家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

+3金熱血

裝修請介紹, 謝謝

各位師傅請指教, 謝謝,

1. 以下既裝修及傢俬, 大概要幾錢?
2. 如果地板係紫檀木, 要唔要打水晶臘?

實用面積:805呎, 三房兩廳.
1. 全屋廳房將身天花剷底, 髹防潮油, 3層批灰及髹ici乳膠漆/同錶牆紙
2. 全屋地板車磨打水晶臘(要嗎?)
3. 客飯廳新造天花線上油漆加燈
4. 8.5紫檀木門油上淺色(白色)
5. 走廊位安裝自動閉門
6. 走廊位頂造儲物櫃(如何造?)
7. 走廊按一電制(插小牆燈用)
8. 主人房一幅10呎牆做入牆衣櫃(即用牆作衣櫃+一門遮著)
9. 單人房一幅牆做入牆書櫃
10. 安裝投射電視的架
10. 安裝燈(3房2廳)
11. 5個窗安裝窗花+curtain

家私:
主人房
1. 5呎x6呎床
BB房
2. 子母床
3. 衣櫃
書房
4. study desk
5. 2人睡的sofa床

6. 三人座高貴的真皮sofa, 可彈出來仰睡
7. 磨沙glass 四人飯桌+椅
8. 鞋櫃
工人房
9. 工人房2x6碌架床(下面可以收藏起來, 上面是櫃, 可以嗎?)

別墅

Re: 裝修請介紹, 謝謝

我上個月裝修左間屋,862呎,2手樓,都做左幾多野,全屋牆身天花鏟底貼牆紙,廳做射燈燈槽連拱形假天花連實木天花線,全屋定做傢俬,書房兩面大玻璃,全屋櫸木地板,廚房重新做實木廚柜,廁所都係,全屋燈都係用光暗制等等(太多野)都係9萬8千幾,我都格左好耐(超過3個月),終於我老公個老闆就介紹左個師父俾我地,價錢真係平好多,最貴果間公司要成21萬先得,呢個師父最好既就係佢帶埋我同我老公一齊去揀料,佢解釋俾我聽其實裝修價錢相差咁大係因為好多師父唔識用平既價錢去買靚既裝修材料,個師父幫我做完之後我都真係好滿意,所以我有朋友裝修都介紹俾佢識,你有興趣就PM俾我啦! :-P

洋房

Hello, 請pm比俾我

男爵府

Pls also pm to me. Tks

男爵府

Please PM to me.

Thanks.

October

大宅

請email我 also !
有冇相 睇呀?
謝謝...

民房

please pm to me

大宅

裝修真是好痳煩, 我找一間設計公司做設計, 佢比我的設計唔係好合我要求, 所以我要佢地改完又改, 結果佢地hold起我的project, 成個月都未幫我開始做, 又唔肯退番訂比我, 唉!

大宅

刀嘜媽媽:

please pm to me,thanks

Rl

複式洋房

刀嘜媽媽 ,
pls pm the details to me !coz i want to decorat my house a few months later!
Thx a lot!
I Love AH :-D :-D

子爵府

我頭先問過我朋友,佢有以下部份答案:

1. 全屋廳房將身天花剷底, 髹防潮油, 3層批灰及髹ici乳膠漆/同錶牆紙 (其實可直接油防潮漆,吾駛side$)
2. 全屋地板車磨打水晶臘(紫檀木係靚野,吾係打水晶臘架!不過我聽吾明佢講咩?)
4. 8.5紫檀木門油上淺色(紫檀木門甘靚油力架得na!油油好大side wor~)
6. 走廊位頂造儲物櫃(即係假天花)
10. 安裝投射電視的架
10. 安裝燈(3房2廳)
11. 5個窗安裝窗花+curtain (呢3樣如果你自已買咗/訂咗,通常都附加送ga…)

因為d家私大多無比尺寸,而且$係跟款同材料ga,所以好難講wor~不過佢建議除非你想要個款好特別,如果吾係不如買現成,平d又吾駛煩。

如果你想要詳細報價不如你自已聯絡佢na!記住要準備尺寸,最好係有屋ga平面圖la…

子爵府

pangpuiyee 寫道:
裝修真是好痳煩, 我找一間設計公司做設計, 佢比我的設計唔係好合我要求, 所以我要佢地改完又改, 結果佢地hold起我的project, 成個月都未幫我開始做, 又唔肯退番訂比我, 唉!

有無搞錯ar!你無比deadline 佢地ar? :evil:

子爵府

刀嘜媽媽:
你個師父都幾平bor…我上次介紹咗我朋友比同事,不如等我又報下價比你地參考ar!

5xx呎,全屋牆身天花鏟底批灰油防潮油,廳做天花線,廚房廁所全起磚重鋪,折門新按2玻璃摺門,廁所做假天花,全起木地板重鋪池磚,廚房做13呎廚柜&吊柜,全屋奘燈,奘窗花(燈&窗花自購),奘3x個電制,廁所新奘厕具,房門大門油油…… 好似仲有d野…甘上下埋單$17萬幾,廚房廁所全起磚重鋪同木地板重鋪地磚最貴,不過鋪磚不嬲都係貴

大宅

刀嘜媽媽:

please pm to me, Thanks!!

複式洋房

please pm me also! thanks in advance!

伯爵府

+3金熱血

candycan及刀嘜媽咪,

謝謝你們. 係呀, 紫檀地板好靚架. 刀嘜媽咪個師父無報磨地既價, 我仲以為佢報漏添, 原來根本唔應該磨. 第二個師父話磨左會淡哂色, 變哂質囉.

其實我都唔捨得油淺色門. 但係如果唔油淺色門, d 傢私就要用深色, 結果全屋都好紫檀, 捉蚊就慘喇. 但係, 錢又都緊. 好頭痛(physical), 唔知點算.

子爵府

786 寫道:
但係, 錢又都緊. 好頭痛(physically), 唔知點算.

係ar~奘修真係好頭痛(non–physical), 我仲記得我上次奘修揾錯人!個死人頭手勢差,廁所地下去水又做得吾好,仲整濕咗廳木地板,浮起晒又吾賠,一鑊泡!!激死我地:evil: 後來揾咗個師傅,佢個班底吾錯bor~幫我地整番好,甘緊係駛多咗$na! 跟住個師傅仲同我老公不知幾老友tim… 你搵多幾間報價na…另外你真係諗諗d傢俬盡量買現成ga,平過訂做好多架!

大宅

786,
個人意見,紫檀木門保持原色比鬆上白色好看(跟地板一致),再配上淺色傢俬,做成視覺上的對比.蠻好看.
但若木門是舊的,而地板新做,就要取個地板的sample返屋企拼一拼d色,因為嚴格來說,紫檀地板也可分七種顏色,常見的有偏紅/偏綠/偏黃,賣的sales也未必識分,廠來那批貨什麼就什麼,但行家就一定識分.最好就是顏色相近.
另外,若地板所焗的漆是啞面,那木門也油啞力架就會一致d.
預祝妳一切順利

男爵府

您好,未知您找到合適的裝修師傅未呢. 我的老公是做裝修. 我家的裝修都是出自他手筆,幾好, 各樣都好襟用. 如有興趣及須要幫忙. 或須要更多資料的話, 請pm給我啦.

大宅

786 & 刀嘜媽咪,
你地有無收到我pm呀???

首頁

尾頁

跳至