母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

有日我經過贊育醫院, 有幾個(我想是不同奶粉公司的人)叫我填表入會, 說有贈品和買東西有折扣.

你們餵人奶的時候, 有没有奶粉公司的職員'好心'問你夠不夠奶, 說送些奶粉比你有需要時可以用看門口?
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 TFMOM 於 08-9-24 19:54 發表
有日我經過贊育醫院, 有幾個(我想是不同奶粉公司的人)叫我填表入會, 說有贈品和買東西有折扣.

你們餵人奶的時候, 有没有奶粉公司的職員'好心'問你夠不夠奶, 說送些奶粉比你有需要時可以用看門口? ...

會有0家!我第一次去贊育一出門口就有幾個人(唔同奶粉公司或尿片公司)走過來叫我入會,但我個fd係另一間醫院又唔會有這情況。送奶粉大約會係你差不多生個時就會有人打俾你問你的。

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

別墅

K1123a

咁有冇人送給你?

原文章由 k1123a 於 08-9-24 19:59 發表

會有0家!我第一次去贊育一出門口就有幾個人(唔同奶粉公司或尿片公司)走過來叫我入會,但我個fd係另一間醫院又唔會有這情況。送奶粉大約會係你差不多生個時就會有人打俾你問你的。 ...

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

入會無蝕底架!
除咗會有奶粉送之外, 佢地仲會不定時咁send d資訊比你, 有時又會有coupon送!

別墅

咁佢地有冇送奶粉比你先?

原文章由 winnie雲妮 於 08-9-24 20:54 發表
入會無蝕底架!
除咗會有奶粉送之外, 佢地仲會不定時咁send d資訊比你, 有時又會有coupon送!

更多母乳資訊或哺乳支援

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 TFMOM 於 08-9-24 20:55 發表
咁佢地有冇送奶粉比你先?

我都是入咗3間奶粉廠的媽媽會,總共收到9罐奶粉。不過我是全人奶,所以送俾我的朋友。

珍珠宮

原文章由 winnie雲妮 於 08-9-24 20:54 發表
入會無蝕底架!

我都入左幾個會,收到d sample 啦, 口水肩啦 同, 些育嬰資訊, 佢地仲有專業o既醫護 staff (佢地話) 打電話問你bb情況, 我都會成機問下d 育嬰問題.

禁止訪問

大宅

我都有呀,但d奶粉自己用唔著咪送比人囉。

不過試過有奶粉廠打來,問我有冇試過佢地d奶粉,我話bb全人奶冇食奶粉,佢竟然話咁你得閒要試下啦。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #5 TFMOM 的文章

梗係有啦, 我總共收到12罐奶粉, 分別係4大奶粉廠

別墅

我都有收過奶粉, 仲有口水肩, 米糊添... 佢地仲會打黎問吓 bb 情況架... 都好似幾好...

大宅

無送奶粉俾我呀!
知我全人奶,就淨係送左兩包媽媽奶俾我,
好彩我怕肥一路拖下拖下無飲到,
係雀巢架,最近話有三聚氰氨。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我所有BB奶粉,尿片和用品既BB會都入晒,雖然有啲送既野我未必啱用,但有時啲會員咭羅黎買BB野有折,所以都幾好

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

媽咪會送奶粉,係奶粉商其中一樣抗衡守則既灰色地帶,因為奶粉商唔可以主動送初氐嬰兒配方俾媽媽,但如果媽媽入咗媽媽會,奶粉商再送,就唔算"主動",因為入得會就 = 同意收資訊同贈品。

我入會係因為覺得無害,同埋去護協買嘢要有卡。
我入咗美x臣,雀x同惠x,美x臣同雀x都有送奶粉,惠x就無,而係有折扣,令我覺得惠x係比較有跟守則。

另外,惠x既follow up calls 都唔太差,會講咗人奶既營養先,再講佢地既奶粉加入乜乜乜,然後再話"雖然唔夠人奶既好"... .... 我話bb係全人奶時,佢都同意全人奶係最好,夠食就無需要補奶粉,唔會亂講嘢。(不過未必個個sales都係咁)

原文章由 TFMOM 於 08-9-24 19:54 發表

你們餵人奶的時候, 有没有奶粉公司的職員'好心'問你夠不夠奶, 說送些奶粉比你有需要時可以用看門口? ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