自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

咁恐怖
我露台個d掃把垃圾產飛晒落街...mouth:
個狗籠吹到撞黎撞去....
天台未睇咩環保

原文章由 chinatea 於 08-9-24 10:09 AM 發表

今次個風吹正我地天水圍呢邊,我都係住村屋,我花園d鐵搖椅11點幾已經反哂,出面d野貓走來搵位避風,睇住佢地比風吹到周圍look.

成隻貓吹起,1點幾我打打下blog都跳左電,呢個風來得快走得快,但唔代表落到3號波就安全者. ...

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 ii-3 於 08-9-24 08:52 發表
我覺得呢次要讚教育局, 一早宣佈唔使上學.
今早上班,出面真係幾大風, 同埋有好多樹跌下地, 左住條路.

同意 !!!

今朝早上 6 點仲係掛 8 號 , 咁佢宣佈停課係做得好岩 ,

你要知道 , 有好多小朋友係跨區返學 ,

真係 6 點幾就要起身 , 之後上校車 ,

如果佢冇宣佈 , 咁大家都唔知返好定唔返好 ,

但係佢依家一早就宣佈咗停課 ,

咁大家又可以安心再去瞓一陣

今朝天文台 6 點半先轉 3 號 , 如果要返學 ,

個個咪好心急返學 , 又驚遲到 , 交通又大亂 ,

到時咪又比人話 , 點解唔早 d 落波........

真係難為咗天文台

侯爵府

學校停課....關... 關... 關... 天文台咩事....

點解又鬧呀~

我覺得天文台今次做得好好呀~
香港市民話用字不當, 佢又改用時間, 話6點就6點, 話落波就落波... 仲想點呀...

男爵府

真係不知所謂喇..........

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 07:52 發表
叫教育署宣佈唔駛返學,
3號仔下所以中小學都唔駛返,真係史無前例

伯爵府

其實三號波唔洗返學, 我又唔覺好史無前例喎. 有印象上年都試過只係得一號波, 都所有幼稚園停課啦, 咁三號所有中小學都停課, 都唔算史無前例啫.

男爵府

其實樓主唔使咁緊張ge, 妳老公大人大姐, 唔通唔識得自己照顧自己咩, 唔通有危險都盲中中, 中埋去咩. 我老公份工, 係8號甚至更高風球都要返工的, 黑雨更加唔使講啦. 我同佢都唔係好擔心wor, 最驚係無車搭姐. 半年前, 我地未搬出市區時, 我地仲要住大嶼山內的村屋tim.
原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 10:12 發表
係呀,我叫佢唔好返架....
不過佢見個天無咁黑,d雨細左d就拿拿聲出左門口啦....

佢份工有時要向室外做野...
唔知佢今日駛唔駛出去室外做野....
我已經叫佢盡量唔好走出去

不過佢話九龍有大廈應該d風會無咁應

...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Reximom 於 08-9-24 09:55 發表

呢d野睇人啦, 有d人係好蛇qua, 今朝有幾大風呀? 都不知幾多小姐太太晨早返哂工啦!

我老豆大人做地盤的
佢試過八號風球都去開工, 無有怕~~當然事後我知道緊係話佢
佢做做下評估過現場環境, 覺得有危險性, 即刻走人

我想話 , 一個男人, 面對風雨唔會膽脅
識得因應情況作出果斷的判斷, 先係真正有自理能力的人囉

水晶宮

畀面勳章

好驚呀~ 佢而家唔淨止鬧天文台,仲鬧埋我呀~

原文章由 RonicaKwok 於 08-9-24 10:28 發表
學校停課....關... 關... 關... 天文台咩事....

點解又鬧呀~

我覺得天文台今次做得好好呀~
香港市民話用字不當, 佢又改用時間, 話6點就6點, 話落波就落波... 仲想點呀... ...

大宅

畀面勳章

何止呀,仲要接埋d由溫室長大的大學生的家人電話,問下自己個子女今日駛唔駛返學,有無停課。

唔係間間大學都停課的呀! 一向以來都唔停的呀! 大學生,一般最細都19歲啦(浸大除外),大人來呀,同返工一樣。d尊貴的教授都返曬來上緊堂啦。

原文章由 chanwendy 於 08-9-24 10:07 發表

大學停課都只係學生唔洗返學啫, 教職員都係要返工架喎.

