你個仔諗咩

超級特務    發表於 16-2-24 09:35

大宅

引用:Quote:原帖由+lemontea520+於+16-02-23+發

原帖由 感受 於 16-02-24 發表
咁女有時都會好嘔血唧,唔明d人一有呢dpost就話生女好
果d人個世界好窄,思想有問題,以為一味話女好就好有優越感,其實白痴到嘔

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:亞仔咁同我講, 好心淡......

人生唔係你去為乜,純粹係生你嗰個想係你身攞d乜。

公爵府

吾好放係心,這個年齡的仔真係好頂心嫁,尤其在你鬧佢時,專講反話,我果個仔現中一,有時衰到無人有,好似食嘢咁,我叫佢比d我食,佢話……咁我未吾夠食,真係激心激肺嫁,但有時又好好嘅。
所以樓主你好話心淡。升左中可能仲衰,最緊要佢本身都係聽話的,大d就吾會咁衰嫁喇。我大仔就係喇

子爵府

littlelamlam 發表於 16-2-24 07:22
我會儘量控制自己
頭先同亞仔傾過, 問佢係咪真心想媽咪做野? 佢答我係禽日發脾氣亂講, 我心即刻好 ...

平心靜氣同佢傾, 效果更好. 繼續加油

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

哥哥都係小六先至咁講,我果個小二已經講呢d啦。我直頭同佢講:唔做咪唔好做,自己同老師交待(好彩阿仔好怕老師);呢d要老師幫忙罰佢小息,午息做先至得。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

你可以同佢講:返工養家和留在家照顧家人的媽媽都是做緊自己本份…而讀書做功課,孝順父母就是你要做的本份…

大宅

引用:咪住先,你仔講既野都有d+pt!做ftm只係你想

原帖由 hotingmum 於 16-02-24 發表
咪住先,你仔講既野都有d pt!
做ftm只係你想,並非你個仔想,咁唔係付出!
仲有,唔好同佢提你餵左幾耐人奶 ...
中point
我都有思考過呢d問題,所以做ftm三年之後即刻出返來做嘢,個人sharp好多,又有$,做ftm個人好冇吸引力,做得耐其實真係會同社會脫節,未必係對時事之類,係思维上。

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:littlelamlam 的帖子

退一步海闊天空 加油啦好媽媽

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

andeskinki 發表於 16-2-24 00:29
坦白同佢講,讀書唔係為屋企人,係為佢自己,阿媽老豆唔會養到佢一世,阿媽老豆都會病都會死,佢可以揀唔讀 ...
我都係咁同呀仔講

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

請工人照顧佢唔使錢? 食麥記唔使錢? 就算你出去做野都係為左照顧佢同頭家, 如果佢咁叻, 可以自己搬出去住, 自己照顧自己, 總之一日在家一日都要守家規, 想自己點就點, OK, 有能力離開屋企自己有頭家時佢可以自己話事....

珍珠宮

回覆:littlelamlam 的帖子

人往往身在福中,不知福。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我個仔而家小一已識講啲咁嘅嘢,好少少係佢重未話唔想讀書,可能遲啲都會講架啦,我諗我會嘔血嘔到唔知幾時

子爵府

畀面勳章

好彩有個女女安慰番你,不過唔好咁上心啦.
小朋友講野係唔經大腦,大個左就知你苦心架LA

大宅

引用:自兩個小朋友出世做ftm,+眠乾睡濕,+又每個

原帖由 littlelamlam 於 16-02-23 發表
自兩個小朋友出世做ftm, 眠乾睡濕, 又每個餵左2年人奶, 自問盡力做好媽媽既本份, 但小六既大仔成日激我, 每 ...
你平時屋企是否太富有?

請工人/叫外賣?啲錢佢地覺得個天跌落黎?。 如果係天跌落黎,佢真係會「唔明讀書為乜」😔

珍珠宮

"自兩個小朋友出世做ftm"
好奇一問,因為我PLAN緊生B,你係咪曾經做過WORKING媽媽?
我想請教你有無招數可以過比我AR~

另外你話小朋友NG肯做功課,我本身同左我老公有共識,淨係中文同美勞功課係我跟,其他功課連默書考試都係老公跟

同埋阿仔話叫找工人湊佢,比著我就會串返佢,阿仔,其實你都6年班,都就黎升中一,洗乜要工人丫,你咁不滿,不如下星期開始,比你一星期自己照顧自己,正如你提議GE"食野嗌外賣",媽咪照顧阿妹,一星期後我們大家再傾下LA

男爵府

我都知道聽到呢啲說話一定唔開心,但唔使太上心,我覺得你個仔係衝口而出姐,有時大人都會講錯說話啦,幾反叛都好,都一定知道父母錫佢既

男爵府

jodyfan 發表於 16-2-24 09:29
告訴他,生他養他,是為了日後要佢揾錢養父母。 佢唔讀書,日後點揾錢養父母?

...
老老實實, 我係小六生聽到你呢句, 只會更反感, 邊個話做子女既一定要揾錢養父母? 你當子女係生財工具嗎?

首頁
23456...8

尾頁

跳至