烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

遲左tim,我都祝大家聖誕快樂呀!!

男爵府

聖誕節快樂
因太倦啦
所以無入來這
我也遲左添

男爵府

大廚勳章

應一應節 - 榭頭蛋糕

雖然個樣麻麻地,但兩個表弟好鍾意

[ 本文章最後由 funpucca 於 08-12-27 21:43 編輯 ]

子爵府

男爵府

珍珠宮

好媽媽勳章

今晚做的雜莓muffin ~

仍在發酵中的湯種北海道吐司 ~

珍珠宮

好媽媽勳章

仲有舊作, 剛upload了相去blog, 所以而家至post.

Boxing Day的聖誕版天使蛋糕, 趕時間, d cream抆得好醜. 好在有個公仔可以轉移視視.

足料菠蘿包 ~ 足料的意思是, 個菠蘿皮是用豬油搓的啊!

子爵府

,)))),~

大宅

召妹妹:

生日快樂,EE祝你愈大愈靚女,愈大愈可愛!

(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

子爵府

~Chocolate puff~

大宅

原帖由 amypekkle 於 09-1-2 03:30 發表
仲有舊作, 剛upload了相去blog, 所以而家至post.

Boxing Day的聖誕版天使蛋糕, 趕時間, d cream抆得好醜. 好在有個公仔可以轉移視視.
http://f20.yahoofs.com/hkblog/VjV_Qf__DOT__THQ7Kc9tQrwkgZuo-_4/blog/ ...

個菠蘿包見唔到呀!
個天使真好鬼難抆,你已經抆得好靚囉!

大宅

原帖由 happykklam 於 09-1-15 01:56 發表
交下功課先~Chocolate puff~?ib_____DgVQDtGBB

點解d朱古力得咁少?我個d唔該落多d!

男爵府

祝師傅女女
生日快樂
身體健康
聽教聽話
學業進步

珍珠宮

好媽媽勳章

召藥師,
補祝你囡囡生日快樂!
原來你囡囡係大女(1月出世). 我隻仔是9月出世的.:mrgreen:
p.s. 我在椰汁紅豆糕那個topic有問題想請教你.

我有功課交 ~
椰汁紅豆糕, 給仔仔明日帶回幼稚園開party.

特登煮多一點紅豆, 過幾日可以做砵仔糕.

上個禮拜做了3次排包, 第一次瘦版好醜樣, 第二次最靚仔.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 syc204 於 09-1-15 01:59 發表
個菠蘿包見唔到呀!
個天使真好鬼難抆,你已經抆得好靚囉!

syc204,
你而家睇唔睇到菠蘿包?? 如果而家睇到, 可能之前yahoo blog有問題?!

re: 天使蛋糕
多謝你咁仁慈, 抆成咁都話靚.
我今日食過美x餅店的天使蛋糕, 原來佢個天使蛋糕都係用淡忌廉抆的. 不過唔知點解食一件又唔係咁覺滯. 但我自己做的那個用president淡忌廉, 食完一件就覺得好滯.
另外, 我覺得自家製的焦糖脆脆好食過今日美心的那份.
我同請我食蛋糕的同事講, 下次想食天使蛋糕, 叫我整. :lol

珍珠宮

好媽媽勳章

點解呢個topic咁耐冇人回應架? 你地上下堂, 上來貼功課啦!

我尋晚半夜三更開了10隻蛋, 整了3樣野:
- 湯種芝士吐司 (用1隻蛋)
- 北海道牛奶燉蛋白 (用4隻蛋, 另開了一隻壞蛋)
- Tiramisu (用了3隻蛋, 另開第一隻蛋時分蛋黃蛋白失手, 要再開過隻)

用了卡夫的高溶點芝士 ~

跟谷祖琳的食譜, 不過燉起硬身了一點, 不夠滑. 我覺得蛋白比例多了一點.

跟為食貓軟身版的Tiramisu ~

買左呢隻卡夫車打芝士好耐, 一跟都未試用. 今次終於試到佢真係高溶點, 可以用來做吐司麵包.
呢隻芝士在惠康, city super等有售.

首頁

尾頁

跳至