烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 西點食譜大全-蛋糕類

肥妹仔KanKan 寫道:
家中沒有焗爐.但又希望可以自己做一個蛋糕,怎麼辦呢?現在介紹的台式蒸蛋糕,就只須下鑊蒸燉,材料簡單易做不防一試!

材料:
1. 自發粉130g Self-raising flour
2. 蛋白5隻 Egg whites
3. 蛋黃4隻 Egg yolks
4. 幼砂糖200g Caster sugar
5. 牛油50g Butter
6. 豬肉鬆30g Pork floss

製法:
1. 牛油置放室溫退冰,熔解成可流動溶液待用.
2. 蛋白加入糖打勻至忌廉狀,蛋黃打勻後加入蛋白中輕輕拌 勻成蛋漿.
3. 自發粉分3次篩入蛋漿中,每次均要拌勻至融合才篩入第二次.直至麵粉與蛋漿完全融合為麵糊.
4. 將牛油溶液加入麵糊中迅速拌勻.
5. 糕盤塗上牛油或鋪上焗爐紙,注入一半麵糊放入蒸鍋中以大火蒸 8 分鐘.打開鍋蓋撒下半份豬肉鬆,再注入另一半麵糊,及撒下剩餘的豬肉鬆.蓋上鍋蓋大火蒸20分鐘.
6. 離鍋脫盤置於網架上待涼,即成.

提示:
1. 拌好的麵糊要盡快蒸燉,免得影響蛋糕鬆軟效果.

以下網址有好多蛋糕食譜:

http://www.bonbonkitchen.com/kitchen/page-2.htm

希望大家整得開心,食得開心!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kankan,
我想問如果做好以上蛋糕後, 可否自己買現成一支cream噴在蛋糕四周得唔得, 因為囝囝話想做一 個有cream蛋糕, 因我是初哥唔知得唔得, cream是否在supermarket有得買呢 ?-( ?-(

男爵府

好媽媽勳章

RE: MANGO MOUSE CAKE

tinhei,
我仲想問
C料:雞蛋黃1隻,雞蛋半隻,砂糖30克

雞蛋在未煮過的情況下, 做成餅餡倒入雪凍.
會唔會有問題呢 ? ?-( ?-( ?-(

男爵府

tingchichi>>所以我自己覺得唔太適合小朋友食,但我諗大人食無野卦

民房

怎样make多樣蛋榚

用戶要求終止服務

abarry 寫道:
怎样make多樣蛋榚

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

好媽媽勳章

我想做蛋糕, 但屋企冇地方放咁大個焗爐. 請問買d細

別墅

help

?做唔到雪芳蛋糕.第1次加power 粉,手打麵粉糊半小時; 第2次 加power 粉,加乳化劑,機打麵粉糊半小時.2次都唔發起.
請指教
:-D q^_^p

用戶要求終止服務

[quote]
tingchichi 寫道:
我想做蛋糕, 但屋企冇地方放咁大個焗爐. 請問買d細

用戶要求終止服務

ngyc1125 寫道:
help

?做唔到雪芳蛋糕.第1次加power 粉,手打麵粉糊半小時; 第2次 加power 粉,加乳化劑,機打麵粉糊半小時.2次都唔發起.
請指教

1)粉要過篩起碼2次
2)粉類要逐少加入,快手以切拌法混合,不能攪拌,那樣會消泡.

建議你借”西點學習大百料”或其他烘焙書看看會有幫助

洋房

Thx

男爵府

新手問題
小蛋榚食譜中的沙拉油是什麼?如果用多士焗爐是否都是焗18-20min?
請高手指教

大宅

dayday,

可以用芥花籽油,粟米油同菜油代替沙拉油,你個多士焗爐有冇得教度數?你要跟番食譜所寫既溫度,其實食譜所寫既時間係大約,焗果陣你要睇火,睇下食物幾時熟,焗到咁上下可以用竹纖拮入蛋糕仔,拎番出黎冇麵糊痴住竹纖,即係代表蛋糕已熟,可以出爐~~

男爵府

crystal,

THANKS!咁oliver oil得嗎?

大宅

dayday,
橄欖油同花生油陣味太濃,唔係咁適合用黎整蛋糕~~

大宅

請問有冇藍碑慕斯蛋糕食譜? Thanks!
:mrgreen:

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

各位:
我想學整果隻唔使焗o既芝士蛋糕,
thx!

禁止訪問

複式洋房

sheeta 寫道:
小蛋糕 (posted by zen copied from cookeasy)

材料: 約14個
全蛋 2個
糖 100g (可減少份量)
沙拉油 100g
牛奶 40g
低筋麵粉120g
泡打粉2.5g
香草油少許

1.將全蛋與砂糖拌勻打發
2.慢慢加入牛奶拌勻
3.加入沙拉油拌勻, 勿攪拌過久
4.最后加入低筋麵粉,泡打粉及香草油拌勻
6.將麵糊放入小紙杯中, 以180度烤18-20分鐘左右

各位高手,
你地好, 我有o的問題想請教, 我試過以上嘅小蛋糕, 但係做出黎嘅蛋糕面有o的實, 唔似街買果o的細細個嘅蛋糕仔咁鬆軟嘅, 係唔係我做錯左步驟, 定係個食譜唔係o個種蛋糕黎架!

子爵府

兔仔媽咪,
個食譜咁熟口面既
唔會實架,我以前成日整架,我估你可能打蛋唔夠發同埋加入牛奶同油時攪拌過度..會消泡,咁個蛋糕仔就唔夠鬆架啦∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

別墅

大家好, 我係新手黎架, 岩岩上緊個整蛋糕班, 想問下邊到有整蛋糕的用品買呢? 上堂老師講過係旺角街市附近有一間好齊全又比較便宜的, 名字叫"新xx", 我唔記得個名呀, 你地知唔知係邊, 又或者有無好介紹呢? 我上左成六堂啦, 再唔練習下, 我諗我好快會唔記得哂, 唔該哂!!

首頁

尾頁

跳至