醫護健康

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

hsbc005 發表於 16-2-29 14:44
講我自己,
最好到退休年紀左右去就啱,
俾我有成百歲命,

最好到退休年紀左右去就啱,60-65?
時下人....長命。

九十多的女性大有人在。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 16-3-11 16:44
最好到退休年紀左右去就啱,60-65?
時下人....長命。

有3種Cancer我比一般人易中。

我都驚,
我呀爸果边d人好長命,
好多個都9x,
要我一個人活到9x,
我覺得係折磨我,
最好70左右去,
趁仲未老人痴呆仲有力。

333s    發表於 16-3-11 23:45

公爵府

除左身體機能,亦好睇老人家性格,如果係開心果,性格獨立,長命D係好事;如果成日怨天尤人,同家人關係勢成水火,長命反而令自己令人辛苦

333s    發表於 16-3-11 23:51

象牙宮

hsbc005 發表於 16-3-11 18:34
有3種Cancer我比一般人易中。
我都驚,

和你想法一樣, 不想長命。
我是長期病患者了。痛症折磨我。

我爸爸最不長坎壽 7x
。麻麻, 外公, 婆長命 9x,

今晚上堂, 老師說現時的人長壽。 65 是中年》你高興不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

生死有命,可以活到一百歲係一種福氣

男爵府

畀面勳章

引用:如 果 有 獨 立 经 濟,有 健 康,有 自 理

原帖由 anna59 於 16-02-28 發表
如 果 有 獨 立 经 濟,有 健 康,有 自 理 能 力 ,吾 使 靠 人 照 顧 ,家 庭 和 睦 的 話 ,長 壽 是 一 ...
現實真係好難咁幸運。
我亞公96行得走得,以前個個都比錢佢,佢洗慣用慣,一有錢就要用晒先開心。依家生活艱難,佢無咁多收入來源(個個死慳死抵比錢佢,但佢不停揮霍,個個都怕左佢),佢覺得自已好窮,好痛苦,話想快啲死。
相反有好多身家豐厚既,後生捱返嚟。有錢無健康。

侯爵府

環保接龍勳章

有時做人好難講,
我爸算早走, 病逝 5X,
麻麻都有8X, 但係後期無仔女肯照顧,入老人院.
62都係8X 走, 但有10年時間係床渡過, 無晒生活質素.
有時係樹諗....
人生為咩呢? 究竟生存在幾多歲先為知合適呢>?
唉.....

禁止訪問

畀面勳章

引用:講我自己,最好到退休年紀左右去就啱,俾我

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好似我老爺咁,無病無痛無朋友無嗜好無興趣無娛樂,真系70歲都嫌多!
日日淨系屋企食飽就睏,又無朋友,真系見到佢都覺得悶

大宅

曉如1312 發表於 16-2-29 13:48
最慘係有癌病個d, 60+又唔算老又唔算後生,醫又辛苦,唔醫又辛苦,唉我湊住個b連去醫院探病都唔得 ...
加油呀! 傾下電話都得

伯爵府

Hoining 發表於 16-5-8 00:22
我一直祈求自己60歲就byebye, 如果早多10年都接受,但千祈唔好長命

我睇見我呀爸咁,
就唔想自己咁長命,
我寧要生活質素都唔要長命,
老人院,白內障,老人痴呆,週身骨痛,冇力,cancer,
糖尿,高血壓,中風,食唔到野,去唔到大便,
最好趁我仲行得走得正正常常,
退休後俾我嘆番幾年就 bye bye 就好,
又夠歲數申請揾人幫我辦後事。

大宅

我相信有善心,心地好,識尊重人,又無私的人長命一定好有福。
因為後輩都必定好愛錫他!我婆婆做到了,所有兒孫都愛她。

男爵府

回覆 amy89a 的帖子

錢都仲話可以自己控制搵幾多洗幾多, 但健康有時都唔到你話事

別墅

最緊要健康能自理,否則長命也沒有意思

珍珠宮

最好60歲退休, 享受10年生活, 70歲左右走, 不過吾可以自己決定

大宅

OKC 發表於 16-2-28 10:43
除非經濟環境好,兒孫滿堂,家庭和睦,否則長命唔係好事。不喜勿插。

唔好太長命, 做過義工系老人服務, 最印象深刻系有個婆婆當時98歲, 精神只系行動唔方便, 但佢先生, 4個仔, 新袍已經先過佢走晒, 而家得返孫, 曾孫得閒睇下佢, 我唔覺長命百歲系好事囉

禁止訪問

珍珠宮

OKC 發表於 16-2-28 10:43
除非經濟環境好,兒孫滿堂,家庭和睦,否則長命唔係好事。不喜勿插。
如果長命得黎身體健康, 兒孫滿堂, 不愁衣食, 我覺得係好事. 如果係長命, 但要長期卧床, 咁就唔係囉

大宅

回覆 lambing 的帖子

同我62一樣.... 見到佢都煩, 唔知要等幾耐, 真係唔知佢生存為咩, 但又死唔去.....

男爵府

畀面勳章

我真的不明白你們怎麼會有這樣奇怪的思想,一切都是怕奉養老年的父母,又厭棄兒女的教育問題,總覺得想要早日魂歸故里....完全不願意照顧老人或後代....你們是否沒有父母的或是沒有後代的呢⋯⋯?
我的媽媽中風後行動不方便26年,只賴父親行出行入都相扶,出國旅遊都是寸步不離,在26年後我母親再度中風,父親只好在老人院床邊繼續照顧她直至她因感染幾次腸病毒不治為止,母親死時已經82歲了,父親生活能夠自理,八年後在93歲,自然闢穀不能進食,進入醫院當時仍然很清醒,他自動向我和內子告知:「這次入醫院,可能不能返出來了⋯⋯」;果然次日早上七點醫院來電通知我們他的死訊了。(我的父母可說是盡了一生的責任啦⋯⋯)

本人和內子都是六,七十幾歲了,.......目前仍然每天駕車接送孫兒們上學和放學,我們從來沒有想過要早死,為何你們要生要死,希望縮短生命?甚至有人提出願意:「安樂死」!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

首頁

尾頁

跳至