家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽... 請不要向我說對不起.

一路以來我從來都無問媽媽有幾多資產, 只知佢平時會做定期收息過活, 自結婚以來佢叫我以後不用拿家用回家因我自己已有個家.
但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六晚還好地地約媽媽去游水, 但轉頭打來說不去問佢發生什麼事情都無說收線, 15 分鐘後再打去佢只說雷曼無晒d 錢. 而我心目中的數字估可能是幾拾萬. 第二天早上去遊行問清楚她哭著說對不起我們姐弟, 父親. 她說佢自己一手敗晒所有身家145萬, 本來佢唸住派息已夠用餘數死後分給我們, 原來平時節衣縮食落得如此下場.

媽媽個户口一路都有sales follow, 當日定期完咗sales 叫佢買此產品, 在介紹有關產品時只是計算每次派息可以有幾多, 問佢有什麼風險, sales 只是說你到期日取回就物風險都無保証取回本金.根本佢只是以為是一d 稍為高息產品等同定期一樣, 所以都將畢生積蓄放了落去, 另外又sales 了一份人壽當時阿媽都講60幾歲人咁死咗點算. sales 米話加個細佬名落去. 佢地為了佣金不停向老人家埋手. 而家父親不知此事, 媽都不懂得如何向父親交代. 心情極差飯都吃不下.

媽請你不要再對我們說對不起不要自責, 你要保重身體, 就當畢錢提前分了給我們好了.

大宅

i am sorry to hear your case.
under your case, you shall go to the HKMA and the SFC and complain the Bank. your mom is already over 60 years old. the Bank should not recommend her to insure any life insurance products under her name or else.
for the bond issued by lehman, please ask her to wait for the notication from the Bank; and remind what the Bank informed her about the bond. maybe she needs that for the court
hope you collect the money. please also pass my regards to your mom.
the Bank is terrible.

原文章由 mandy_lee 於 08-9-24 11:40 發表

一路以來我從來都無問媽媽有幾多資產, 只知佢平時會做定期收息過活, 自結婚以來佢叫我以後不用拿家用回家因我自己已有個家.
但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六 ...

[ 本文章最後由 jdhwangmom 於 08-9-24 12:56 編輯 ]

等待驗證會員

樓主:

聽佐你媽咪呢件事, 真係好SAD.....

但照你媽咪CASE, 份文件係咪寫明100% 保本, 如果係, 點解可以洩晒....銀行應該要承擔風險, 而唔係你媽咪, 如文件寫上取回本金, 你地可以駁回, 唔可以由你媽咪承擔風險同損失喎!

子爵府

原文章由 mandy_lee 於 08-9-24 11:40 發表

但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六晚還好地地約媽媽去游水, 但轉頭打來說不去問佢發生什麼事情都無說收線, 15分鐘後再打去佢只說雷曼無晒d 錢. 而我心目中的數字估可能是幾拾萬. 第二天早上去遊行問清楚她哭著說對不起我們姐弟, 父親.她說佢自己一手敗晒所有身家145萬, 本來佢唸住派息已夠用餘數死後分給我們, 原來平時節衣縮食落得如此下場.

媽媽個户口一路都有sales follow, 當日定期完咗sales 叫佢買此產品, 在介紹有關產品時只是計算每次派息可以有幾多,問佢有什麼風險, sales 只是說你到期日取回就物風險都無保証取回本金.根本佢只是以為是一d 稍為高息產品等同定期一樣,所以都將畢生積蓄放了落去, 另外又sales 了一份人壽當時阿媽都講60幾歲人咁死咗點算. sales 米話加個細佬名落去.佢地為了佣金不停向老人家埋手. 而家父親不知此事, 媽都不懂得如何向父親交代. 心情極差飯都吃不下.

媽請你不要再對我們說對不起不要自責, 你要保重身體, 就當畢錢提前分了給我們好了.

香港人真慘,
要擔心小朋友飲大陸毒奶出事,
又要擔心老人家俾無良Sales呃出事!

[ 本文章最後由 viewer 於 08-9-24 19:37 編輯 ]

男爵府

原文章由 viewer 於 08-9-24 13:53 發表

香港人真慘,
要擔心小朋友飲大陸毒奶出事,
又要擔心老人家俾無良Sales詭出事!

好多謝各位係度比我抒發一下. 而家唯有係度等. 同希望中銀份保單無事. 最重要係媽媽可以早日放低.

男爵府

今日生果日報都有談及, 話連大學教授都中計, 及說他們有部份苦主購買雷曼債券時, 已將sales所有對話內容錄音, 相信會呈上法庭....
你試下聯絡買了雷曼債券的其他苦主, 商討追回本金途徑...........希望你家人可以討回血汗錢!!

但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六 ...

複式洋房

政府老早要監管下銀行呢方面既行為啦! 希望呢件事老人家就算羅唔足, 都羅番部份錢~

大宅

錢財身外物, 最緊要一家人開開心心, 記得依排陪你咪多 d , 我媽咪雖然無你媽咪無咗o甘多但都無咗20萬, 前排佢好唔開心但佢依排開心 d 化咗, 因為佢有我地喺佢身邊!
原文章由 kit7266 於 08-9-24 14:21 發表
今日生果日報都有談及, 話連大學教授都中計, 及說他們有部份苦主購買雷曼債券時, 已將sales所有對話內容錄音, 相信會呈上法庭....
你試下聯絡買了雷曼債券的其他苦主, 商討追回本金途徑...........希望你家人可以討 ...

