醫護健康

跳至

首頁

尾頁

公爵府

除非經濟環境好,兒孫滿堂,家庭和睦,否則長命唔係好事。不喜勿插。

pi0219    發表於 16-2-28 14:02

象牙宮

OKC 發表於 16-2-28 10:43
除非經濟環境好,兒孫滿堂,家庭和睦,否則長命唔係好事。不喜勿插。

生死不能自控。人為去死除外。長命需要有 條件. 能自理。
我个人不想長命, 望老媽長命D。
example
my mom, 經濟環境, 兒孫滿堂, 有能力自己住 (自由), 當處于 行動不便時, 依賴別人,
(家人無法每日, 在身邊, 也是苦)。 並不(快樂)的。
人老無法菅理好自己, 該有子/女打理菅理較為好, 靠工人, 工人是打工的。 外人。

行得, 走得, 食得... 長命 ok.
有媽的孩子最幸福, 當老時, 有懂照顧自己的孩子才幸福。
BK 好多年輕的, 你家有冇老人家? 交流下.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:老人家有一百歲命是否好事?

我太奶奶今年97,唔係佢新抱好,我諗真係佢死佢賤有仔女有孫又點呀!不過各有前因既

珍珠宮

如 果 有 獨 立 经 濟,有 健 康,有 自 理 能 力 ,吾 使 靠 人 照 顧 ,家 庭 和 睦 的 話 ,長 壽 是 一 件 好 事 。但 現 實 ,又有 幾 多 個 可 以人做 得 到

333s    發表於 16-3-11 16:43
natjosejim    發表於 16-3-8 22:03

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

OKC 發表於 16-2-28 10:43
仲要身體健康

珍珠宮

我同意樓主的說法。
有一天響快餐店聽到有人講,佢有個朋友,朋友的媽媽走之前三個月,佢照顧個媽媽,人都謝曬,到朋友的媽媽離世三個月後,見到朋友,精神好左好多,呢個人同人講:講出黎好似好衰,但見佢精神好左,人又開心左,鄧佢高興。
其實,一個人有病,真糸好影響身邊的親人,事實上,真糸負累黎假。有時侯,我覺得,病人離世對病人本身,同親人來說是種解脫

大宅

回覆:anna59 的帖子

最慘係有癌病個d, 60+又唔算老又唔算後生,醫又辛苦,唔醫又辛苦,唉我湊住個b連去醫院探病都唔得

珍珠宮

曉如1312 發表於 16-2-29 13:48
最慘係有癌病個d, 60+又唔算老又唔算後生,醫又辛苦,唔醫又辛苦,唉我湊住個b連去醫院探病都唔得 ...
唉, 真系鄧你辛苦

伯爵府

講我自己,
最好到退休年紀左右去就啱,
俾我有成百歲命,
我覺得係折磨緊我。

BBBBernice    發表於 16-9-23 11:34
anna59    發表於 16-2-29 18:00

大宅

引用:講我自己,最好到退休年紀左右去就啱,俾我

原帖由 hsbc005 於 16-02-29 發表
講我自己,
最好到退休年紀左右去就啱,
俾我有成百歲命,
但退休年紀可以開始享下福,旅行,同孫玩.....
我媽臨退休前先病,成世人打辛苦工幾十年,宜家食唔好,瞓唔好,行唔到

珍珠宮

曉如1312 發表於 16-2-29 15:42
但退休年紀可以開始享下福,旅行,同孫玩.....
我媽臨退休前先病,成世人打辛苦工幾十年,宜家食唔好,瞓唔 ...
唉!算啦!有好多野我地控制吾到,總之,我地好好孝順父母,等自己冇遺憾

lamdou    發表於 16-3-1 15:56

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:除非經濟環境好,兒孫滿堂,家庭和睦,否則

原帖由 OKC 於 16-02-28 發表
認同

珍珠宮

其實,每個人都會死,父母一定走先過我地,呢個糸事實,冇得改變,我地唯有接受,睇開D,只希望父母吾好痛住黎走

子爵府

回覆:老人家有一百歲命是否好事?

我一向都覺得太長命唔係福,人到80歲乜都退化了,而且退化速度驚人,一旦要依賴別人照顧就等如失去自由甚至失去尊嚴,有兒孫愛錫和照顧、有錢享用私人醫療服務既某程度上都或可叫有福,否則入一次公立醫院幾乎等如入一次集中營; 行動不良百病纏身頭腦又唔清醒既真係唔知為乜留喺世上,我就絕對唔想咁苟且殘存,所以我好支持能自己選擇安樂死既權利。

BBBBernice    發表於 16-9-23 11:36
ASUS_JT    發表於 16-5-12 12:28
natjosejim    發表於 16-3-20 02:44

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆:Bling11 的帖子

在有尊嚴及無痛苦情況下,能活著到何時已經不重要了!

人有何能力去決定?

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

長壽未必系好事, 如果唔系作家巴金就唔會要求安樂死啦, 結果系100歲先死, 不過死前同植物人冇分別

公爵府

我太99百多歳,已經行唔到自理唔到,就好似BB咁要人抱出抱入去廁所,但佢意識精神還可以,6299七十多要照顧佢。最幣99身體唔好,工人又唔醒,見到佢地生活唔輕鬆

珍珠宮

我住過公立醫院,見醫護人員對果D沒有自理能力嘅老人家麻麻地,可能覺得麻煩掛

禁止訪問

複式洋房

Agree

首頁

尾頁

跳至