自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:catfield+發表於+16-2-25+17:25+講得

原帖由 pigmei 於 16-02-25 發表
a好多年前我阿媽又係好似你阿媽,話好多人都係有做野都攞到綜援,叫我幫佢兩公婆申請,我話如果申請,我地(仔女 ...
佢一講親,我話我地要簽衰仔紙,呢d野我唔識簽喎。

佢再講多兩句,我就會話,佢地咁叻教你,你咪自己去申請囉,關我咩事。

我阿婆每次一講話去 \'乞\' , 我就忍唔住話乞咩乞唧,依家你係乞衣呀。

真係好嬲

公爵府

引用:Quote:原帖由 馬明嫂 於 16-02-25 發表其實

原帖由 c.hutchson 於 16-02-25 發表
講得好!
我今朝睇報紙,唔記得嗰個家庭係咪綜援,總之係一家4口只係靠老公個1.1萬黎生活,未上到公屋要租 ...
上得報紙訪問果埋,多數都係面皮厚報細入息,講到自己有幾慘得幾慘,但求快d比間新公屋佢哋(舊都唔要)

我咁睇,佢哋講自己可憐姐,但係佢哋都係有老公去搵食,冇拎綜援丫,生幾多個都唔關我哋事,最緊要佢哋仲肯去做野,呻下窮,我接受到

我睇唔起拎綜援仲要話冇三糧,有手有腳唔做野,話學咩學物冇錢,話去邊去邊冇錢,咩都想政府資助,真係懶過隻豬

綜援去海洋公園好似唔使錢定係比廿蚊,學野可以去康文署抽籤,去遊學冇錢咪唔好去,好多小學而家都係去大陸幾日收幾百,拎綜援同全免學費果d,仲可以申請賽馬會咩基金

只可以講,唔改綜援制度只會飬更多懶人,令更多人不滿

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由+catfield+於+16-02-25+發表講

原帖由 馬明嫂 於 16-02-25 發表
我快心理唔平衡
我同你差不多,一見親呢d人就嬲,
我細果時夠咩都無喇,咩旅行喎,我第一次去海洋公園係小六畢業既學校旅行,要比$150, 我求左我媽好耐我媽先肯比錢我去。

第二次去海洋公園就已經係20歲既時候喇。

咩遊學團,我讀書時連長洲都未去過呀,果時放學返到屋企仲要幫阿媽做家務同照顧細佬,邊似得依家d綜援戶咁幸福,可以用免費既電腦打機上Facebook

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+馬明嫂+於+16-02-25+發表其實

原帖由 c.hutchson 於 16-02-25 發表
講得好!
我今朝睇報紙,唔記得嗰個家庭係咪綜援,總之係一家4口只係靠老公個1.1萬黎生活,未上到公屋要租 ...
我地細個全家旅行只去過2次!其他十係爸爸開工搵錢,我口細佬同媽咪去!

伯爵府

引用:今朝+radio+phone+in+節目,+竟然有人話对bu

原帖由 林嬌嬌 於 16-02-25 發表
今朝 radio phone in 節目, 竟然有人話对budget plan 失望因"没有公屋免租。" 也太過分了!

...
本身公屋已經係享受左福利 仲要免 太過份啦

珍珠宮

回覆:純討論- 綜援 政府支助

我身邊都識幾個人係呃綜援 擺明唔駛返工攞政府錢果隻 不過無實質證據無得舉報

伯爵府

引用:Quote:原帖由+c.hutchson+於+16-02-25+發表

原帖由 shop_baby 於 16-02-25 發表
上得報紙訪問果埋,多數都係面皮厚報細入息,講到自己有幾慘得幾慘,但求快d比間新公屋佢哋(舊都唔要)

我 ...
唔好講話有左一定要生 咩生命黎 無能力但黎問政府拿福利 見到好慶
更加討厭個d新移民 講話咩內地 住地方大d又咩 咁好做咩黎香港

伯爵府

引用:Quote:原帖由+c.hutchson+於+16-02-25+發表

原帖由 baby_chu 於 16-02-25 發表
我地細個全家旅行只去過2次!其他十係爸爸開工搵錢,我口細佬同媽咪去!