大宅

真可悲 ! 我相信你的媽媽一定可以好快從悲傷恢復過來的,因她有你們這樣考順的兒女 !

珊瑚宮

環保接龍勳章

人就係容易被人"呃", 其實我唔應該用"呃". 個問題係佢地/"人"會信. 我成日見到d阿婆阿公係某些店門前排隊. 我真係會好嬲的, 十個有九個係被人呃, 我會開口係行過條隊同老公/朋友大聲講"有人被人呃左錢, 自己要小心", 但大部份人都信, 我老公仲笑我"正氣"過籠.

你媽咪真係唔好彩, 佢以為銀行一定穩陣, 我一向都同我媽咪講, 銀行並不被任何機構可信的;. 總之每做每一件事要小心衡量, 係自己要小心睇清楚.

希望你媽咪早d平復到. 就算你幾肉痛, 千其唔好俾你媽咪睇到呀~

大宅

回覆 #1 mandy_lee 的文章

唉!點解會同你境況咁似?
‘媽... 請不要向我說對不起’ 我同樣同我媽講,因是她力薦我買的,我損失的只是萬計。但她卻損失百萬計。我同樣用你一樣的那句 ‘就當畢錢提前分了給我們好了’ 來安慰她,唉!世紀大騙局,唔好彩俾我地遇上,當是當黑囉! 唯有投訴、投訴!你媽填咗表未?

大宅

我爸爸都系畢生的積蓄給中國銀行騙了

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yuenwinnie 於 08-9-24 16:10 發表
‘媽... 請不要向我說對不起’ 我同樣同我媽講,因是她力薦我買的,我損失的只是萬計。但她卻損失百萬計。我同樣用你一樣的那句 ‘就當畢錢提前分了給我們好了’ 來安慰她,唉!世紀大騙局,唔好彩俾我地 ...

點解會同你的境況完全一樣呀 ?

媽... 請不要向我說對不起’ 我同樣同我媽講
我的損失只是十多萬, 但她卻損失百萬計.

大宅

原文章由 yuenwinnie 於 08-9-24 16:10 發表
‘媽... 請不要向我說對不起’ 我同樣同我媽講,因是她力薦我買的,我損失的只是萬計。但她卻損失百萬計。我同樣用你一樣的那句 ‘就當畢錢提前分了給我們好了’ 來安慰她,唉!世紀大騙局,唔好彩俾我地 ...

請問可以點做??

大宅

回覆 #14 Manky媽咪 的文章

上金管局網頁http://www.info.gov.hk/hkma/
網頁第一頁左邊有專欄給雷曼迷你債券,clik去,有一段文字,click attached form 可download 投訴form,寄回or fax給他們。雖然是投訴信,集役成球,總好過什麼也不做。

大宅

原文章由 yuenwinnie 於 08-9-24 17:06 發表
上金管局網頁http://www.info.gov.hk/hkma/
網頁第一頁左邊有專欄給雷曼迷你債券,clik去,有一段文字,click attached form 可download 投訴form,寄回or fax給他們。雖然是投訴信,集役成球,總好過什麼也不做。 ...

Thanks!

大宅

我都係今次受害者,喺中信嘉華買咗50萬ELI...雷曼出品...己經e咗投訴信,我聽日會離開香港8日,好擔心!我哋呢班苦主可以點呀...
P.S.己收到係mb #...多謝!我哋互相支持住呀!

男爵府

原文章由 chweebebe 於 08-9-24 17:25 發表
我都係今次受害者,喺中信嘉華買咗50萬ELI...雷曼出品...己經e咗投訴信,我聽日會離開香港8日,好擔心!我哋呢班苦主可以點呀...
P.S.己收到係mb #...多謝!我哋互相支持住呀! ...

阿媽而家有物集會都會出席, 但好怕父親在電視or 報紙看到她. 佢已經另外約了幾個婆婆一齊去 全部都係 60幾 70 歲 . 臨老先落得此下場, 真是不忍心.

子爵府

我又係無過問阿媽D錢, 上週心血來潮, 問阿媽有物投資, 佢話吾記得叫什麼, 三個月收一次息, 到週六, 再問, 佢話銀行通知她"中招", 跟住佢同我講話我有簽名, 佢怪我!
我記得佢曾經叫我簽文件做高息XX之類, 我講過話吾明係物, 想吾簽, 但我忘了最後有無簽, 還是另一次類似事件, 我媽就話我無警告佢. 佢成日話存款無息, 吾通佢自己D錢點處理都吾得? 我吾會話佢俾人騙, 因為份資料講明吾保本, 只係SALES為左做生意, ...
我都吾敢怪佢, 唯有講錢財自外物, 健康緊要D.

[ 本文章最後由 vyvy 於 08-9-24 17:45 編輯 ]

大宅

回覆 #8 Manky媽咪 的文章

我媽媽都係甘就冇佐部份退休金. 我都好坦心佢, 而自己都冇能力俾返果d loss佐既錢佢.
因為我自己都唔見佐好多錢
不過, 我覺得:
我們一定可以討回血汗錢!!但可能要花d 時間啦

[ 本文章最後由 josewing 於 08-9-24 18:51 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至