烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問家用焗爐要點焗蛋糕同餅先唔會燒焦呢? 我個爐可選擇上熱管, 下熱管同埋兩條管, 但次次都唔成功,有d氣餒
另外,請問蛋糕點解次次都發到邊大邊細,好醜樣? THX

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 YC 於 09-4-2 04:30 PM 發表
請問家用焗爐要點焗蛋糕同餅先唔會燒焦呢? 我個爐可選擇上熱管, 下熱管同埋兩條管, 但次次都唔成功,有d氣餒
另外,請問蛋糕點解次次都發到邊大邊細,好醜樣? THX ...

焗爐本身有冇得調較溫度?個爐幾大?似乎爐溫唔多平均,要手動轉位。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原帖由 召藥師 於 09-4-3 08:30 發表

焗爐本身有冇得調較溫度?個爐幾大?似乎爐溫唔多平均,要手動轉位。

無得較,只可以選上熱管,下熱管或兩支管, size大約好似微波爐咁大,但個焗盤只可一次焗五個普通錫紙杯咁大既蛋糕仔

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 YC 於 09-4-3 05:36 PM 發表

無得較,只可以選上熱管,下熱管或兩支管, size大約好似微波爐咁大,但個焗盤只可一次焗五個普通錫紙杯咁大既蛋糕仔

而家一般正式用來焗麵包蛋糕嘅焗爐都有得調較溫度,妳個爐冇得較就唯有整細蛋糕同手動轉位,冇計。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-4-4 02:02 發表

而家一般正式用來焗麵包蛋糕嘅焗爐都有得調較溫度,妳個爐冇得較就唯有整細蛋糕同手動轉位,冇計。

thx. 今日試手動轉位, 效果好少少,無焗燶,不過都係發到邊大邊細, 好醜樣

禁止訪問

伯爵府

其實蛋糕唔難整,最重要係時間同心機,因為有些蛋糕步驟好複雜,有些很容易。

原帖由 kollie2000 於 09-5-6 17:33 發表
我都想學整蛋糕ar////係咪好難整ga~
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

hi...想問下有無mami diy barbie蛋糕或者類似咁樣唧cream ge蛋糕做法有圖文並戊可以參考下...

複式洋房

召藥師
我想問點解我個蛋糕焗完出黎之後入面唔熟既?
出而就熟哂
我第一次整
我個方法係咁(可以幫我睇下咩問題嗎 ):

材料(18 CM 即 7 吋 蛋糕 一個)
雞蛋
4個(用中蛋,每個約50克)
砂糖
75克  
低筋麵粉
80克  
冇鹽牛油(溶化)
30克  
製作過程
1.
先用打蛋器將雞蛋 + 75克糖打起至奶黃色忌廉狀 。

2.
將麵粉篩入輕輕拌勻 。

3.
將溶化牛油慢慢加入拌至均勻 。

4. 倒入已鋪牛油紙之7〞焗模內,以175度焗23-25分鐘 。
5. 焗熟後馬上取出脫模 。

超級版主

原帖由 pekkle_1216 於 09-5-29 11:59 PM 發表
召藥師
我想問點解我個蛋糕焗完出黎之後入面唔熟既?
出而就熟哂
我第一次整
我個方法係咁(可以幫我睇下咩問題嗎 ):

材料(18 CM 即 7 吋 蛋糕 一個)
雞蛋
4個(用中蛋,每個約50克)
砂糖
...

食譜嘅度數及時間只可作參考,因為每個爐爐溫點都有少少偏差,未有經驗前焗蛋糕要多d睇住個爐,觀察蛋糕變化,蛋糕變金黃及有香味就代表就快ok,不過一定要試左蛋糕入面熟左未先,用竹籤插入蛋糕後取出冇生蛋糊粘住及冇生蛋味就焗完,但未熟而蛋糕面已金黃就要蓋錫紙係面焗到熟為止。

複式洋房

thx ~
召藥師
但我想問點解我整完個蛋糕,開頭個面好靚
但之後個面會一岩一忽既

別墅

請問各位媽咪,
我想問你地整蛋糕係用活動蛋糕模定係用慕斯模呀?
謝謝!

伯爵府

初初學整時,我會用活動模,但現在多數會用慕斯模,貪佢脫模時個形會圓d。

原帖由 晴晴小豬 於 09-6-1 18:17 發表
請問各位媽咪,
我想問你地整蛋糕係用活動蛋糕模定係用慕斯模呀?
謝謝!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

複式洋房

我想問吓
牛油蛋糕係咪一定要落泡打粉架

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Barbie公仔立体蛋高製法:

首頁

尾頁

跳至