心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你地會唔會用自己個名(幫人)向銀行借$$?

有個親戚(老公屋企)洗大0左, 想我向銀行借$$幫佢找咭數, 而佢每個月入數到我a/c 到還$$, 你0地話借5借得過? 好煩呀!!!!

公爵府

Re: 你地會唔會用自己個名(幫人)向銀行借$$?

never!!!!!
除非你預左代他還.
如果佢有能力,為什麼不用自己名借?

禁止訪問

伯爵府

因為佢 1) 冇入息證明 2) 仲爭緊銀行數 , 所以唔可以用自己名借.
我都有考慮呢過問題, 如果佢唔還/還唔起咁我點呢? 上身喎!! 你估我唔驚0羊?! 但係好似好衰, 睇住佢還唔掂都唔幫佢, 唉!!! 好彩老公話隨得我, 唔會迫我去借$$, 又乜事都唔會怨我.

複式洋房

"never!!!!!
除非你預左代他還.
如果佢有能力,為什麼不用自己名借?"

me too!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係o羅,到時佢唔過數但銀行照係你Account扣數咪死!
制唔過....

男爵府

我個A朋友叫B朋友幫佢向銀行借........次後就因為無能力還........兼破埋產添.........咁A朋友........唯有揹起條數........所以.........我只會能力範圍內幫朋友........街數免問.

別墅

我都會 say no!
幫佢就容易呀, 轉過頭, 夠期找數時佢死都話冇錢, 你咬佢食呀? 果時你仲慘過同佢乞.
唔好覺得唔幫佢好似好衰, 佢咁大個人唔通唔洗負責任架? 使大左預左要還, 冇錢咪唔好洗囉. 全世界都係咁啦. 調轉頭你洗大左叫佢幫呀, 你估會點呢?
就算今次你幫左佢, 佢亦都有俾返錢你, 一不離二, 咁佢覺得你地幫硬佢, 下次又洗大左一百萬, 你又幫佢咩? 整多幾次實有一次出事.
我老公今個月都使大左幾千蚊, 但係我都唔會幫佢還, 唔係狠心, 而係教識佢咩叫責任, 冇咁大個就唔好戴咁大頂帽, 人地唔係應份幫你架.
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

男爵府

NO 啦.
難為佢/你老公問得出口.

伯爵府

TO ALL,

睇完你0地既發表後, 我都有同佢講借唔到咁多, 你自己再想辦法la. 但係佢好似仲唔死心咁, 話今晚再傾. 唉.....勁煩.....其實佢本身都又d積蓄ga, 點知係短短時間內洗乾洗淨不單止,仲要爭bank $$?!真係冇人估到佢都有今日!講都冇人信!佢同我講叫我借$$時, 我都話可能幫唔到佢, 問佢仲有冇其他辦法解決? 佢話如果我唔幫佢, 佢都可以淨還min. pay , 不過到咗10幾號會冇錢用, 唔通唔去街淨係瞓覺呀? 大佬呀!你估真係借錢比你還住d數先,你仲有多餘$$去威0羊?! @_@!成30有多,d想法仲係咁幼稚,比佢吹脹!成日就話自己點黑仔,風水唔好....都唔睇0下點解會攪成咁! 都唔知件事會點發展! 好彩仲有地比我呻. 多謝大家.....

男爵府

你老公點解唔自己幫佢借.

男爵府

mars,
今晚仲傾 ,係我就熄電話,仲有咩好傾, 佢仲怨天尤人,唔知錯, 唔抵幫架.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仲想有街去??我一定唔借俾佢啦!!!亦唔會幫佢借....佢而家都可以講到咁,到你真係借左俾佢,佢一定又話今個月使大左,下個月俾返你啦,但唔知下個月係唔係真係俾喎!!聽佢既語氣,到時冇錢還,你追佢,佢一定同你講,我俾左你,我冇錢開飯,返工都冇錢個d說話啦!!同埋個個係你老公個邊既人,如果你老公都話借既,咁你就叫你老公問銀行囉!!唔使一定要你架喎!!如果你老公一定要你問既,咁你就同你老公講明,如果佢真係唔還錢,就要你老公揹起條數,再同佢講如果你親戚唔還錢,我地又會少左錢使,到時可能會好慘架!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

聽你咁講,我覺得佢根本唔會有錢還,如果有,佢就唔駛你幫佢問銀行借錢!

如果你應承佢,我夠膽講句,條數你食硬!你自己諗諗啦!

伯爵府

AllyChan,

其實係佢本人親自同我講,我老公係全體人員中最後一個知.
仲有樣野,我係冇辦法避開佢ga,因為每晚都會同抬食飯,避無可避呀!!

winoma,

因為我個蝦子餅係d比較....唔知點講, 佢自己都以為自己借唔到law. 仲有,我係佢既財政大"神", 所有財政都係由我控制, 佢完完全全冇話事權ga. (我係咪好叻呢? :lol:)

janet,

正如我之前講, 我都驚上身ga, 亦都有將我既擔心同蝦子餅講, 佢話 1)"欠債人"唔會唔還 2)如果佢真係唔還,就叫奶奶還! 唉..蝦子餅都係天真0左d.

-----------------------------------------------------
心底話:

如果要我揹起條數, 問心講真係唔想...., 呢趟真係"冇la la, 多撻la ".

洋房

咁你老公個邊無其他人可以幫佢咩?呢d野緊係唔好上身la~~~

公爵府

看他的態度,一定不會還.
下次見到佢,要直接拒絕,不用解釋.越解釋越樣他以為有機會(好似你比人sale東西,你越和他有對話,他會越sale).
拒絕後他再說任何事都當聽不到,完全不搭咀.到時有任何人搭咀他就會轉移視線.(老實說,你之前的回應會讓他誤會有機會借的.其實他的計劃和問你借完全無分別)

男爵府

MARS 寫道:
心底話:
如果要我揹起條數, 問心講真係唔想...., 呢趟真係"冇la la, 多撻la ".

聽你咁講, 你好似想幫佢 , 呢度個個都勸你唔好, 你真係要諗清楚, 你自己賺錢都唔易啦,有錢都唔借啦,何況仲要向銀行借,捱貴息. 可以講埋係咩親戚嗎, 好親架.

伯爵府

heheha888,

有呀! 咪奶奶law. 其他個d"泥菩薩過江,自身難保".

heilok,

我會睇下佢仲提唔提, 如果提就試下決絕d.(你都講得好0岩), 相反就冇謂挑起呢個話題.

AllyChan,

其實係2年前已經同老公講過,唔再借錢比佢d屋企人,費事出錢之餘仲要受氣. 但呢個係佢細佬, 你話親唔親?

------------------------------------------------------

如果冇人可以幫到佢, 我睇奶奶都會"出手相助", 奶奶應該唔會睇住佢死掛 (唔通真係"親生仔不如近身錢"咩)

大宅

如果我係你就一定唔借, 就算親戚又點, 好似我大伯做生意問我兩公婆借十幾萬, 我當然唔借(之前己有前科, 佢連阿爸層樓都蝕哂), 佢竟然叫我老公去借卡數貸款, 後來被我偷聽到我老公同佢家姊的對話(我以為是佢家姊叫佢借卡數), 我立即打去閙佢一餐, 現在家庭聚會都會見面未又當無事一樣, 佢大哥倆公婆都唔敢同我哋要錢, 相反會問佢個妹(即是我老公個家姊借), 唔駛怕唔好意思, 佢將來唔還錢要你還, 邊個理你, 況且佢咁大個人仲洗腳唔抺腳, 這種人點值的幫。

首頁

尾頁

跳至