自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

雜貨舖, 企o係出面睇唔睇到有得賣? 定要開聲問?
題外話, 罐花奶開左之後, 你地會唔會用玻璃樽裝起佢, 定成罐放入雪櫃?

原文章由 lau 於 08-9-25 00:46 發表
北角渣華街市對面天橋底好大間雜貨舖有得買黑白奶和雙喜, $8/罐, 我成日去買來自己整奶茶, 去馬沙買茶包, 下四包煮出味, 再沖黑白奶加糖, 有9成似茶餐廳水準, 所以而家唔買出面奶茶, 成十蚊杯, 好貴.. ...

侯爵府

唔會戒, 我每朝飲一杯少奶奶茶. 唔飲周身唔聚財.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Super-Man 於 08-9-25 08:56 發表
唔會戒, 我每朝飲一杯少奶奶茶. 唔飲周身唔聚財.

Me 2. I also need to drink a cup in every morning

大宅

I also bought Marks & Spenxxx tea bags (no.2 level) to make milk tea! Mixing with condensed milk is really good .... yummy .....

However, I stopped this for a period of time because of there is problem with the condensed milk .....

I will consider to buy the 黑白奶和雙喜 for my favourite milk tea

原文章由 lau 於 08-9-25 00:46 發表
北角渣華街市對面天橋底好大間雜貨舖有得買黑白奶和雙喜, $8/罐, 我成日去買來自己整奶茶, 去馬沙買茶包, 下四包煮出味, 再沖黑白奶加糖, 有9成似茶餐廳水準, 所以而家唔買出面奶茶, 成十蚊杯, 好貴.. ...

子爵府

飲左十幾年喇... 點戒

淨係有 bb 果8 個月先無飲咋

子爵府

原文章由 ypoons 於 08-9-25 02:42 發表
題外話, 罐花奶開左之後, 你地會唔會用玻璃樽裝起佢, 定成罐放入雪櫃?
佢擺到超市格局, 自己入去拿, 門口比錢..不過呢間我只是買花奶, 其他唔買, 因為多是大陸貨, 試過買盒lipton茶包, 對下百X既lipton, 盒面做到好似, 對返D字有出入, 多是假貨, 所以掉左..

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我不是怕唔飲,
好難搵到間沖得好飲
我好怕奶多茶很多, 會反胃吖

水晶宮

我每日都要飲一杯coffee, 唔飲個頭會痛

侯爵府

畀面勳章

原文章由 ypoons 於 08-9-25 02:42 發表

Has to be kept in a glass container.

別墅

i think it should not be big problem. coz it only takes a little milk in tea. insist to drink it

別墅

i think it should not be a big problem. coz it only takes a little milk in tea. insist to drink it

子爵府

無架啦. 唔飲奶茶個日我會死得仲快呀

大宅

嘩, 睇見大家都繼續飲, 我再忍唔到啦! 要整番杯先

大宅

沖一杯奶茶只需1/4杯奶,份量咁少應該無事~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 daisy17772 於 08-9-25 12:07 發表

Has to be kept in a glass container.

me too

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

講開,癮起添

大宅

原文章由 LokB 於 08-9-25 10:57 發表

Me too. 假期瞓晏左, 飲遲d, 都有d頭痛, 週身唔聚財tim !

開開心心每一天!

大宅

BK Milk勳章

我都係呀!

原文章由 LokB 於 08-9-25 10:57 發表

蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

侯爵府

戒唔甩,啱啱lunch飲完

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我見你地講到有茶味出哂來咁,我都好鍾意飲奶茶,所以我曾經去求個水吧師傅教我點自己沖茶.

應該來講想做到餐廳奶茶就要識=溝茶葉,有d溝3種,有d溝兩種.
不過係住家如果學人咁溝茶就有排飲唔完d茶葉會變架,而且又要學埋餐廳用壺來煲就好大獲.

咁師傅教我一個人份量(奶茶)3茶包用飲開個杯落杯半水(用個細茶煲)來滾,一見水滾息火,就用返飲茶個杯來回咁拉茶.4至5次.

拉完再用慢火煮滾3,4分鍾息火,茶同奶一齊撞落杯加糖就完成.

如果你冇時間去煮茶,都可以用兩個杯來回拉茶幾次都ok架.

拉茶好重要架,拉過d茶先冇左鹼性個苦澀味冇咁易反胃,同埋個杯熱d茶葉先易出味,如果做凍茶就要用5茶包做個茶膽,整完就雪凍,到飲凍茶前用熱水溶糖做糖水,杯落冰落茶落奶落糖水,就ok啦.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至