在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想睇醫生,但無人睇b等得老公放工,診所都關門。想問ftm病左係咪會帶埋BB去診所。。。有

大宅

回覆:自己病會帶埋b去診所嗎?

一係睇夜診, 一係帶埋bb

試過帶埋去診所,掛號後問定大約幾時有得睇,行出診所外等, 就到先返入去, 快睇完,回家同bb即沖涼/消毒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會帶埋bb。

我住既地方d 醫生唔會接d 傷風感冒既人黎睇,所以我多數係自己吽好或靠食成藥。

大宅

引用:會帶埋bb。我住既地方d 醫生唔會接d 傷風感

原帖由 bosch 於 16-02-26 發表
會帶埋bb。

我住既地方d 醫生唔會接d 傷風感冒既人黎睇,所以我多數係自己吽好或靠食成藥。 ...
因為餵緊人奶所以唔想自已食藥。
我都想吽好但已咳左3星期啦。。。

妳果度啲醫生係專科?

大宅

引用:一係睇夜診, 一係帶埋bb試過帶埋去診所,

原帖由 bibibb 於 16-02-26 發表
一係睇夜診, 一係帶埋bb

試過帶埋去診所,掛號後問定大約幾時有得睇,行出診所外等, 就到先返入去, 快 ...
唔該哂呀,都係方法

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

海綿仔 發表於 16-2-26 08:41
因為餵緊人奶所以唔想自已食藥。
我都想吽好但已咳左3星期啦。。。

普通家庭醫生。我大仔燒40度,個assistant 都唔俾我地去睇醫生。果次之後我d 小朋友燒到40度,冇其他問題我都費時打電話去問,費事浪費我d 時間。入急症室要有救護員或相關醫生覺得有需要至俾入。

你有冇試燉橙? 或燉洋蔥水?燉洋蔥水甜甜地易入口過燉橙。

大宅

回覆:海綿仔 的帖子

冇帶過,多數自己吽好,或者忍到老公放工/假先去睇

大宅

回覆:自己病會帶埋b去診所嗎?

呢兩日又好返啲,我諗都係算啦。。多謝妳地的意見呀。。實有用

珍珠宮

bosch 發表於 16-2-26 09:23
普通家庭醫生。我大仔燒40度,個assistant 都唔俾我地去睇醫生。果次之後我d 小朋友燒到40度,冇其他問題 ...
40度無得see doctor,咁如何治理?去藥房自己買藥不需要醫生紙嗎?

瑪瑙宮

Minnie2010 發表於 16-3-2 23:18
40度無得see doctor,咁如何治理?去藥房自己買藥不需要醫生紙嗎?

只係幫小朋友沖涼,抺身,著鬆身衫,多補充水份等等去散熱。 一般發燒或嚨痛等都係塞/食必x痛(paracetamol) ,就算係咳或鼻塞,都係自行買成藥。

呢兩個禮拜我d 仔女輪住病,高燒2日,試過超過 40度,好彩只係齋燒。

首頁

尾頁

跳至