...
我都係廿幾歲先叫去旅行
最慘係講到政府對佢地唔住咁款
唔洗做有錢用 真係辛苦晒

洋房

讚成,完全諗唔到出雙糧/3糧既理由

伯爵府

引用:Quote:catfield+發表於+16-2-25+17:25+講得

原帖由 pigmei 於 16-02-25 發表
a好多年前我阿媽又係好似你阿媽,話好多人都係有做野都攞到綜援,叫我幫佢兩公婆申請,我話如果申請,我地(仔女 ...
簽衰仔紙 正常係個人都唔會簽

大宅

回覆:馬明嫂 的帖子

Totally agree with 樓主!

大宅

無錯

資助真係比有需要嘅人
資助綜援嘅目的都係好嘅
但比啲big6人拎晒 / 呃綜緩
真係心都淡晒
寧願cancel 綜援好過

自己賺錢交稅
比啲人咁呃法,真係好嬲

侯爵府

以前,拎綜援係唔敢俾人知,而家?個個諗點拎綜援,隔離post話羨慕人住公屋
人地點其實唔關我事,但我好慶幸我同我老婆身邊冇人係做大食懶拎綜援,大家努力工生活。

伯爵府

引用:無錯資助真係比有需要嘅人+資助綜援嘅目的

原帖由 Rachel_yung 於 16-02-25 發表
無錯

資助真係比有需要嘅人
同意

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

馬明嫂 發表於 16-2-25 17:18
其實綜援定義 係提供比有需要人士最基本生活

老父經常說:要好生活一定要靠自己努力
去旅行遊學有關愛基金 好似係 $3000
海洋公園同 Disney land 佢地每年每個主題公園至少去一次。
學校課外活動同上網費都有資助喎。

仲有好多福利我地唔知咋 

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我已經慳番啖氣暖肚, 對住ed 大食懶, 唯有希望下世要做番牛馬來服務番世人。

子爵府

引用:其實綜援定義 係提供比有需要人士最基本生

原帖由 馬明嫂 於 16-02-25 發表
其實綜援定義 係提供比有需要人士最基本生活

老父經常說:要好生活一定要靠自己努力

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bu-bie 發表於 16-2-25 17:37
成日都話真係老弱傷殘,就應該有綜援資助。
其他有手有腳想攞援助就唔該去幫政府做社區工作,挖地掃街洗馬 ...
沒錯
攞粽援就應該要去社區工作
食就去社區食堂
有床位瞓已經好足夠
仲想要上網費 遊學費 娛樂費

依家D福利叫縱援

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ian723 發表於 16-2-25 19:05
去旅行遊學有關愛基金 好似係 $3000
海洋公園同 Disney land 佢地每年每個主題公園至少去一次。
學校課外活 ...
資助真係多到數唔晒~~~~
淨係醫療,真係一毫子都唔使出,包括要收費ge項目(例如:通波仔),所以佢哋一有少少唔舒服係唔會睇私家醫生,直接去急症室,佢哋有的是時間,等幾多個鐘都冇所謂

海洋公園都有資助綜援人士ga,仲有搬屋津貼、家庭電器、手提電話、殮葬津貼........名副其實ge生養死葬

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

根本綜援制度就有問題,福利國家如 Canada 都係只可拎三年,仲係用過去 6 個月平均工資來做 reference,點會綜援仲多錢過打工,更唔係生完仔就去呃錢,全世界只有香港咁著數,綜援根本應該取消,真係無飯食嘅,喺社區會堂做飯堂,俾人去食飯囉,派飯卷都可以吖,做咩要派錢?!

flowerrain    發表於 16-2-26 12:39
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

首頁

尾頁

跳至