大宅

算啦,講道理又好咩都好啦...
我老公唔出門都出左......
每件事個個感受都唔同既

我真係覺得佢有問題先出黎呻下
我唔係"係又鬧唔係又鬧"

呻完就算架啦

原文章由 bowling2004 於 08-9-24 10:26 AM 發表
邊個得閒同你搵交嗌jet~
係你搵交嗌之嘛~
我響度同你講道理。唔通下下同你意見相反就係同你搵交嗌呀?
你真係好野蠻 輕鬆d啦~

呻都要呻得有道理~
呢度個個都話你唔o岩,但點解你淨係話我搵交嗌呢? 攪 ...

大宅

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 10:09 發表
我開post純粹係呻下

講真,天文台要掛幾多號我真係吹佢唔漲

.......

想話比樓主知, 天文台係無權叫教局安排停課,
停課與否,係由教局定.
不如你開多個post插教局不知所謂啦!!

btw,我好滿意今次教局安排

水晶宮

畀面勳章

我都唔知原來有林樹就代表要掛10號風球。
真係不知所謂喇~

原文章由 hola 於 08-9-24 10:25 發表
其實我都係住村屋,
我附近都有"林"樹,
我仲要住離島,
知道3號之後我都照返工,
一路都唔叫好大風,
我9點已經坐咗係公司.....

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

我而家呢邊落緊超大雨!
d細路如果返左學一陣間都唔知點算。

原文章由 yuet 於 08-9-24 10:32 發表

想話比樓主知, 天文台係無權叫教局安排停課,
停課與否,係由教局定.
不如你開多個post插教局不知所謂啦!!

btw,我好滿意今次教局安排

水晶宮

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 10:12 發表
係呀,我叫佢唔好返架....
不過佢見個天無咁黑,d雨細左d就拿拿聲出左門口啦....

佢份工有時要向室外做野...
唔知佢今日駛唔駛出去室外做野....
我已經叫佢盡量唔好走出去

不過佢話九龍有大廈應該d風會無咁應

...

怕且你先生都成左年囉可 ?

大宅

我老公就係負責地盤"安全"架lor....
我當然相信佢既判斷能力...

但有時意外既野好難遘架麻....

不過我唸佢今日d工人應該唔駛開工瓜.....
工人唔駛開工就唔駛出地盤,咁就安全好多

原文章由 莎莎莉莉 於 08-9-24 10:29 AM 發表

我老豆大人做地盤的
佢試過八號風球都去開工, 無有怕~~當然事後我知道緊係話佢
佢做做下評估過現場環境, 覺得有危險性, 即刻走人

我想話 , 一個男人, 面對風雨唔會膽脅
識得因應情況作出果斷的判斷, 先係真正有自 ...

水晶宮

畀面勳章

我都想開topic呻下,我買左咁多年六合彩都唔見我中頭獎!
馬會真係不知所謂!

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 10:31 發表
算啦,講道理又好咩都好啦...
我老公唔出門都出左......
每件事個個感受都唔同既

我真係覺得佢有問題先出黎呻下
我唔係"係又鬧唔係又鬧"

呻完就算架啦

...

水晶宮

原文章由 hiuhiues 於 08-9-24 10:35 發表
我老公就係負責地盤"安全"架lor....
我當然相信佢既判斷能力...

但有時意外既野好難遘架麻....

不過我唸佢今日d工人應該唔駛開工瓜.....
工人唔駛開工就唔駛出地盤,咁就安全好多

...

既然係咁擔心先生安全, 我理解既, 不如唔好做呢份工, 搵過份寫字樓架啦, 安全好多架

大宅

至從上次個易搵架飛落街..
應該係吊住向天台

我就超驚...

好彩上次無整到人咋....

原文章由 Reximom 於 08-9-24 10:33 AM 發表

打風緊係咁架啦, 碎料呢至播, 有幾驚呀!

水晶宮

畀面勳章

唔洗做匿響屋企會唔會更加安全呢??

原文章由 上校車 於 08-9-24 10:37 發表

既然係咁擔心先生安全, 我理解既, 不如唔好做呢份工, 搵過份寫字樓架啦, 安全好多架

首頁
45678...11

尾頁

跳至