自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

回覆:預算案:基層感失望「零分都俾多」

又綜援又公屋住都失望
香港唔岩你住走啦基層
洗碗都萬幾蚊個月啦懶人

男爵府

引用:根本就係打劫中產來養呢班所謂基層

原帖由 conniemar 於 16-02-24 發表
根本就係打劫中產來養呢班所謂基層

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

conniemar 發表於 16-2-24 17:15
根本就係打劫中產來養呢班所謂基層

所以更加唔可以實行全民退休保障, 呢個福利係打劫勤力既人去飬懶人"一世"

綜援+全民退保 真係可以成世唔洗打工都有飯開 , 到時我都情願做基層

SillyU    發表於 16-2-25 13:48
liaosee    發表於 16-2-25 00:05
bellmai    發表於 16-2-24 23:38
laiyuki    發表於 16-2-24 17:31
MsBusy    發表於 16-2-24 17:22

大宅

BK Milk勳章

不勞而獲,仲要得寸進尺

難為我哋哩啲百無,為頭家,早出晚歸,交埋租/死慳死抵有首期要供樓,月月清,又無得睇住仔女成長,仲要咩津貼都無,仲要交稅養埋佢哋

佢哋就超低價有得住,日日遊手好閒陪仔女成長,樣樣有津貼,仲要多多要求,我呸

Moinblack    發表於 16-2-25 10:45
bellmai    發表於 16-2-24 23:38

珊瑚宮

2024年龍年勳章

咪係囉, 陳X全仲話免差餉係還富於富!
大佬, 好多人冇資格申請公屋, 死慳死抵捱層樓, 稅就要交, 乜津貼又申請唔到, 免下差餉減輕下負擔有乜問題呀
乜都話基層基層, 中產付出咁多想有少少得益都唔得?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實啲基層點先叫滿意

原帖由 bkfans 於 16-02-24 發表
其實啲基層點先叫滿意??

已經享受緊公屋醫療乜乜物物津貼連眼鏡上網乜都有支助甚至免費
我昨天看新聞,一羣戴口罩既綜援家庭,要求政府:
1.每月上網費资助,佢地話每月只比200元太少,令到佢地join既網速太慢,所以仔女無法準時交 /做完網上功課!
要求提高每月上網費资助。
2.每個綜援家庭政府只比錢佢地買一套電腦,阻礙佢地有多個仔女既家庭同時上網學習。
要求綜援家庭每一孩子可免费買一部電腦(政府比錢)。

睇完,想即刻申請移民,吾再交税比呢個白痴政府!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bkfans 發表於 16-2-24 17:21
咁又唔會. 住公屋可以一年去十次八次旅行, 攞綜援會俾人查.
你唔記得海嘯嗰兩公婆

侯爵府

引用:其實啲基層點先叫滿意??+已經享受緊公屋醫

其實啲基層點先叫滿意??

已經享受緊公屋醫療乜乜物物津貼連眼鏡上網乜都有支助甚至免費
基層人士未必一定住公屋掛?
咁住板間房劏房嗰啲叫咩?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:其實已經好好啦,基層所有的福利,社會資源

原帖由 oooasis 於 16-02-24 發表
其實已經好好啦,基層所有的福利,社會資源,都是納稅人比錢才有。
現在收稅有多,比返少少納稅人好合理, ...
我屋企c6 一個搵錢養5個,剛好唔駛交稅但又冇資格申請乜乜津貼,但我真心覺得呢個預算案唔錯(除左綜援双糧)不過總好過3糧

禁止訪問

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:rickybb123456 發表於 16-2-24 17:13

好似話攞綜援學童, 係學校有乜福利都會優先
我地唯有睇開D

感恩自己自食其力5洗人幫

我為貓狂

男爵府

貪得無厭

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:kkan 發表於 16-2-24 17:15 算啦...

咁又唔會. 住公屋可以一年去十次八次旅行, 攞綜援會俾人查.
查到可以話朋友請

我為貓狂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

人心係不足的,比幾多都會唔滿意架啦,不過一個地方推行太多福利主義,下場可能好似歐洲咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bkfans 發表於 16-2-24 17:27
講到尾, 就係想同中產生活睇齊.
咪係囉, 中產都要交稅家, 而家只係交少D咁解, 唔係政府送錢比我地, 申請資助津貼永遠唔到中產一批, 個個月儲埋就為左1月4月交稅, 又有幾多人知道交稅人有幾慘?
分分鐘仲要同銀行借錢

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

ac321 發表於 16-2-24 17:23
我昨天看新聞,一羣戴口罩既綜援家庭,要求政府:
1.每月上網費资助,佢地話每月只比200元太少,令到佢地jo ...
我屋企电脑壞左,我未買,我叫阿仔在學校做。

珍珠宮

引用:Quote:rickybb123456 發表於 16-2-24 17:13

原帖由 kkan 於 16-02-24 發表
算啦...而家好多人覺得住公屋=攞綜援架喇
因為太多新移民住公屋而呢班人絶大部份系攞綜緩,所以比其他人甘覺得,而我識好多朋友住公屋系有返工自食其力

kkan    發表於 16-2-24 17:35
我為貓狂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無付出, 只望派錢, 幾多先滿意

放下自在

首頁
12345...9

尾頁

跳至